-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Yalancının Evi Yanmış, Kimse İnanmamış.

ads
ads

Yalancının Evi Yanmış, Kimse İnanmamış Atasözü ve Anlamı

Bu atasözü en sık duyduğumuz atasözlerinden biridir. Yalancıların sözüne kimseler inanmaz. Sürekli olarak yalan söyleyen veya sözlerinin %90'ı doğru olmayan kişiye kimse itibar etmez. Bundan dolayı bu kişi doğru söylese bile onun yalan olduğu kanısına varır ve insanlar gene inanmaz. Bu ata sözü net olarak genel durumu izah ediyor. 

Yalancının Evi Yanmış, Kimse İnanmamış.


Çevremizde böyle insanlar olabilir. Birçoğumuz zaten denk gelmişizdir. Örnek olarak, bir adamın her sözü veya iki sözünden biri yalandır. Böyle bir kişinin sözünün ehemmiyeti olmaz.  Bu yüzden söylediklerinin azıda doğru olsa inandırıcılığını içindeki yalanlar tamamen kaybettirir. Zaman içerisinde adamın evinde yangın çıkar ve o heyecanla çok ciddi şekilde bağırmaya başlar ve "Yangın var!" yangın var çabuk yetişin evim yanıyor dediği zaman kişiyi tanıyan insanlar gülüp geçer, gene yalan uyduruyor düşüncesi insanı kaplar. Ancak adamın söylediği aslında doğrudur ve evi gerçekten yanıyordur. Bu sebepten dolayı çıkan yangını gözümüzle görmediğimiz için o insanın bağırmasına, çağırmasına kimse kulak vermez. Çünkü bir kere adı çıkmış yalancıya. Bu yüzden ciddiye alınan kişi olmamakla birlikte söylediği doğruda inanılmaz olur.

Buradaki en önemli nokta yangın var  yangın var diye bağırıldığında herkes toplanır ve yangını söndürmek için çaba sarf ederler. Yangın olunca insanlar  tüm işlerini bırakıp elinden gelen görevi yapar. Diğer olaylardan ayrıdır yangın sözü. Bu yüzden atalarımız atalarımız yalancının evi yanmış, ama kimse inanmamış demişlerdir.

Sonuç olarak, yalan çok kötü bir davranıştır. Elimizden geldiğince doğru sözlü olmaya bakalım. Yalandan kimse bir şey kazanmaz. ve kimseyi de kolay kolay kandıramazsınız ancak kişi kendini kandırır. Eğer yalan söyleyen kişi, karşısındakini inandırsa bile zamanla yalanı ortaya çıkacaktır. Sonunda gene kendi kaybetmiş olacaktır. Bundan dolayı bir diğer ata sözünü hatırlatmakta fayda vardır "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar"

Bir önceki konumuzda "Verirsen Veresiye, Batarsın Kara Suya" atasözü ve anlamı hakkında bilgiler yer almaktadır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

5 yorum:

  1. Atalarımız söz sanatından baya iyi anlıyorlarmış. :)

    YanıtlaSil
  2. Ee boşuna yalancı çoban hikayesi çıkmamış tabi inanmazlar

    YanıtlaSil
  3. Öyle bir söz ki cuk diye oturuyor kimi durumlara. Böyle anlarda yalancıya da evine de hiç üzülesim gelmiyor.

    YanıtlaSil
  4. Bir insan çevresindeki kişilere sürekli olarak yalan söylüyorsa ve ortaya çıkmışsa hiç kimse onun sözlerine aldırış etmez

    YanıtlaSil
  5. çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.