-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Bilgisayar fanı çok ses çıkartıyor!

ads
ads
Bilindiği gibi  bilgisayar fanı mekanik bir parçadır ve bu yüzden ses çıkarması normal bir durum ancak bunun aşırı olması çok da normal karşılanmaz. Her bilgisayarda en az birkaç tane fan bulunur hava akımını sağlamak amaçlı bu gerekli bir araçtır. Fan olmadığı sürece bilgisayar daha çabuk ısınır ve sürekli kapanmalara yol açar. 

Özellikle masaüstü bilgisayar kullanıcılarının en sık karşı karşıya kaldığı fanın çok ses çıkarmasıdır. Eğer yeni bir fan taktıysanız ve hala çok ses çıkarıyorsa fanda bir sorun olabilir veya bilgisayarın çok çalışması ve aşırı işlemler sonucu  fanın daha çok enerji harcaması demektir. Fan soğutma işlemi yapmak için daha hızlı döner ve buda çok çok ses çıkarır. Bu normaldir. 

Eğer eski olan fan çok ses çıkarıyorsa bunu en aza indirmek mümkün bunun için ise yapmanız gereken bilgisayar kasasının açıp içini iyice temizlemek bunun içinde elektrik süpürgesini kullanabilirsiniz. Fanlarınızda biriken toz ve benzeri şeyler daha çok ses çıkarmasına neden olabilir. Temizliği yaptıktan sonra sesin daha az olduğunu duyacaksınız. Ama normal bir ses size çok geliyorsa kafanıza bunu takmayın eğer bilgisayarınızda 3 veya 4 tane  fan varsa bu çok normaldir ve sürekli çalışma halindedir. Bu da bilgisayar sağlığı açısından iyidir. 


Bilgisayar fanı çok ses çıkartıyor!


Bazı durumlarda ise uğultu şeklinde ses çıkarabilir buda fanın tam olarak oturmaması anlamına gelir. Fanı veya fanları kontrol etmenizde fayda vardır. Diğer bir durum ise dizüstü bilgisayarlarda zaten çok kullanıldığında baya ısınma yapar bu nedenle fan son sürat soğutma işlemi gerçekleştirir buda çok ses yapar buda normaldir ama bilgisayarın o kadar ısınması da pek normal değil. Ara sıra dinlendirin. Özellikle yaz aylarında bu çok olur. Şu zamanlarda kış aylarına girmiş bulunmaktayız bu sorunlarla pek karşılaşacağınızı sanmam. 

Masaüstü bilgisayarda fan sesi az yada çok mutlaka olur bunu sürekli duyarsınız aşırı olduğu zamanlarda fanları teker teker sökerek deneyin en çok ses hangisinden ve neden geldiğini anlayın. Belki fanlarınız baya bir eskimiş ve bilyalarında hasar meydana gelmiş olabilir. Durum bundan ibaret ise en kaliteli ve yenisini alabilirsiniz. Buna dahil olarak sesi azaltmak için yağ dökmeyi unutmayın. 

Ayrıca kasanızın bazı yerlerinde  gevşeklik olabilir. Fanların vidaları tam oturmamış olabilir. Bilgisayar içinde ki herhangi bir kablo fana sürtüyor olabilir. Deneme yanılma yöntemi ile test edin. Az bir ses tüm bilgisayarlarda vardır. Ancak bu bile bize çok gelmektedir. 

Bir önceki bilgisayar teknik içerikli konunuzda "Disk yazmaya karşı korumalı sorunu" ile ilgili detaylı resimli çözümünü sunduk. Dilerseniz konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. Yüksek grafikli oyunlarda fan adeta coşuyor. Buna eyvallah ama bazen kendi kendine çok ses çıkarıyor bunu çözmek lazım.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.