-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Sabo Terlik

ads
ads
Bir hastahane, eczane veya sağlık ocağında çalışanların ayaklarına dikkat ettiniz mi? Hepsinin de aynı tip terlik kullanması sizce de biraz garip değil mi? Özellikle hastahane ve sağlık personelinin sıklıkla kullandığı bu terlik tipine "Sabo Terlik" adı veriliyor. Sizler için özellikle sağlık personeli ve uzun süre ayakta kalan personelin tercih ettiği Sabo Terlik' in tarihçesini araştırdık.

Sabo terliğin ortaya çıkışı 1200' lü yılları buluyor. O zamanlar da insanlar kolayca giyilip çıkarılabilen ayakkabı benzeri ürünlere ihtiyaç duymaktaydılar. Bu tip bir giyim eşyası yeri geldiğinde ayağa kolayca giyilebilmeli ve çıkartılabilmeliydi. Ancak o zamanlar teknoloji çok gelişmediğinden üreticiler bu giyim ürününü tahtadan imal etmek zorundaydılar. Tahtadan imal edilen önü kapalı bu terlikler Hollanda, Fransa, İskandinav Ülkeleri ve Belçika' da çok popüler hale geldi. İngiltere' de "clog", "klomp" gibi isimlerle anılan bu terlik türü Fransızlar tarafından "sabot" olarak adlandırıldı. "Sabot" kelimesi Fransızca "toynak" anlamına gelmektedir. Malzemesi değişse de görünümü değişmeyen bu terlik türünün bu şekilde anılmasının elbette bir sebebi var. Sabo ya da Fransızlar' ın tabiriyle "Sabot" Terlikler, özellikle kullanıcısının topuk kısmını rahat ettirdiğinden dolayı bu ismi almıştır. 
Sabo Terlik

Tahta tasarım yıllar içinde daha zarif bir hal alsa da bugünkü Sabo Terlik bizlere çok daha yakın bir zamanda ortaya çıktı. Tahta tasarım giderek çeşitlenmeye başladı. Kullananlar rahat etsin diye iç kısmı pamuk ve deri ile kaplanmaya başladı. Bildiğimiz anlamda Sabo Terlik' in ortaya çıkması için  sentetik malzemelerin icat edilmesi gerekiyordu. Bununla beraber tabanda çeşitli tasarım çeşitleri ortaya çıktı. Topuk ve ayak parmaklarının toğuğa uzanan kısımları yerle daha fazla temas ettiğinden dolayı buraya ek parçalar eklendi.
1950 - 1960' lı yıllarda ise bildiğimiz anlamdaki Sabo Terlik ortaya çıktı. Sabo Terlik artık yumuşak, ergonomik materyallerden üretilebiliyordu. Bunda hiç şüphesiz 2. Dünya Savaşı' ndan sonra kullanımı yaygınlaşan sentetik malzemelerin kullanım kolaylığı etkili oldu. Daha kolay şekil alabilen bu malzemeler hem anti - bakteriyel özelliğe sahipti, hem de daha ergonomik olarak şekillendirilebiliyordu. Ancak Sabo Terlik' in bugünkü tasarımına sahip olması için bir aşamadan daha geçmesi gerekiyordu.
İnsanlar tarih boyunca ayakkabı kullandıklarında ayakların hava ile uzun süre temasının kesilmesinin büyük sorunlara yol açtığını fark ettiler. Ter, havasız ortam insanların ayağını bakterilerin üremesi için harika bir yuva haline getiriyordu. Endüstri Devrimi' nden sonra uzun süren mesailer ve ayakta kalma süresi Sabo Terlik' in kapalı olan kısmının küçük hava delikleri ile kaplanmasına neden oldu. Ve bugün bildiğimiz Sabo Terlikler ortaya çıktı.
Sabo Terlikler bugün sağlık personeli tarafından sıkça kullanılıyor. Çünkü Sabo Terlik oldukça ortopedik, sağlıklı ve kullanışlı. Kullanılan malzeme terliğin hem ergonomik hem de özellikle topuğu rahat ettiren bir yapıya sahip olmasını sağlamış. Bugün, günlük mesaisinin büyük kısmını ayakta tamamlamak zorunda kalan herkesçe kullanılan Sabo Terlik, farklı pek çok tasarıma ve renk çeşidine sahip. Bayanlar için Bayan Sabo Terlik modellerine bakabilirsiniz.
Sabo Terlik hakkında sizlere bu kadar bilgi verdikten sonra şimdi de bu terliği uygun fiyatlarla nereden temin edebileceğinizi de söyleyelim: saboterlikmarketi.com 'dan. Eğer siz de uygun fiyatlı ve farklı renk çeneklerine sahip terlikler arıyorsanız, saboterlikmarketi.com 'da dilediğiniz sabo terliği alabilirsiniz. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Hehe estetistik ve rahatlığın mimsrı fransizlara borçluyuz desensize sabo terliklerini

    YanıtlaSil
  2. Kaliteli ve kolaylık sağlayan terliklerdir. Bende bir hastane çalışanı olarak ayaklar rahat ediyor en azından o kadar süre ayakta durunca

    YanıtlaSil
  3. bu terlik candır, o kadar alışmışımdır ki bu terliğe sanki terliğin icadından beri var, hatta takunya makunya'dan da eskidir diye düşünüyorum ben bu terliği, hastane çalışan itemidir :)

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.