-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Görme Engellilerin Hayatını Kolaylaştıran Ürünler!

ads
ads
Toplum içerisinde herkes, kamu kurum ve kuruluşlarından, kamuya açık alanlardan eşit derecede faydalanma hakkına sahiptir.  Sosyal bir devletin en önemli özelliği de herkes için eşit imkânları oluşturabilmesidir. Görme engelli bireylerinde günlük hayatta diğer tüm bireyler gibi bağımsız bir şekilde hareket edebilmeleri için çevre planlamalarında onlar için bazı düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir.

Yeterince zor olan hayatlarında yardım almadan bir yerden bir yere gidebilmeleri onlar için büyük bir problemdir. Görme engelli ürünleri ile bu problemler tamamıyla olmasa da büyük oranda çözülmüş ulaşım erişilebilirlik hakları biraz daha kolay hale gelmiştir.

Görme engelliler için geliştirilmiş ürünlerin başında hissedilebilir yüzey ürünleri gelmektedir. Bu ürünler sayesinde ulaşımları daha güvenli ve yönlendirici olmaktadır. Çünkü hissedilebilir yüzey ürünleri sayesinde, belirli bir yönde ilerlemekte yön değişiklikleri seviye farklılıkları yol üzerindeki engebe ve çıkıntılarda olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalmadan önceden öğrenebilmektedirler.

Kabartmalı yönlendirme levhaları da görme engelliler için geliştirilmiş ürünlerdir. Bu levhalar sayesinde bulundukları herhangi bir noktada veya bina içi ulaşımlarında bir başkasına sormadan kendileri bilgi sahibi olabilmektedir. Görmeyen bireylerin en çok gelişen duyusuna, dokunma duyularına hitap eden bu ürünler onların yön bulmaları ve bulunduğu yer ile ilgili bilgi sahibi olmalarında büyük önem taşımaktadır.

Sesli yönlendirme sistemleri de önemli görme engelli ürünlerindendir. Bunun en iyi örneği trafik lambalarında görülmektedir. Ulaşım araçlarında da uygulanan bu sistemler ile görme engelliler nerde olduğunu, yaya geçitlerinde nerede durması veya karşıya geçmesi gerektiğini sesli olarak algılamakta ve buna göre hareket etmektedirler.

Kabartmalı el haritaları ve broşürleri de aynı şekilde bilgilendirme ve yön bulmalarında onların en büyük yardımcısı olmaktadır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.