-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » 5 Türk Matematikçi

ads
ads

En ünlü Türk Matematikçiler Kimlerdir?


Bu konumuzda ünlü 5 Türk matematikçilerin hayatını konu alacağız.

5 Türk Matematikçi

1. Ali Kuşçu  

(1474-1525)

İlk sıramızda yer alan Türk matematikçi Ali Kuşçu 1474 yılında dünyaya gelmiştir. Matematik ve Astronomi alanlarında kendini ispatlamış ve ortaya çıkardığı birçok eserleriyle tanınmaktadır.  Bilim insanları 15. YY'da yetişmiş olan en iyi alim olarak bilinir.



2. Cahit Arf

(1910-1997)

Selanik doğumlu olan Cahit arf 1910 yılında hayata merhaba demiştir.  Öğreniminin çoğunu Fransa'da tamamlamıştır. Galatasaray lisesinde uzun bir süre matematik öğretmenliği de yapmış bulunmaktadır.  Uzun zamanlar aldığı eğitiminde doktora yapmak için Almanya'da bir süre yaşadıktan sonra doktorasını bitirdi. Yaptığı çalışmalar neticesinde birçok ödül almıştır.



3. Ömer Hayyam

(1048-1131)


Gerçek ismi  Giyaseddin Ebu’l Feth Bin İbrahim El Hayyam’dır. 18 Mayıs 1048 tarihinde   İran'ın Nişabur şehrinde  dünyaya gelen  Ömer Hayyam bir çadırcının evladıydı. Çadırcı anlamına gelen soyadını babasının mesleği olması nisbetiyle soyismini oradan almaktadır. Ancak  o soyadının daha ilerisinde işlere imza atmış bulunmaktadır. Ve yaşadığı dönemlerde İbn-i Sina’dan sonra Doğu’nun eğitim gören  en büyük bilgin olarak kabul edilmekteydi. Tıp, fizik, astronomi, cebir, geometri ve yüksek matematik dallarında önemli çalışmaları ile en büyük bilginler arasında yerini almıştır.



4. Gelenbevi İsmail Efendi

(1730-1790)

Manisa'nın Gelenbe ilçesinde 1730 senesinde dünyaya gelmiştir. Ünlü matematikçi Osmanlı devleti zamanındaki en iyi matematikçilerdendir. Gerçek ismi İsmail olarak bilinmektedir.  Manisa'nın Gelenbe kasabasında hayata geldiği için lakabını doğduğu kasabadan almıştır.



5. Salih Zeki Bey

(1864-1921)

Salih Zeki bey çok fakir bir ailenin evladı olarak İstanbul'da 1864 senesinde doğmuştur. Babasının adı Boyabatlı Hasan Ağa olarak bilinmekte ve Validesi Saniye Hanım efendidir. Sali Zeki beyin annesi daha on yaşındayken dünyadan göç ettiği için nenesinin isteği üzerine Darüşşafaka’ya verildi. 1882 yılında Darüşşafaka’yı birincilikle bitirdi. Ve bir çok başarılara imza atan Salih Zeki bey matematiğin öncülerinden sayılır.

Bir önceki En5 konumuz "En İyi 5 Türkçe Rapper Kimdir?"

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.