-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » İki Dostun Beraberliği ( 1 )

ads
ads

Bediüzzaman Said Nursi ve Mehmed Akif Ersoy


İki Dostun Beraberliği ( 1 )
Risale-i Nur şaheserlerinin müellifi Bediüzzaman Said Nursi ile İstiklal Marşı Şairimiz Mehmed Akif Ersoy'un dostluk ve beraberliği ikinci meşrutiyet zamanlarında başlamıştı. Bu mesleyi merhum Eşref Edib Fergan "Risale-i Nur Müellifi Said Nur" ismindeki kitabının ilk baskısında şöyle ifade etmektedir:

"Üstadla tanışmamız kırk seneyi geçti. O zamanlar hemen hergün idarehaneye gelir; Akifler, Naimler, Feridler, İzmirlilerle saatlerce tatlı tatlı musahebelerde bulunurduk. Üstad, kendine mahsus şivesiyle yüksek ilmi meselelerden konuşur, O'nun konuşmasındaki celadet ve şehamet bizi de heyecanlandırırdı.

Eşref Edib yine küçük bir cep kitabında aynı meseleyi şöyle anlatmaktadır:

"Elli sene evvel Üstadla tanışmıştık. O zamanlar hemen hemen hergün Sebilürreşad idarehanesine gelir; Akifler, Naimler, Feridler, İzmirlilerle birlikte saatlerce tatlı tatlı muhasebelerde  bulunurduk."

Elimizdeki ikinci kaynak ise, 1960'lı ihtilal senelerinin son zamanlarında Trabzon 'da yayınlanan ve daha sonr cildi'nde Bediüzzaman'ın kaleminden Mehmed Akif'in ismi şöyle geçmektedir:

"Merhum Fetva Emini Ali Rıza ve merhum Ahmed Şirani ve merhum Şevket Efendi ve merhum Mehmed Akif gibi insaflı, Risale-i Nur'u fevkalade  takdir ve tahsin eden o muhterem ve merhum zatların hatırı için biz, İstanbul hocalarına dostuz onlardan gücenmeyiz. İnşaallah, bir  zaman "Yirminci Lem'a İhlas' kendini onlara okutturacak, o eski dostları da yeni dostlar yapacak."

Mezkur Emirdağ mektuplarında Erzurum milletvekili Salih Yeşilin dahiliye vekili hilmi urana yazdığı bir mektupta ise Bediüzzaman'la Mehmed Akif'in dostluğunun ifadeleri olarak şu şekilde bahsedilmektedir:

"Şair-i Meşhur Akif bey merhumun rivayetine nazaran, Mısır'ın en maruf ulemasından olan ve garbın medeaddid lisan ve felsefesine aşina bulunan üstad-ı azam Abdulaziz Çaviş'in yirmi küsür sene evvellisi el-Erham Ceridesindeki Said hakkında yazdığı Fatinü-l-Asır başlıklı makalesini okuyan ve kendisiyle bizzat görüşen ilim adamları, bu zatın fıtraten ilmi kudretini ve İlahi mesleğini takdir edebilirler.


Yazar: Necmeddin Şahiner

Hatıralarda Bediüzzaman - Vural Yayıncılık

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.