-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Uyku Apnesi Nedir?

ads
ads
sağlık
Nüfusun yaklaşık % 3 ünde görülen uyku apnesi hastalığı son yıllarda daha kolay saptanabilmekle birlikte, teşhisi zor bir rahatsızlık türüdür.Uyku apnesi sorunu yaşamakta olan hastalar bir çok zaman durumlarının farkında olmazlar. Bu nedenle de sorunlarının teşhisi için herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmak bir çok zaman akıllarına bile gelmez. Herhangi bir hekime muayene olsalar bile uyku apnesinin yarattığı semptomlar yaşa ve dış ortama bağlı olarak bir çok insanda var olan türden rahatsızlıklar olduğu için bir çok hekim uyku apnesi ile ilgili belirtileri, hasta rahatsızlığını ifade edemezse atlayabilir.

Nedir uyku apnesi? Uyku apnesi en basit şekilde tanımlamaya çalışırsak: Kişinin uykusu sırasında yaşadığı nefes alma düzensizliğidir. Bu düzensizlik esnasında ya nefes geçici bir süre için tamamen durur, ya da beden için gerekli olan oksijeni sağlayamayacak kadar yetersizleşir.

Ancak sorun şu ki, bu duraklamaları tespit etmek çok kolay değildir. Öncelikle uyku esnasında kişi durumunu takip edemez. Kişinin yakınlarının dahi bu duraklamaları fark etmesi son derece zordur. Özellikle uyku apnesi hakkından hiçbir bilgisi ya da fikri olmayan kişiler açısından ortada bir sorun olduğu dahi fark edilmez.

Oysa ki uyku apnesi son derece ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Hastalığın tehlikesi, hastanın hayatını kaybetmeye varabilecek kadar yüksektir. 

Uyku apnesinin belirtisi nefes almanın durması veya çok yavaşlamasıdır. Uyku apnesinin dikkatli bir şekilde gözlemlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle uyku apnesinden şüphelenen hastalar bu durumu öncelikle kendilerini gözlemleyebilecek olan yakınlarıyla paylaşmalıdırlar. Kendi kendine bunu fark etmesi çok mümkün olmayan hastanın yakınlarının hastayı uyurken gözlemlemeleri yerinde olur. 
Uyku apnesinden şüphelenilen durumlarda mümkünse uyku merkezi ya da laboratuarı bulunan bir hastaneye başvurmak hastalığın teşhis edilmesi ve tedavisini kolaylaştıracaktır.

Eğer uykuda oluşan solunum yetersizliği hasta ya da hasta yakınları tarafından net bir şekilde anlaşılamıyorsa aşağıda sayılan uyku apnesi semptomlarından herhangi birinin sizde bulunup bulunmadığına dikkat etmelisiniz.
Uyku apnesi hastaları 

- Sabah uykudan kalkmakta zorlanırlar.
- Gün içinde sürekli olarak yorgunluk belirtileri gösterirler.
- Gürültülü olarak horlarlar
- Depresyona girebilirler
- Sabahları uyandıkları ağızları kuru olur ve baş ağrısı yaşayabilirler
- İnsülin direnci gösterirler
- Yüksek tansiyon sorunu yaşarlar
Bu belirtilerin hepsi birden olabileceği gibi, bir ya da birkaç tanesi ile de karşılaşılabilir. Görüleceği üzere bu belirtiler başka hastalıklar nedeniyle de oluşabilir. Bu nedenle bu türden rahatsızlıklarla karşılaşıldığında sebebin uyku apnesi olduğunu anlamak oldukça zordur.

Uyku apnesinin yol açtığı sorunların büyük kısmı uyku kalitesindeki düşüşten kaynaklanmaktadır. Biyolojik ritmin en önemli unsurlarından bir olan uyku, vücudun bir çok yönden kendisini yenilediği bir zaman dilimidir. Vücut bu süre içerisinde kendisini yenilemekle kalmaz, ayrıca kendi içindeki işleyişini düzenler. Örneğin gece uykusu kalitesiz olursa gündüz metabolizmanın çalışma hızı yavaşlar. Metabolizmanın olması gerekenden daha yavaş çalışması obezite sorununa yol açan çok önemli bir etkendir.

Uyku apnesi nasıl olur?: Uyku apnesi sırasında solunum ya tamamen durur ya da çok yavaşlar. Böylelikle vücut gerekli oksijeni alamaz. Oksijen alınamayınca uyumakta olan kişinin uykusu bölünür. Son derece kısa, 10 saniye civarında bir süre için uyanıklık durumuna geçilir. İşte bu süre içinde aslında uyanık olan kişi uyandığını fark etmez. Böylece uyku süreci tekrar yeniden başlar. Sonrasında 4-5 dakika kadar son derece kısa bir süre içinde uyku apnesi tekrar edebilir. Normal koşullarda ideal bir uykuda hiç olmaması ya da en fazla gecede 2-3 defa olması normal karşılanabilecek bu bölünmeler gece boyunca tekrar eder. 

Uyku apnesi çok ciddi bir rahatsızlıktır. Mutlaka teşhis ve tedavi edilmelidir.


http://www.uykuapnesinedir.com

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.