Sanatına Kim Hor Bakar, Boynuna Torba Takar Atasözü ve Anlamı Hakkında Açıklama:

Sanatlarını beğenmeyen insanlar bir hayli fazla olduğu günümüzde bellidir. Bu tutumda olan kişiler sanatını beğenmediği için sonu kötü olmaktadır.
Bu ata sözünde belirtilen sanat genel olarak, demircilik, bakırcılık, sıvacılık, boyacılık, vb. gibi farklı işler manasında (zanaat) olarak algılamamız gerekmektedir.
İnsanlar ekmek parası kazanmak için çalışmaları gerekir ve bir sanatı olan kişi bu şekilde geçimini sağlar. Şunu iyi bilmek gerekir, işin iyisi kötüsü olmaz. Ancak yapılacak işlerin arasında fazla para kazandıran ve az kazandıran işler istisna. Fakat bu açıdan bakmamak gerekir. Paranın çokluğu ile iyi kötü kavramı ortaya çıkmayacağından dolayı işin iyisi kötüsü de olması mümkün değildir.
Bazı insanlar işlerini beğenmezler ve istedikleri işe sahip olamadıklarından başka işler peşinde koşarak eski işini bırakırlar. Bundan dolayı yeni işinde başarılı olan kimse doğru birşey yapmış olur ve tartışılacak bir durum yoktur. Birçok insan farklı dallarda meslek sahibi olabilir. Bunun için bir diğerine geçebilir ve daha fazla getiren mesleğini icara edebilir. Örnek olarak bir kişi berberlik yapmakta ancak iyi bir gelir elde edemeyip ailesini geçindiremediği için diğer mesleği olan demirciliği yapabilir.
İş hayatında genel anlamda işini sevmeyen birçok kişiye denk gelebilirsiniz. Bundan dolayı düzenli olarak bir yerde durmaz ve işine sahip çıkmaz. Sürekli olarak iş değiştirir veya dükkan sahibi işinden hoşnut olmadığı için zamanında ekmek teknesini açmaz ve bir gün çalışıp başka zamanlarda yatarsa işini tutturamaz ve kimse ondan alış veriş etmeyerek iş dahi vermezler. Bu davranışı sayesinde tüm müşterilerini zamanla kaybeder ve açıkta kalır. Ve parasız kalarak insanlardan borç isteyerek iyi olmayan durumlara düşer.
Dilenilecek duruma düşmemek için, işimizi, sanatımızı (zanaatımızı) sevmemiz gerekmetedir ve işini en güzel biçimde yapmak sanat sahibine çok şey kazandıracaktır.
Çok güzel ve doğru yazılmış sözler, teşekkürler.
YanıtlaSil