-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Vaaz Nedir?

ads
ads

Vaaz


Cehennem ateşinin galeyanı ve ahiretteki diğer  dehşetli durumların gözler önüne getirilmesine tezkir (hatırlatma ve uyarma) denir. Vaaz ise bunların insanlara bildirilmesi, onların da bu şeylerden haberdar olup kusurlarını aramaları için uyandırılmasıdır.

Vaazın asıl amacı kişilerin Allah (c.c)'a ibadetlerini yapması ve itaat etmesinin haricinde boşa geçirdikleri zamanlar için pişman olmaya davet içindir.

Vaaz yapan kişi bunu sırf Allah rızası için yapması lazımdır.  Bu tür şeyler için para, pul mal mülk edinmek için yapmaması en uygunudur. Ve zaten  karşı tarafa tesir etmek için bunda büyük pay vardır. İnsanlar vaaz eden kişinin para alıp almadığını ister bilsin ister bilmesin fark etmez. Paralı vaiz ile  Allah rızasını gözeterek sadece karşılığını Allah'tan bekleyerek nasihat eden kişi arasında  ve vaazında çok fark vardır. Biri çok ihlaslı şekilde bunu anlatır ve bu insanlara yansır ve etkili olur. Diğeri de aynı sözleri söylese bile pek etkili olamaz. 

Günümüzde eskisi gibi çok iyi derecede vaizler pek yok gibidir. Ama az da olsa öz vaaz ve nasihat eden insanlar var ve her zamanda olacaklardır. 

Vaizlik zordur. Her insan bunu beceremez. Bunun için yetenek ve bilgi gereklidir.  Doğru bilgilerle insanları aydınlatmak ve onları haramlardan günahlardan sakındırmak, doğru yolu göstermek için çaba gösteren öncelikle kendine söz geçirip sonrasında kendisininde haramlardan kaçıp, Allah'ın emirlerine uyup öylece karşı tarafa aktarması lazım ki etkili olsun. Yoksa kendi yapmayıp ancak dini bilgisi olan kişi ne kadar anlatırsa anlatsın karşı taraf bundan etkilenmez. Vaaz eden kişi ilk olarak tam olarak sünnette sarılmış olmalı. Haramlardan uzak, Allah'a yakın olmalıdır. 


Vaaz Nedir?


Günümüzde doğruları söyleyen insanlar çok azdır. Genelde doğruları söyleyen kişiler susturulur nerede yalan dolan ve insanları dinden çıkaracak derecede kişiler varsa onların sesi çıkar. Din bilgisi az olan kişiler bunlara inanabilir. Bu yüzden çok dikkatli olmak gereklidir. 

Her ne olursa olsun bizlere düşen gören iyiliği emretmek kötülükten sakındırmaktır. Bu hepimize düşen görevdir ancak ilk olarak kendimizi düzeltmemiz gerekir. Kendimiz yamuksak başkasını düzeltmeye kalkmak ahmaklık olur. Zaten bu durum da etkili bir şey ortaya çıkmaz. 

Güvenilir olmak, sözünde sadık olmak, yalan söylemeyen kişi olmak, doğru olmak, her zaman hakkı söylemek, zorda, darda, genişlikte nerede olursa olsun.  Zor zamanlarda susanlar geniş zamanlarda bas bas konuşsa bile zor zamanlarda ki bir kaç kelime etmenin sevabına belki de ulaşamaz. Önemli olan şeyler zorlukta yapılanlardır.

Örnek olarak  Ramazan ayında oruç tutuyoruz belli zamanlarda kışa denk geliyor ve gün kısa oluyor ama bu son dönemlerde  yaza denk geldiği için uzun zaman oruçlu kalıyor insan ve sıcak altında çalışarak oruç tutanları düşünürsek evde yatarak  tutan kişi ile  çalışan kişi arasında elbette ecir farkı olacaktır. 

Buna diğer bir örnek olarak  kabeyi ziyarete gideceksiniz kışın gitmeniz ile Ramazan ayında gitmeniz arasında fark olacaktır. Razaman-ı Şerif ayında hem oruçlu oluyoruz hemde o sıcakta umre ibadetini gerçekleştirmiş olup ve aynı zamanda kadir gecesine de denk geliyoruz. Bu yüzden arada ki fark budur. 

Biz insanlar olarak her zaman kolay olanı severiz. Yapımızda vardır belki de. Hani derler ya ben zoru severim. Pek inanmam o söze ama  neye göre zoru seversin o  önemli tabi. İslami açıdan bakacak olursak kolay kolay herkes zora gelemez. En basitinden bir hastalığa sabretmek zor gelebilir ama sabretmek zorundayız ve mükafatı Allah (c.c.) verecektir. Hastalıklar, musibetler bunlar bizim için imtihan vesilesi ve günahlardan arınma durumudur. Sabredersek kazanırız. Allah sevdiği insana  cezasını bu dünyada verir denilir ve ahirete saklanmaz. Ahiret azabı ile dünya azabı arasında çok fark vardır ondandır çünkü. Dünyanın en büyük acısı, azabı, çilesi, ahirete göre sivrisinek ısırığı kadardır. Bu yüzden Allah sevdiği kula cezasını dünyada çektirirken, sevmediği kişiler özellikle kafirler öbür dünyaya saklanır ve orada daha büyük azaplar ile cehennem ateşinde sonsuz çile çekeler.

Dikkat ettiniz mi her zaman Müslümanlar ezilir, eziyet görür, açlık çeker, ölür, öldürülür, fakir olurlar genelde, ama gene de dininden vazgeçmezler. Çünkü Allah Müslüman kullarını seviyor. Ve dünyaya bir sivri sinek kanadı kadar değer vermiyor eğer vermiş olsaydı kafirlere bir damla su vermez imiş. Müslüman olan kişi dünyayı kalbinden çıkarması gerekir. Ahiret ile dünya bir arada olmaz. Dünyayı isteyen dünyayı kazanır, ahireti isteyen ahireti. Dediğimiz gibi  kafirler, imansızlar, dinsizler, gayrimüslimler bu dünyada çok rahat hayat sürdürdüklerini görürüz. Bu şuna benzer bir insanı birinci kattan aşağı atmak mı daha tehlikeli olur veya acı çektirir. Yada bir gökdelenin en üstüne çıkarıp oradan atmak mı acı ve elem verir.  İşte bu yüzdendir ki kafirlerin cenneti dünyadır ve buradan hiç ayrılmak istemezler. Çünkü onlarda çok çok iyi biliyorlar ahirette cehennem de sonsuz kalacaklarını ama bildikleri halde İslam'a dönmüyorlar bazı kesimlerden İslamı kabul edenler oluyor tabi. Allah istediğine hidayet verir. 

Evet bu dünya kafirler için çok önemli ölümden sonrası onlar için hazin bir sonsuzluk. Bu yüzden mi acaba acaba başka gezegenlerde hayat arıyorlar bu akıllılar. Yoksa ölümden kaçacaklarını mı sanıyor bilinmez. Ne yaparlarsa yapsınlar. Ama bizlerde en az onlar kadar güçlü olmamız lazım ki İslam'ı yaymak ve anlatmak için elimizde  fırsatlarımız olsun. Müslüman çalışkan olmalı, İslama hizmet etmeli elinden geldiği kadar insanlara  faydalı olmalı. Anaya, babaya akrabaya hizmet etmeli, ziyaret etmeli, sadaka vermeli yani sonuç olarak Allah'ın tüm emir ve yasaklarını yerine getirmelidir. 

"Hakim hükmünde zulmetmediği müddetçe Allah'ın (yardımı) hakim ile beraberdir. Fakat zulümde bulundu mu Allah ondan yardımını keser, ona şeytan musallat olur." (Hadis-iŞerif)

Bir önceki konumuz "Anne Hakkı Nedir?"

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. vaazlah cok faydalıdır fakat günlük siyasi amaçlara alet edilmedikçe...

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.