-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Kanola Yağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

ads
ads

Kanola Yağı Nedir?

kanola
Kanola Yağının Faydaları nelerdir? Kanola Yağının zararları nelerdir? kanola yağı kullananlar, kanola yağı 2015, kanola yağı fiyatı hakkında..

Günümüzde  çeşitli çeşitli yağ türleri bulunmaktadır. Son zamanlarda sık sık kullanılan yağlardan olan kanola isimli yağ, kolza bitki tohumlarından meydana getirilen yağ türevidir. Bu yağ çeşidi Kanada tarafından geliştirilmiş olup ve bu yüzden dünyanın her tarafına tanıtılması nedeniyle "Canadian Oil, Low Acid" olarak dünyaca bilinmektedir.

Kanola, uzun seneler boyunca başka mercilerde kullanılmış, genellikle buharlı makinelerde kullanımı yapılmıştır. Daha sonra kanola  yağını 1950 senesinde her yerde özellikle marketlerde kullanıma sunulmuştur. 

Kanola yağı zararlı mıdır? Kanola yağının zararları hakkında

Kolza bitkisi dünyadaki bitkisel yağ barındıran en zehirli bitkiler arasında yer alır. Bu zehirden dolayı bu bitkiyi insanlar haricindeki canlılar dahi yiyemezler. Her ne kadar  bitkisel yağ olsa da kolza, bitkisinin tohumlarının arındırılması ve bununla birlikte başka değişimlerle elde edilmesi neticesinde olsa bile bazı araştırmalar sonucunda insan sağlığına zararlı etkileri olduğu söylenmektedir. Bu yüzden tam olarak netlik kazanmış sayılmaz. Ve uzun süreden beri araştırmaları devam etmektedir. 

Buna bağlı olarak birçok deneyin yanı sıra hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde vardır. Bu deneylerin sonucu iyi çıkmamıştır ve insan sağlığı açısından zararlı olacağı düşünülmektedir. 

Bilinen bazı zararları şunlardır:

* Kalp rahatsızlığına neden olabilmektedir.
* Kabızlık yapabilmektedir.
* Kansızlığa neden olmaktadır.
* Körlük gibi ciddi hasarlara neden olabildiği bilinmektedir. 

Bunlar bazı bilinen zararlarıdır. Bundan dolayı birçok ülkede kanola yağının satışları yasaklanmıştır.  Bazı dönemlerde hayvanların yemlerine kolza bitkisi karıştırılmış olup ve bundan dolayı deli dana diye tabir edilen hastalık da ortaya çıkmıştır. 

Diğer bir araştırmalar ise fareler üzerinde denenmiştir. Bu deneylerin sonucunda gene  zararlı olduğu gözlemlenmiştir. Kalp, böbrek, böbrek üstü bezlerinde zararlar oluşmuş, bu yağ verilmediği zaman zararlar en aza inmiş ve tekrar verildiğinde dokuların öldüğü meydana çıkmış aynı zamanda bağışıklık sistemini de zayıflattığı görülmüştür. 

Bu yağın içinde çok miktarda erosik asit yer almaktadır. Bundan dolayı bu zararlı asit, insanlarda akciğer kanserine neden olabilmekte, sinir sisteminde hasarlar, kan dolaşımını olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden kanola  yağının bunca zararı varken ve bilinmedik daha nice zararları olabileceği de düşünülmelidir. Ve dikkatli olunması gerekir. 

Kanola yağı faydalı mıdır? Kanola  yağının yararları hakkında

Birçok zararından bahsettiğimiz  gibi kanola yağının elbette faydaları da vardır. Bildiğiniz gibi  zararları olan bazı şeylerin yararları olabildiği gibi faydalı olan maddelerinde zararları olabileceği unutulmamalıdır. Bundan dolayı bu yağ çeşidinin faydaları da vardır. Yani aslında zararlı olan aslında kanola yağı değil kolza bitkisidir. 

Günümüzde artık bu yağın kolza bitkisinin zararlarından arındırılmış halde sunulmaktadır. Bununla birlikte kolza bitkisinde bulunan erosik asit oranı % 40'larda iken % 0,1 oranına kadar düşürülmüştür. Bu sayede yukaruda belirttiğimiz zararları en aza indirilmiştir.  Bu düşük oran neticesinde araştırmalar sonucunda kişinin sağlığını olumsuz olarak etkilemediği söylenmektedir. 

Diğer bir faydası ise doymuş yağ oranı çok düşük olmasıdır. Diğer yağlarda doymuş yağ oranı oldukça fazladır. Ancak bu yağda bu oran çok düşük seviyededir. Bundan dolayı diğerlerine göre daha faydalı olduğu bilinir.  Diğer yağlarda yüzde 20 - 12  - 15 iken kanola'da %7 oranındadır. 

Tercih edilmesinin nedenlerinden bir tanesi de tekil doymamış yağ oranı da çok düşük seviyede olması nedenidir. Bunların haricinde kanola yağının diğer yağlar özellikle ayçiçeği yağına nispetle ısıya karşı duyarlılığı daha sağlam olmasıdır.  Bundan dolayı genel olarak kızartma yaparken bu yağ tercih edilir. Bununla birlikte yağda herhangi bir tat değişikli gözlemlenmemiştir.

kanola yağı

Sonuç olarak kanola yağının zararlarını ve faydalarını anlattık. Ancak dediğimiz  gibi  zararları en aza indirilmiş olup kullanımında pek sakınca görülmeyen yağdır. Fakat zararlarını da dikkate alıp, iyice araştırmak gerekir. Olumlu ve olumsuz yönleri olduğunu bu yazımızda gördük. Genel olarak fiyatı da uygun olduğundan tercih edilmektedir. Fakat kullanıp kullanmamak için çok iyi bir araştırma yapmanız iF ailesi tarafından önerilir. 


Bir önceki ne nedir konumuzda "Ölü piksel nedir?" isimli yazımızı yazdık. Ölü piksel hakkında bilmeniz gerekenler ve ölü piksel testi için konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

2 yorum:

  1. Herseye devam denilerek kullanılması zaten zararlıdır. Dikkatli olup farkında olarak kullanılmalı.

    YanıtlaSil
  2. kanola yağının margarinlerde kullanılması daha büyük zararlara yol açabiliyor

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.