-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Stres Yönetimi ve Stresle Başa Çıkma Yolları

ads
ads
Stres yönetimi, güncel hayatta karşılaşılan olaylara karşı vücudun verdiği tepkinin kontrolünü sağlamaktır. Bu kontrol, kişiyi ya stresten uzaklaştırmalı ya da bu duyguyu lehine çevirmelidir. Peki, stres yönetimi nasıl olur?

Stres nedir?


Stres, bir olaya karşı vücudun fiziksel ve biyolojik olarak tepki vermesi durumudur. Hafif streste fiziksel belirtiler daha az görülürken yoğun ve aşırı streste ise tamamen vücut etki altında kalmakta ve fizyolojik çoğu tepkime ortaya çıkmaktadır.

Stresin vücutta olması ve yaşanması olağan bir durumdur. Her duygu gibi stres de vücudun bir reaksiyonudur ve gerekli zamanda gerekli şekilde ortaya çıkması gayet tabidir. Hiç stressiz olmak zaten mümkün değildir. Ancak stresi en az seviyede tutabilmek asıl olandır. Bu durum stres kontrolü olarak değerlendirilmektedir. Hissedilmeyecek seviyeye kadar çekilen stres, ancak stres yönetimiyle mümkün olmaktadır. Herkes stres yönetimi konusunda gerekli bilgi sahibi oldukları için kendilerini yönlendirmezler. Kimi insanlar duygularıyla başa çıkabilmenin yollarını zaten gayri ihtiyari bilmektedirler. Ancak bilemeyenler ise bir yardım alarak ya da çeşitli yöntemleri kendileri deneyerek bu süreçte yapılması gerekenleri öğrenmiş olurlar.

Stres yönetimi ile kontrol sağlama


Öncelikle strese neden olan olaylar değerlendirmeli ve bu olayların kaynaklarına gidilmelidir. Kaygı verici bu duyguyu açığa çıkaran olayın kendisi mi yoksa bilinçaltında çağrıştırılan bir eylem midir, bu ayırt edilmelidir. Daha sonra vücut duyarlılığı gözlenmeli ve nasıl bir tepkimeyle karşılaşıldığı incelenmelidir.

Stres Yönetimi ve Stresle Başa Çıkma Yolları


Stres nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Fizyolojik, zihinsel ve davranışsal nedenler de kendi içinde ayrılmaktadır. Nedenlere göre uygulanması gereken tavırlar belirlenirse, tekrarlayan benzer olaylara karşı tepkisel durumlar şekillenmiş ve vücut artık kendini koşullandırmıştır. Bu, benzer olaylarda stresin tekrar aşırı derecede yaşanmamasını sağlamış olacaktır.

Ortamlardan uzaklaşma, istenmeyen kişilerle temas kurmama, memnun olunmayan yerden taşınma gibi strese karşı basit kaçma yöntemleri de vardır. Stresle mücadele de eğer sonucun daha da zorlaşacağını düşünüyorsanız o halde stresi sonlandıracak geri adımlarla duygu değişimi sağlayabilirsiniz.

Stresle nasıl başa çıkılır?


Düzenli uykunun olması gerekir. Ruh sağlığını korumak için beslenmenin de yeterli ve özenli olması, kötü alışkanlıkların bırakılması ve farklı aktivitelerin hayatta yer alması gibi yöntemlerle stresle baş edebilmek kolaylaşmaktadır.

Kaynak:



ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.