Çok yemek yemenin sağlığa zararları nelerdir?

Yemek ne için yenir ilk önce bunu bilmemiz lazım. Bir insan yemeği güç kazanmak için yemeli fazla yememeli orta kararında yemeli. Bunu daha açık ve net örneklerle sizlere aktaracağız. Aslında insan ne için yemek yemeli sorusunun cevabı aşağıda.
Az yemek yemenin faydası hakkında:
Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa (s.a.v.) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur.
" Ademoğlu midesinden daha kötü bir kap doldurmamıştır. Ademoğluna kendisini ayakta tutacak kadar yemesi içmesi yeterlidir. Eğer daha fazla yiyecekse en azından midesini üç bölüme ayırsın. Birini yemek, birini su, birini de hava için kullansın."
Bu hadis-i şerif çok güzel az yemek yemenin faziletini anlatmaktadır. Yemeği aslında ibadet yapmak için yemeli, bunun için güç kazanmak gerekir ve bu da gıdalarla olur. Bunu zevk haline getirmek yerine kendine yetecek kadar yani ayakta duracak, ibadetlerini yapacak kadar ancak kendini çok zayıf düşürecek kadar da az yemek gene ona zarar olarak dönecektir ki; bu sebeple ibadetlerini yapamayacak, güçten düşecek ve geçimini sağlamak için çalışamayacaktır.
Çok yemek yemek kalbi zayıflatır. Büyük zatlar genelde az yemek yerler ve çok ibadet ederlerdi. Düşünün zaten öbür dünyada her şeyden sorguya çekileceğiz. Bu vücudumuz bize emanettir. Bu bize sorulmayacak mı, biz çok yemek yiyerek oburluk derecesine gelerek, vücudumuza zarar vermiş olacağız ve aynı zamanda ileride gelecek olan hastalıklara davetiye çıkarmış olacağız. Bunların hesapları ve tüm hesaplar zaten sorulacak. Olaya İslami açıdan bakmak istemeyenler sağlık açısından baksın orta kararda mı yemek iyi çok yemek mi kararı verin ve araştırmasını yapın. Zaten karnını tıka basa dolduran insan hantallaşır ve neredeyse pek fazla hareket edemez.
Sünnete göre yemek yeme şekli çok aç kalmadan yemek ve yiyince çok doymayacak kadar yemektir. Bunun fazlası da azı da zararlıdır. Ortayı bulmak lazımdır. Bunun nedeni ise açlık insanı güçten düşürmektedir. İbadet edemeyecek ve geçimini sağlayamayacak duruma sokabilir. Oburluk ise daha vahimdir. Nefsin iç alemindeki gücünü çoğaltır. Aynı zamanda kalbi zayıflatır. Ve bu nedenle de sağlığımız elimizden uçup gider.
Şöyle çok güzel bir söz vardır. Konuyu tam tamına özetleyecek niteliktedir.
"Azı seni taşır, çoğunu da sen taşırsın"
Bir önceki sağlıkla ilgili konumuzda "Hastalık Geliyorum Der mi?" yazımıza göz atabilirsiniz. İlgili bağlantıyı tıklayarak konuya yönlenebilirsiniz.
ads
az yemenın faydası tabiki de kilo alımının azalması olacaktır temel olarak
YanıtlaSilBunun yaninda mideyi de rahatlatacaktir az yemek yemek. Hatta ramazan aylarinda mide dinlenir ve guc kazanir bu sayde
Silpeygaberimizin de dediği gibi midenin 3/1i yemek 3/1i su geri kalan kısmı ise boş olmalı.
YanıtlaSilAz yemek yemek bence mideye xok yuklenilmediyi icin sagliklidie. Ayrica gereksiz kalori alimindan korur bizi
YanıtlaSilevet az yemek yemenin en başta mideye sonra diğer organlara faydası var. hatta ramazan ayında en cok dinlenen organımız bu sebeple midemiz. onunda dinlenmek hakkı
Silyemeği doyuma ulasınca bırakmak lazım aslında. biz napıyoruz patlayana kadar yıyoruz. israf resmen . bunyeyede zararlı
YanıtlaSil