-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Eş Anlamlı Kelimeler

ads
ads

Bir dilin zenginliğinin en önemli göstergesidir. Temel olarak farklı yazılışları olsa da anlam yönünden ayrım taşımayan kelimeler için eş anlamlı kelimeler isimlendirmesi kullanılır. Aynı hali, aynı kavramı/olguyu tanımlayan, karşılayan kelimelerdir. Bu tip kelimeler, bir cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullandıklarında anlam bütünlüğünü aynı şekilde koruyabiliyor. Ancak cümleye farklı ses zenginliği kazandırır. Aslında bu eş anlama sahip olan kelimeler, gündelik yaşantı içerisinde farkında dahi olmadan sıkça kullanılan kelimelerden oluşuyor.

En basit örneğiyle gün içerisinde bazı yerlerde “isim” diye kullanılan kelime/anlam, bazı yerlerde “ad” şeklinde kullanılır. İkisinin de anlamı aynıdır, karşılığı da aynıdır. Ancak yazılışları ve sesleri birbirinden farklıdır. Bu şekilde basit ve ince ayrıma sahip olan eş anlamlı kelimeler ile Türkçe’ nin zenginliği daha fazla göze çarpıyor. Özellikle de günümüzde Türkçe’ nin yozlaşması, çok sınırlı kelimelerin günlük konuşmaları şekillendirdiği şikayetleri içerisinde geri planda zenginliğin halen korunmasına yardımcı oluyor. Dile hem kelime hem de ses zenginliği kazandıran eş anlamlı kelimelerle, hayatın her alanında olağan şekilde karşılaşıyor olması bilinçsizce kullanımına neden oluyor. Yani insanlar farkında dahi olmadan günlük konuşmalarında bu kelimeleri geçiriyor.

Eş Anlamlı Kelimelerin Kullanımındaki Kurallar

Basit yapıya sahip olsa da eş anlamlı kelimelerin kullanımında her yapıda olduğu gibi bazı önemli ve hassas noktalar bulunmaktadır. Aynı anda kullanılması başta olmak üzere eş anlamlarının kullanım şekli ve amacına göre değişkenliğe uğramasına neden olan önemli Türkçe Dil ve Anlatım kuralları bulunuyor. Aslında bu tip kurallarda gündelik yaşantıdaki eş anlamlı kelime kullanımı sırasında genellikle uygulanıyor. Ancak bu kuralların bilinmesi daha nizami ve daha zengin bir dil kullanımı sağlar. Tüm bu etkilerinin yanı sıra dijital dünyada da öne çıkmada ayrı bir önem kazanmasıyla daha fazla gündeme gelen eş anlamlı kelimeler için referanslar https://www.edebiyatciyim.com/es-anlamli-kelimeler/ adresinde.


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.