Reflü Nedir ve Nasıl Oluşur?
Reflü, İnsanlar arasında çok yaygın olan halk dilinde geri kaçma olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Midemizde bulunan ve yemek tüketirken alınan gıdaların ve mide öz suyunun ani olarak yemek borusundan yukarı kaçması ve ileri seviyede ağza kadar geldiği durumlar olmaktadır.Reflü Nasıl Hissedilir?
Reflü hastalığı olan kişiler genel olarak göğsünde yanma ve midesinde ekşime hissederler. Aynı zamanda yemek yerken yutkunduğu sırada hafif bir acı ve yanma hissedebilirler. Yemek borusundan gelen sıvı yüzünden ağızda kötü koku oluşturduğu da bilinmektedir. Boğazda alınan gıdaların takıldığı hissi, dişlerde hasar, öksürük, nefes alma sorunları ve bunun yanı sıra uykudan uyanıldığında ses tonunda değişme ve buna bağlı hafif derecede öksürük meydana gelir.
Reflü Hastalığı Kimlerde Görülür?
Herhangi bir yaş kesimini ilgilendiren bir rahatsızlık olmadığı için hemen hemen her yaşta ve insanda görülebilmektedir. Araştırmalar sonucunda ortalama dünya genelinin %40'ında bu hastalık görülmektedir. Reflü yemek borusu ile midenin birleşme noktasındaki bölgenin kaslarındaki bozulma ile meydana çıkmaktadır. Reflü hastalığı olanlar bu can sıkıcı rahatsızlığı yaşam boyu çekerler. Ciddi bir tedavi yöntemi uygulanmazken, besinlere dikkat ederek daha iyi seviyede tutulabilir. Ancak normalden fazla rahatsız edici durumlarda ise hekime başvurarak endoskopi yapılması gerekmektedir. Bu sayede mide içinde bulunan asit seviyesi ve diğer değerler ölçülerek tedavi edilir.
Reflü Tedavisi
Yukarıda belirttiğimiz gibi reflü hayat boyu süren bir hastalıktır. Fakat kişi yiyeceklerine dikkat ettiği sürece bu hastalığı en hafif şekilde geçirir. Tam olarak hastalık ortadan kalkmasa bile en az seviyeye indirmek mümkün görülmüştür.
İlaç tedavisi günümüzde kullanılmaktadır. Hasta ilaç tedavisini kabul etmezse endoskopi yöntemi ile kalıcı çözüm bulunabilir. Yapılan cerrahi uygulama günümüzde çok kısa sürede midede açılan birkaç delik sayesinde yeni mide kapağı oluşturularak, hasta bir kaç gün içinde taburcu edilir.
Bir önceki konumuzda "Hint yağı nedir?" hint yağının faydaları, hint yağı ve insan sağlığı açısından faydaları ve zararları hakkındaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Hiç yorum yok: