Sütten Ağzı Yanan, Yoğurdu Üfleyerek Yer atasözünün anlamı ve özdeyişi hakkında açıklama:
Bazı insanlar vardır hayatımızda çok denk gelmişizdir. Herhangi bir işten dolayı zarara uğrayan kişi, ikinci işinde aynı yanlışlara düşmemek için daha tedbirli olur ve geçmişteki hataları tekrarlamaz. Yahut birinden zarar gören kimse o kimse ile irtibatını keser ve yaklaşmaz.Bildiğiniz gibi yoğurt sıcak olmaz. Herkes bilir ki üflenmesine gerek yoktur. Ancak zamanında içmiş olduğu çok sıcak sütün acısını henüz unutamamıştır. Buradaki iki gıda da beyaz olduğundan yoğurdu süt sanacağından istemsiz olarak üfleyerek tüketir.

Sınav esnasında hemen hemen herkes kopya çekmiştir ve genel olarak yakalanmışlardır. Örnek olarak ali sınava hiç çalışmamız ve yetersiz bilgisiyle sınava giriyor o anda aklına kitabı açıp oradan kopya çekmek isterken öğretmeni bir anda yakalayıp dışarı atarak disiplin cezası veriyor. Bu durum aliyi kötü duruma soktuğundan bir daha ki sınavda bu hareketi asla yapamaz. Çünkü o anki yaşadığı durum içine öyle bir sinmiştir ki hatasından ders aldığından dolayı kopya çekmek istese bile aynı şeyi asla yapamayacaktır.
Bir insana güvenip borç verdiniz ve zamanında borcunuzu ödemedi ve sözünü tutmadı o kişi tekrar sizden borç veya başka şeyler isteyebilir. Bir önceki durumu insan unutmadığı için o kişiye temkinli yaklaşarak aynı hataya bir daha düşmez.
Sonuç olarak, yapılan hatalar insanlara ders niteliğindedir. Bundan dolayı yaptığımız hatalardan ders çıkarmak ve bir daha yapmamak için çok düşünüp iyi adımlar atmamız gerektiğini unutmayalım.
Bir önceki atasözü ve anlamı olan "Rüzgar Eken Fırtına Biçer." atasözü ve özdeyişini detaylı şekilde anlattık. Rüzgar eken fırtına biçer atasözünün anlamı hakkında, rüzgar eken fırtına biçer ile ilgili kompozisyon, rüzgar eken fırtına biçer atasözünün açıklaması, rüzgar eken fırtına biçer atasözü, rüzgar eken fırtına biçer ile ilgili hikaye, rüzgar eken fırtına biçer ile ilgili kompozisyonlar, rüzgar eken fırtına biçer kompozisyon örnekleri, rüzgar eken fırtına biçer kompozisyonu ile ilgili yazımızı konumuzdan okuyabilirsiniz.
ads
Artık milletimizin sütten ağzı yanar, yoğurdu ısıtıp da yer. Atalarımız ne iyi demiş de, keşke böyle tedbirli olabilsek.
YanıtlaSilGüzel yazı olmuş elinize sağlık
YanıtlaSilgünümüzü gerçekten iyi özetlemişsiniz saolun
YanıtlaSilGüzel anlatım olmuş. Ben bazı atasözlerinin gerçekte nasıl yazıldığını öğrendiğimde şaşırmıştım mesela, Azimle Sıçan taşı deler değilmiş Azimli Sıçan(Fare) taş deler miş.
YanıtlaSilValla hocam bunu ilk kez duyuyorum, hakkaten benim için çok şaşırtıcı bir bilgi oldu bu :)
SilGüzel bir yazı iyi bir özet olmuş.
YanıtlaSilsaglam yazı olmuş başlık iyimiş .D
YanıtlaSilfaydalı bir bilgi olmuş bende merak ederdim nereden çıktı bu söz diye....
YanıtlaSilyazı için teşekkürler degişik olmuş :)
YanıtlaSilHer zaman kullandığımız sözün , bir de makale tarzını okumuş olup bilgilendik ; teşekküre deriz emeğinize sağlık :)
YanıtlaSilÇok güzel anlatmışsınız, söz zaten güzel birde iyi bir açıklamayla..
YanıtlaSilinsan yaptığı hatalardan ders cıkarabildiği kadar başarılı olur ve insan kalır
YanıtlaSil