-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » TASAVVUF NEDIR?

ads
ads
tasavvuf

Tasavvuf Anlamı

Tövbe etmek, tamamen temizlenmek, arınmak günahlardan, zikretmek, şeytanlara karşı birlikte olmak, Allah için  birbirlerine destek olmak, cemaat ile Allah ( c.c.) yolunda ilerlemek.  Dini öğrenmek ve tevbe etmek  tasavvuf başıdır. Tefekkür ve zikirle yaşantısını sürdürmek, ilerlemek tasavvufun adabındandır.

Tasavvufun özü; Marifet, hakikat ve tarikattır. şeriatı yaşantısında olmayan hakikat ve marifete eremez.  Bunun nedeni, şeriat ağaç. tarikat dalları, marifet yaprakları, hakikat ise meyveleridir. Ağaç olmazsa, dallar, yapraklar ve meyvelerin olması mümkün değildir. imam-ı birgivi.

Tasavvuf, bir nevi yolculuktur aslında. Kötü hallerden iyi hallere, günahlarından arınıp sevaba, yaptığı güzel işlerden   daha fazlası ile güzel işlere gidilen bir  seyahattir. Bu çıkılan yolculuğun mekanı kalp, aracı ise  Allah (c.c.) tefekkür ve zikirdir. ( Allah (c.c.) zikir etmenin ve tefekkürün insan için yararları  anlatmakla, yazmakla bitirilemez. Zikir yapan kişi takva kapısını kendisine açar, şeytanın  aldatmacasından ( vesvesesinden ) uzak olur.  Takva ise; Allah (c.c.)'ın yasakladığı şeylerden kendini uzak tutmak ve emrettiği emirlerini yerine getirmektir. 

Allah ( c.c. ) katında insan en değerli  varlıktır.  Her insana  cennete girebileceği olanaklar verilmiştir. Nefisinin istediklerini yapmamak, kötü işlerden uzak durmak, Allah'ın emirlerine riayet etmek, günahlardan kaçınmak Hz. Muhammed ( s.a.v.) Efendimizi örnek alarak O'nun sünnetlerini, yaptıklarını, yapmadıklarını tamamiyle örnek almak.

Günahkar olsanız bile, dünyalar, dağlar, yıldızlar kadar günahlarınız olsa bile samimi, gerçek, içten ve gerçekten bir daha günah işlememek üzere halis bir tövbe ile doğru yolu bulabilir. Fakat tövbe etmek,  sadece dil ile tevbe  etmenin ötesinde, kalp ile düşünce ile gerçekten ama gerçekten bütün benliği ile  pişman olup Allah'a yalvarmak. Af dilemek, günahlarından dolayı üzülmek, bir daha yapmamak, halis bir tövbe ile Allah (c.c.) kulunu affeder. Yerki kul yüzünü Allah'a yönelsin, atsın bir adım atsın Yaratıcısına. Allah (c.c.) buyuruyor ki: "Kulum bana bir adım gelirse ben ona koşarak gelirim" Evet, isteyin gerçek bir niyetle isteyin, dua edin, af dileyin, yalvarın ve Allah'a yüzünüzü çevirin. Bir adım atın, sağlam bir adım geriye gitmemek üzere sapa sağlam bir adım atın, Allah yolunda sadece bir adım atın. Koşarak gelsin Allah'ımız. ( buradaki koşarak sözünü  gerçek anlamda bir koşmak olarak algılanmaması gerekir ). Buradaki yaklaşmak,  Allah'ın hidayetine erebilmek, Allah'ın kulu sevmeye başlaması, Bu yolda  yürümesi için kolaylıklar, güzellikler sağlaması, sevaplara nail olması vb.





ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.