Kortizon Nedir? Ne Tür Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?
Steroit grubu hormonlar olarak bilinen kortizon, insan vücudunda bulunan bir hormondur. Kortizon böbrek üstü bezinin kabuk kısmından yanı dış kısmından salgılanan bir hormondur.Bu hormonun en belirgin özelliği ise genel olarak vücutta sabah karşı salgılanır. Gün içerisinde güne başlarken oluşabilecek durumlara karşı hazırlamaya çalışır. Yani sabah kalkmadan vücut maksimum seviyeye ulaşır ve bu yükselme ile gün içerisinde strese karşı vücudu hazırlamaya çalışan bir hormondur.
Bu hormon tek başına çalışmaz ve beyinden gelen sinyaller aracılığı ile salgılanır. Sabah saatlerinde en yüksek seviyede salgılanma olur ve akşam vakitlerinde ise minimum salgılanma gözlemlenir.
Kortizon insan vücudunda 1938 senesinde keşfedilmiştir. Aynı zamanda bu keşif sayesinde 1950 senesinde Nobel ödülü almıştır.
Kortizon Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Kortizon tedavisinin yan etkileri oldukça fazladır. Tedavi sırasında ilacın dozuna ve uygulama yöntemine göre bu yan etkiler değişiklik gösterebilir. Yani az dozlarda yan etkiler az görülürken yüksek dozlarda yan etkiler daha fazla görülmektedir. En belirgin yan etkilerinden biri ilaca bağlı olarak vücutta su ve tuz tutumuna bağlı kan basıncının yüksekliği en sık görülen yan etkilerden biridir. Bundan dolayı kan basıncının yükselmesi nedeniyle hipertansiyon rahatsızlığı da varsa hastada sorun oluşturabilir. Kan şekerinin yükselmesine neden olabilen kortizon tedavisinde diyabet gibi rahatsızlıklar söz konusu olabilmektedir.

Kemiklerden kalsiyumu çözüp böbreklerden attığı için uzun süreli dönemlerde kemik erimesi gibi hastalıklara neden olabilir.
Çocuklarda ise büyüme ve gelişme geriliği, depresyonu olanlarda bu durumun çoğalması, ödem, ülser, kaslarda güçsüzlük, kemik iliğinde kan yapımı ile ilgili bir takım sıkıntılar olabilir. Bundan dolayıdır ki dikkat etmeniz gereken doktorunuzun bilgisi haricinde dozlarda azaltma veya çoğaltma kesinlikle yapılmaması gerekir. Ayrıca ilacın aniden bırakılması ciddi sorunlara neden olabilir.
İlacın aniden bırakılmasından dolayı önceleri ölüm olayları yaşandığı için bu tedavi asla ve asla birden bırakılmamalıdır. Hekim kontrolünde ve size uygun şekilde tedavi yöntemi ile azaltarak ve kontrol edilerek bu tedavi sonlandırılabilir.
Kortizon Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Günümüzde bu tedavi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle romatizmal rahatsızlıklar başta olmak üzere akciğer hastalıklarında, alerjik durumlara, astım, iltihaplı cilt hastalıklarında, hemotorojik hastalıklarda, göz hastalıklarında, lösemi, kan hastalıkları, kalp krizi geçiren kişilerin sonrasındaki sendrom durumlarında, bağırsak hastalıklarında ve bunun haricinde bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır.
Kortizon tedavisi ağızdan tablet şeklinde yutularak ve bunun dışında iğne ile tedavi veya cilt hastalıklarında merhem şeklinde uygulama yöntemleri bulunmaktadır.
Kortizon Kullananların Dikkat Etmesi Gerekenler
Kortizon tedavisi basite alınmaması gerekir. Bu tedavi aşamasında en doğru şekilde doktorunuzun size önerdiği şekilde ve dozda ilacın uygulanması gerekmektedir. Bu uygulamalarda en çok dikkat etmeniz gereken, ilacın dozunu kendi kafanıza göre azaltıp, çoğaltıp veya tamamen ilacı kesmemeniz lazım. ilacın, gerektiğinden az veya çok olup yahut aniden kesilmesi çok ciddi sonuçlara neden olabilir.
Tedavinizi biçimlendirmek için hekiminize danışmanız ve ona göre uygulama yapmanız sağlığınız ve tedaviniz için en doğru seçim olacaktır. Kortizon tedavisinin sonlandırılmasında dozun azaltarak kesilmesi gerekmektedir (hekim kontrolünde).
Bir önceki yazımızda Siber Saldırı Nedir? konuyu ele aldık. Siber saldırı kimler tarafından yapılır? siber saldırı ne anlama gelir ve siber saldırıya uğrayan kişi nasıl anlaşılır ve saldırıdan korunma yollarını makalemizde okuyabilirsiniz.
ads
Hiç yorum yok: