-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Tarafsız, Güvenilir ve Klas Habercilik

ads
ads
Habercilik aynı olaya çok farklı açılardan bakmayı ve olayları en ince ayrıntısına kadar irdelemeyi gerektiren bir meslektir. Eğer sıradanlaşan ve insanları sadece belli bir noktaya çekmeyi isteyen bakış açısı ile haberler sunuluyor ise bu haber niteliği taşımaz. İnsan sosyal bir varlık olduğu için çevresinde olan biten ya da hayatını doğrudan veya dolaylı bir şekilde değiştiren olaylar ile alakadar olmalıdır.


Günümüzde medya ve habercilik ile ilgili bir araştırma yapacak olursak siyasi bakış açılarının medya ve habercilik üzerinde yoğun bir egemenliklerinin olduğunu öngörü olarak söyleyebiliriz. Bu egemenlik bazen siyasi partilerin veya çevrelerin baskıları sonucu, bazen de çıkar çevrelerinin kendilerine siyasi rant elde etmek amacıyla yapmış oldukları taraflı haberler ile ortaya çıkabiliyor. Ancak şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki Bilinçli bir vatandaş bu ayırt etmeyi net bir biçimde yapacaktır. Normal şartlar altında hiçbir siyasi bakış açısının haber içerikleri üzerine etkili olmaması gerekir. Yanlış yönlendirmeler yanlış sonuçlara sebebiyet vereceğinden çağdaş medeniyetlerdeki gibi özgün bir habercilik sisteminin üzerinde durulmasında fayda vardır.

Bilindiği gibi çağımız teknoloji çağı, kitle iletişim araçları hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Hayatımızın büyük bir bölümünü bilgisayar başında, akıllı telefonlarda veya diğer elektronik aygıtlarla geçirdiğimiz için haberleri de internet mecrası aracılığı ile elde etmeye başladık. Günümüzde internet mecrası da haberler konusunda sıradanlaşmaya başladı. Genelde özgün olmayan kopyala yapıştır haber içerikleri insanların da bu işten sıkılmasına neden oldu. Çoğu kişi bir haber içeriğini okuduğu zaman onun farklı yansımalarına şahit olmak ister. Acaba bu haber sitesi olaya nasıl yaklaşmış veya bu ajans daha doğru bir tespitte bulunmuş mu? Şeklinde bir bakış açısı ile haberlere yoğunlaşmaya çalışırlar. Ancak görüyoruz ki çoğu medya organı veya internet haber sitesi olaya tek boyuttan bakmak istiyor ya da bu bakış açısına sahip olmaya zorlanıyor. Bu ve benzeri sebeplerden ötürü insanların haberlere bakış açısı da değişti. İnsanlar artık hayatımızı doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkileyebilecek son dakika haberlerinden ziyade diğer haber içeriklerini takip etmez oldular. Hâlbuki onlarca haber kategorisi bulunmaktadır.

Bu haberlerin her biri amacına uygun biçimde yerine getirilirse insanlar bu anlamda habercilik ile barışmış olacaklardır. Tüm bu olumsuzluklar içerisinde muhakkak gerçek haberciliği gerçekleştirmeye çalışan yayın organları ve internet siteleri de bulunmaktadır. Bu yayın organları ve internet siteleri insanlar için büyük bir teselli kaynağıdır. Haberciliğin içerisinde olan veya olmayan herkesin aslında bu soruyu kendine sormalı biz neden kaliteli bir haberciliğe sahip değiliz ve neden sürekli çeşitli güçlerin tekelindeyiz? Bu sorunun cevabını bulduktan sonra yeni nesil habercilik anlayışı için neler yapabiliriz sorusu üzerine beyin fırtınası yapmamız gerekir.

Aslında aklıselim birçok medya organı bu soruların cevabını çok iyi biliyor. Önemli olan korkmadan gerçek haberciliğin ilkeleri doğrultusunda hareket etmektir. Şimdi isterseniz gerçek bir haber sitesinin kategorilerinden örnekler vererek haberciliğin nasıl olması gerektiğini biraz irdeleyelim. En başta belirtmiştik. Siyasi bir bakış açısı üzerine temellendirilmiş haber, haber değildir. Öncelikle siyasi irade tamamen haberden el çekmelidir. Ardından dürüstlük, gerçekçilik ve tarafsızlık ilkeleri ile hareket edilerek haber niteliği belirtilmelidir. Örneğin ülkemizde bir sel felaketi yaşandı. Bu sebeple gündem bu yönde şekillenecektir. Bunun için toplumun geneli baz alınarak gündem haberleri niteliği taşıyan olaylar üzerinden hareket edilmelidir.

Eğer gündem bu yönde gelişmişse gündemi değiştirmeye veya insanlara farklı şeyler anlatmaya gerek yoktur. Aynı örneği spor haberleri için de verebiliriz. Eğer ülkenin genelini ilgilendiren bir spor müsabakası veya spor olayı var ise bu şekilde bir içerik belirlenerek insanların faydalanacağı bir sistem oluşturulabilir. Şunu çok iyi bir şekilde biliyoruz ki habercilik anlamında gerek iç gerekse dış güçlerin egemen olduğudur. Ancak tüm bu zorlamalara rağmen ayakta duran ve çok kaliteli haber içerikleri sunan siteler ve yayın organları da bulunuyor. Haber niteliği taşıyan ve toplumu ilgilendiren her türlü olay haberdir. Hangi kategoride olursa olsun ister eğitim haberleri ister spor haberleri isterseniz de magazin haberleri hepsi değerlidir. Kaliteli bir haber içeriğine sahip olmak için gerek halk gerekse habercilerin büyük mücadeleler vermesi gerekiyor. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.