-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Radyo Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ads
ads
Radyo, bir tarafın sesli anlatımını veya müzikleri, ses modülü sayesinde ve elektromanyetik dalgalarla karşı tarafa ileten makinedir. Peki hayatımızda bu radyoyu bu kadar önemli yapan nedir?

İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimizde radyo dinlemek neredeyse bir mecburiyet haline gelmiştir.Bunun başlıca sebebi her sabah ve akşam iş çıkışı evimize giderken yolda geçirmiş olduğumuz uzun saatlerdir. Bir çok kişi kendi şahsi arabası ile evine yalnız gidip gelmektedir. Bu durumda araba yapılabilecek en mantıklı iş canlı radyo dinlemekten başka bir şey değildir. Bu araba yolculuklarında en çok tercih edilen programlar arasında canlı trafik durumu, talk show tadında geçen geyik muhabbetleri, ekonomi ve duygusal şarkılar başı çekmektedir. Bu yolculuklarda aşk şarkıları dinlemeyi seçen kişiler bir an için bile olsa bir takım düşüncelere sakın kapılmayın.

Radyo dinlemenin başını çeken ikinci bir alan ise internettir. Dünya üzerinde eskisi kadar teypler ile radyo dinleyenlerin sayısı bir hayli azalmıştır. Evde radyo dinlemenin başını sırasıyla internet, televizyon ve kablolu yayınlar almaktadır. Ulusal yayın yapan radyo istasyonlarının televizyonlarda kendi kanalları bulunmaktadır. Bu kanallar ile canlıradyo dinlemek mümkündür.

Peki amatör olarak radyo yayını yapan kişilerin radyoları ne kadar dinlenmektedir biliyor musunuz? Oldukça şaşırtıcı bir şekilde anlık olarak binlerce dinleyicisi olan internet radyoları vardır. Bu radyolar zaman zaman ulusal yayın yapan radyoların dinlenme oranları bile geçebilmektedir. Hal böyle olunca bir çok yeni nesil genç insanda radyoculuğa merak salmaktadır.

Radyo programcısı olmak isteyen bir kişi kesinlikle iyi bir satıcı olmalı. Kısaca radyo programcısı olmadan önce pazarlama işi yapması tavsiye edilir ve aynı zamanda canlı radyo dinlemelidir. Bu hayatında edindiği tecrübeler ve kendi görüşlerini birleştirerek radyo dinleyen kişilere kendini satabilmelidir. Radyo dinlemek ile bir başka programcıyı kendine örnek almak kesinlikle doğru olmamakla birlikte radyodinle gibi kelimeler ile arama motorlarında aratarak ulusal olmayan kendine has tarzları olan internet radyolarını da takip etmekte fayda vardır. İnsanların içinde düşünceleri açık ve net bir şekilde paylaşabilmek kendini anlatabilmek radyoculuğun olmaz ise olmazıdır.

Radyo programcısı olmak sanılanın aksine çok kolaydır. Çünkü ülkemizde radyoculara verilen paralar çok asgari düzeyde olduğu için bir çok radyo boşlukları doldurmak için çoğu başvuruyu kabul etmektedir. Ama büyük transferler söz konusu değildir, günümüz radyo sektörünün içinde. En azından ülkemizde daha tam anlamı ile gelişmemiştir. Yine de canlı radyo dinle ile kendine radyo programcılığı işinde iş bulması her kesin başarılı olduğu anlamına da gelmemektedir. Bizim ülkemizde diksiyonun üst seviyeler de olmasına da gerek yoktur. Aslında böyle olmaması gerekir ama maalesef kendini pazarlayabilen her kez en kötü radyo dinle sitelerinde radyoculuk yapabilmektedir. Eşine ve dostlarına bakın ben radyo programı yapıyorum diyebilmek adına.

Bu sektörde kendini geliştirmek isteyen kişiler evde kendini banda kaydedebilir. İnternet, haber, müzik haberlerini okuyabilir. Örneğin radyodinle gibi kelimeleri aratarak bulacağı siteler ile gündemi takip ederek kendini geliştirebilir. Kimse durup dururken radyo programcısı olamaz. Bu bir azim ve çalışma işidir. Günümüzde bilgisayar ile kendinizi kaydedebilirsiniz.Bazı programlarla müzik bile yapabilirsiniz. Hatta bir radyo sitesi kurmak bile günümüz şartlarında çok ucuz miktarlara mal olmaktadır.

Peki radyoda çalınan müzikler nerelerden sağlanmaktadır? Bu soruyu bütün radyo programcılarının bilmesi gerekmektedir. Profesyonel radyo istasyonları mesam gibi kuruluşlara para ödemektedir. Çalacağı bütün eserlerin telif haklarını almaktadırlar. Ama internet bazılı radyo dinle siteleri yasal olmayan yollarla ve gelişen teknoloji ile internet ortamından şarkıları indirebilmektedir. Bu tarz işlemler doğru ve etik olmamakla birlikte yasalda değildir.

Bir radyo programcısı olmak isteyen kişinin ilk karar vermesi gereken maddelerden biriside yabancı müzik mi yoksa Türkçe müzik mi yapmalıdır sorusu olmalıdır. Ülkemizde kaydedilen istatistiklere göre canlı radyo dinle kategorisinde Türkçe müzik daha çok dinlenmektedir. Buda gayet normaldir. İnsanlar anladığı bir şarkıyı dinlemek isterler.

Bu sektörde bir diğer eksik husus ise talk show tadında bir radyo programının olmamasıdır. Genel olarak bu niteliklere sahip kişi sayısı yok denebilecek kadar azdır. Kendinizi insanlara sevdirmek istiyorsanız radyo dinle ile radyo dinleyen insanların gönlünde taht kurmak istiyorsanız ve bu sektörde adınızı yazdırmak istiyorsanız.. makale

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. Radyo hakkında bilgi edindiğim iyi oldu. Radyo kurulumları ve internete yansıtmak düşüncesi vardı fakat bir yol çizmem gerekiyordu.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.