Secde Ederken el parmakları nasıl olmalıdır.
Namaz, imandan sonra en önemli ibadettir. Dinin direği olan Namaz'ı eda ederken hakkıyla kılmak gerekir. Namazın hakkını vermek için bazı inceliklere dikkat etmemiz gerekmektedir.
Bunlardan birisi, secde durumunda el parmaklarının nasıl olacağıdır.
Secdede elleriniz baş hizasında parmaklar bitişik ve kıbleye doğru bakmalıdır. Yani parmaklarınız açık değil birbirine bitişik olacaktır. Parmaklarınız ise kıbleye bakar şekilde birleşik olmalıdır. Bu anlatılan şekilde olması en güzel olanıdır. Fakat başka şekilde olsa da namaza zarar vermeyeceğini söylemişlerdir.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Namaz ile İlgili Bazı Hadis-i Şerifleri;
Peygamberimiz ( s.a.v.) Efendimiz Şöyle buyurmaktadır:
"Hiçbir kimsenin namazı... 'Semiallahu limen hamideh.' diyerek doğrulmadıkça, sonra da 'Allahu Ekber' deyip bütün eklemleri mutmain olacak derecede secde etmedikçe tamam olmaz." (Buharî, Müslim, Ebû Dâvud ve Hâkim.) Hâkim "Sahih" demiş, Zehebî de ona katılmıştır.
Bir Başka hadiste Hz. Muhammed ( s.a.v. ) şöyle buyurmuştur.
"Şüphesiz eller de yüzün secde ettiği gibi secde ederler. Sizden biri yüzünü secdeye koyduğu zaman ellerini de koysun, yüzünü kaldırınca ellerini de secdeden kaldırsın." (Ibn Huzeyme, I/79; Ahmed b. Hanbel)
"Hz. Peygamber (S.A.V.), secdede elleri üzerine dayanır ve onları yere yapıştırırdı. Parmaklarını birleştirirdi. Ellerini kıbleye doğru yöneltirdi."(Beyhakî, sağlam bir isnadla. Ibn Ebî Seybe, I/82/2)
"Hz. Peygamber (S.A.V.) ellerini secdede iken omuzlarının hizasında, bazen de kulakları hizasında tutardı. Burun ve alnını da yere koyardı." (Ebû Dâvud, Hâkim).
"Hz. Peygamber (S.A.V.) ellerini secdede iken omuzlarının hizasında, bazen de kulakları hizasında tutardı. Burun ve alnını da yere koyardı." (Ebû Dâvud, Hâkim).
ads
Hiç yorum yok: