-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Varikosel

ads
ads
saglık
Varikosel, yumurtalık torbalarında skrotum adı verilen ve bunun etrafından oluşan varisli damarlardır. Genelde sol testis de daha çok görülmektedir. Varikoselin en büyük yaratacağı sorun kısırlıktan ibarettir. Varikosel hastalığı bulunan bir kişinin ağrıları olmadığı sürece sadece tedavi olmaktan geçmektedir. Çünkü varikosel ameliyatı sperm hücrelerini bozma riski bulunmaktadır. Genelde 20 ile 30 yaş aralığında daha sık görülmektedir. Kimi insanlarda hiç belirti vermeyen varikoseller de bulunmaktadır.

Varikoselin genelde sol tarafta gerçekleşmesinin sebebi ise;
-Sol testisteki toplar damarın boşaldığı yer ana damarla dik açıda bulunmaktadır. Bundan kaynaklanarak tan tam olarak boşalma etkisi gösterememektedir.
-Sol testisteki toplar damar daha uzundur.
-Toplar damar içerisindeki kanı ileri pompalayacak kapakçıklar sağ testise göre daha az ve yetersizdir.

Varikoselin ortaya çıkma sebepleri;
genellikle ergenlik yaşlarında ortaya çıkan ve zamanla ilerleme gösteren bir toplardamar hastalığıdır. Ayakta fazla duran kişilerin bazen ağrı ve görüntü bozukluğu ile kendini gösterse de kısırlık ve diğer nedenler ile yapılan ayakta muayene ile saptanmaktadır. Toplardamarların içerisinde bulunan ve ters akımı engelleyen valf sistemini oluşturan kapakçıkların damarın çaplarının genişlemesi ile yetersiz kalması, testislerin toplardamar çıkışında basınç artışı gerçekleştirmektedir. Burada artan basınç sunucu testis dokusu içindeki kan dolaşımı buna mikrosirkülasyon da denilebilir ki bunun bozularak sperm üretimini etkilemesidir.

Her insan da varikosel belirtileri farklılık göstermektedir. Bazen kasığa vuran künt ağrıya ve testiste çekilme hissine neden olabilir. Uzun süre ayakta kalındığında ağrı artması, yatıldığı zaman ağrlarda azalma görülmesi varikosel hastalığının en sık görülen belirtisidir. Muayene sırasında genişleme gösteren ve kıvrılan damarlar el ile hisedilmektedir. Varikosel hastalığı bulunan erkeklerin bir çoğunda belirti vermemektedir. Genel olarak kişinin başka bir hastalığına bakılırken tesadüfen görülmektedir.

Belirli veren varikosel de ağrı olabilmektedir. Testislerde çekilme hisse verir. Genellikle ayakta dururken ve sıcakta kendini göstere ve el ile bir sicim gibi hissedilen huzursuzluk veren bir rahatsızlıktır. Varikosel eğer ilerlemiş ise testisin kıvamı yumuşamıştır ve büyüklüğü biraz daha azalma göstermiştir. Varikoselin büyüklüğü ve tahribatına göre 3 dereceye ayrılmaktadır. Bu derecelendirmeler doktor tarafından el ile muayenesinde veya ultrasonografi ile yapılmaktadır.

Günümüzde varikosel teşhisleri ve ameliyat kararları Doppler Ultrasonografi ile konulmaktadır.Çünkü varikoseli olan erkeklerde kan akımının yavaşlaması ve geri akımına bağlı infertiliteye neden olmaktadır.

Varikoselin erkelerde kısırlığa sebep olmasının sebebi;
Genişlemiş damarlar testisler tarafından kullanılmış venöz kanı taşıyamamaktadır. Akımda durgunluğa ve hatta geri akıma neden olmaktadır. Bu nedenle sperm parametreleri etkilenir ve kısırlığa neden olmaktadır.

* Bir erkekte sperm gelişimi için en uygun ısı ortalama 35 derecedir. Normal vücut ısısı ortalam 36-37 derecedir. Bu aradaki ısı farkını testis torbası sağlamaktadır. Varikosel de ise kanlanma daha çok olduğundan dolayı torba bu özelliğini kaybeder ve ısı farkını sağlayamaz. Dolayısıyla spermlerde hem sayı hem de kalite olarak düşmeler gözlenir, sperm sayısı azalır bazen de sperm rengi değişkenlik göstermektedir.
* Testisin çevresinde kan göllenmesi olduğu için kanın içindeki bazı hormonlar direk olarak testise etki ederek sperm hücrelerini bozmaktadır.
* Testis üzerindeki damardaki göllenme direk etki eder ve hücrelerin hareketliliğini önlemektedir.

Varikosel hastalarının önlem alması gereken şeyler vardır. Bunlar;
-Fazla ayakta durmamaya özen gösterilmelidir. Akşamları mutlaka uzun şekilde oturup ayaklarını yükseğe kaldırılmalıdır.
-Testis torbasındaki kan drenajını önleyen hareketlerden ve egzersizlerden mutlaka kaçınılmalıdır.
-Ağır spor ve egzersizlerden kaçınılmalı ve kesinlikle yük kaldırılmamalıdır.

Yazar: srcncan

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.