-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » İslami Açıdan Kirli Olan Şeyler

ads
ads

Dinen Temiz Olmayan Şeyler


Bunlar  haifif olan pislikler ve ağır olan pislikler olarak ikiye ayrılmaktadır. Namazın kılınmasına engel olacak derece bu şekilde iki ayrı ana kategoride inceleyeceğiz:

  • Ağır olan pislikler

Men, idrar yani insan idrarı, vedi genel olarak bu idrardan sonra gelmektedir. Cinsel anlamda oynaşma sonucu meydana çıkan mezi denilen zevk suyunun gelmesi. Kusmak ancak bu kusma bir hacme bağlı yani ağız dolusu olarak kusmak kastetilmiştir. Vücuttan genel olarak et ve et parçası düşmez ancak bu konumuzla ilgili olarak  ağır pislikler arasında  vücudumuzdan düşen et parçası buna dahildir.  Bunun dahilinde ise vücudumuzun herhangi bir yerinden çıkan kan da ağır pislikler arasında yer alır. 


İslami Açıdan Kirli Olan Şeyler


Hanımlara has olan adet günlerinde ki durum, lohusalık ile ilgili durumlarda ağır necasetten sayılırlar.  Bunları her Müslümanın bilmesi lazım ki namazlarını bu şekilde sahihliğine engel olmadan kılabilmeleri gerekir. Çünkü namazın sahih olması için temiz olmak gerekir. Bunlara çok çok dikkat etmeliyiz.

  • Eti yenmeyen hayvanlar vardır. Bunlar genelde  yırtıcı ve beslenmek için avlanan cinsten hayvanlardır. Örnek olarak kartal, doğan, şahin, aslan, kaplan vb. gibi. Eti yenilmeyecek olan hayvanların idrarları, tersleri aynı zamanda akmış olan kanları ve salyalarıda dahil olmak üzere  ağır necasetttir. Fakat yarasa bu konudan beridir. Çünkü onun  idrar veya tersinden sakınmak pek mümkün olmadığı için bu temiz olarak sayılmıştır.
  • Aynı zamanda ağır pislikler arasında eti yenmeyen hayvanlar olduğu gibi bazı etki yenen hayvanların tersleri pislik sayılır bu hayvanlar ise, ördek, tavuk, kaz.
  • Laşe neye denir ilk olarak onu açıklayalım: Boğazı kesilmeden herhangi bir sonuç karşısında ölen ve karada yaşamını sürdüren hayvanlar ve İslam'i kurallara göre kesilmeyen canlılar yani hayvanlar. Bu hayvanların tabaklanmış halindeki derileri gibi.  İşte bu tür hayvanlara lâşe denmektedir.  Buna örnek olarak vereceğimiz iki hayvan ise  kaz ve örnek bu sınıfa girer tabi yukarıda belirttiğimiz şekilde ölmüş iseler.
  • Sarhoşluk veren herhangi bir içecek, şarap, votka, viski  vb. Bunun nedeni ise hem akıl sağlığını zedelemekte hemde beden sağlığı için  tehlikelidir. Aynı zamanda çok büyük günahlardandır. Bu tür şeylerden uzak duralım ve içki içen kardeşlerimiz var ise en kısa zamanda yani hemen tövbe edip bir daha içmemeye karar vermeli gerekirse tedavi yöntemi ile bırakmalıdır. İçkili olarak can veren kimsenin imanını kurtarması genel olarak çok kolay olmadığını alimler bildirmişlerdir. Ancak Allah merhameti en çok olan ve acıyandır. Bu yüzden her şeyin en İyisini Allah (c.c.) bilir. Bize fazla söz söylemek düşmez.
  • Şafiî mezhebinde ise   ister az olsun ister çok olsun sarhoşluk veren her şet ağır pisliktir. 

  • Hafif Olan Pislikler

Hafif Necaset olarak da bilinmektedir.

  • Eti yenen hayvanlarda koyun, atlar veya geyik gibi  yabani  canlıların ters ve idrarları, Ancak bu saydığımız hayvanların tersleri ve idrarları İmam-ı Azam Ebu Hanefi Hazretlerine göre ağır pislikler arasında yer alır. İmam Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre bu pislikler hafif necaset olarak sayılırlar.  Haliyle fetvada bu iki imama göre verilmiştir. Bu sebeple bizlerde hafif pislik olarak konumuza ekledik. 
  • Vahşi doğada yaşayan hayvanlar bunlara örnek olarak, atmaca, kartal,  şahin ve çaylak gibi havada dışkısını bırakan canlıların tersleri hafif pislik olarak görülmektedir. 
  • Hayvanların karaciğerlerine bağlı olan öd kesesi bulunur. Ve buna bağlı olarak da işkembesi de hafif pislikten sayılırlar. Örnek olarak eti yenen hayvan olarak  koyunun tersi hafif necaset olduğundan dolayı işkembe ve öd kesesi de aynıdır. 
Hafif ve ağır necasetler dini açıdan hangileridir. detaylı bir şekilde anlattık. İnsanların her zaman temiz olmaları gerekir. Temizlik imanın yarısıdır. Bunu bilmeyen kimse yoktur sanırım.  Namaz kılan insan özellikle temizliğine daha çok dikkat etmesi lazım, temizliğe dikkat etmediği takdirde necasetten dolayı namazına engel olabilir. Bu sebeple en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de "necasetten  taharet, hadasetten taharet" bu ikili çok önem arz eder. 

Namaz kılmayan Müslümanlarda olduğunca temiz olmalıdır. Çünkü Allah temiz olanı sever ve insanlarda temiz olanı sever. Siz hiç gördünüz mü kirli olan insanları sevenleri. Temizlik şarttır. Müslüman her daim temiz olmalı, sade ve temiz elbiseler giyinmeli, güzel kokular sürünmeli ve sünnet niyeti ile sürülürse sünnet sevabı elde edilir. Bu nedenle  güzel kokular sürünürken kalbinizden sünnet niyeti geçsin. 

Son sözler:  Ve her hayırlı işlerinizde mutlaka ve mutlaka Allah rızasını gözetin.  Yani Allah rızası için yapın. Allah'tan çok korkun ve çok sevin. Hiçbir zaman Allah'ın merhametinden ümidinizi kesmeyin. Ancak kafirler Allah'ın rahmetinden ümidini keserler.  Ve şunuda belirtelim ibadetlerimizi düzgün ve  huşu içinde yapalım dediğimiz gibi sadece Allah'ın rızasını kazanmak için. Cennet veya cehennemden sakınmak için yapılmasında sakınca yoktur ama en efdal olanı kuşkusuz Allah rızasıdır. İbadetlerde eksiklik olmasın. Bize emredileni yapmak ve yasaklardan kaçmak gerekir. Allah (c.c.)'ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Yani bizlerin ibadetleri bizlere fayda sağlar her emir bizim faydamızadır. Allah kullanarına acıdığı için kurallar koymuştur. Ve bunu son Peygamber Hz. Muhammed (s.a.v) ile bizlere bildirmiş ve ehli sünnet olarak yaşamamız gerektiği bildirilmiştir. Unutmayın ameller niyetlere göredir. Niyetiniz halis olduğu zaman her şey çok daha güzel olacaktır. 

Ben temiz kalpliyim diyerek ibadetlerini yapmayan, haramlardan kaçınmayan çok insan var Allah hepimize hidayet versin. Fakat kalbi temiz olan insan zaten haram işlemez, ibadetlerini yerine getirir. Buradan da şu sonuç çıkar. Bana diyebilirsiniz ki ben haram işlemiyorum veya günah işlemiyorum.  Günahsız kul olmaz günahsız olanlar sadece peygamberlerdir. Bu sebeple içki içmemiş olsanız da, zina yapmamış olsanızda, gıybet ve bunun gibi büyük günahları işlememiş olsanız dahi bir vakit namazı kılmamanın günahı yeter de artar bile. Ve bu yüzden kalbim temiz diye kendimizi kandırmamızın bir anlamı yok. Saygılar. 



Bir önceki ilmihal içerikli konumuzda "Yara Üzerindeki Kan Abdesti Bozar Mı?" yara üstündeki kanın abdeste engel olup olmadığıan dair geniş açıklamalı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Ağır ya da hafif pislik ayrımı biraz tuhaf olmuş. Günümüze uyarlanması lazım bana kalırsa konunun uzmanları tarafından.

    YanıtlaSil
  2. Kadınların hayatlarının bir parçası olan dönemde ellerinden olmayan bir durum için pislik tanımlaması biraz ağır olmuş aslında. Tamam temiz bir durum değil ama daha uygun tanımlanabilirdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılan yazıyı tam olarak okumadınız pislik kelimesi kullanılmamış baktım ve göremedim necaset denilmiş temiz olmayan bir şeye kibarca ne denilebilir ki. Burada kadınları aşağılama gibi bir durum yok necaset işte yani ha pislik kelimesi kullanılmış olsaydı evet kaba olurdu. Bu konuda haklısınız.

      Sil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.