
Tasavvuf Anlamı
Tövbe etmek, tamamen temizlenmek, arınmak günahlardan, zikretmek, şeytanlara karşı birlikte olmak, Allah için birbirlerine destek olmak, cemaat ile Allah ( c.c.) yolunda ilerlemek. Dini öğrenmek ve tevbe etmek tasavvuf başıdır. Tefekkür ve zikirle yaşantısını sürdürmek, ilerlemek tasavvufun adabındandır.
Tasavvufun özü; Marifet, hakikat ve tarikattır. şeriatı yaşantısında olmayan hakikat ve marifete eremez. Bunun nedeni, şeriat ağaç. tarikat dalları, marifet yaprakları, hakikat ise meyveleridir. Ağaç olmazsa, dallar, yapraklar ve meyvelerin olması mümkün değildir. imam-ı birgivi.
Tasavvuf, bir nevi yolculuktur aslında. Kötü hallerden iyi hallere, günahlarından arınıp sevaba, yaptığı güzel işlerden daha fazlası ile güzel işlere gidilen bir seyahattir. Bu çıkılan yolculuğun mekanı kalp, aracı ise Allah (c.c.) tefekkür ve zikirdir. ( Allah (c.c.) zikir etmenin ve tefekkürün insan için yararları anlatmakla, yazmakla bitirilemez. Zikir yapan kişi takva kapısını kendisine açar, şeytanın aldatmacasından ( vesvesesinden ) uzak olur. Takva ise; Allah (c.c.)'ın yasakladığı şeylerden kendini uzak tutmak ve emrettiği emirlerini yerine getirmektir.
Allah ( c.c. ) katında insan en değerli varlıktır. Her insana cennete girebileceği olanaklar verilmiştir. Nefisinin istediklerini yapmamak, kötü işlerden uzak durmak, Allah'ın emirlerine riayet etmek, günahlardan kaçınmak Hz. Muhammed ( s.a.v.) Efendimizi örnek alarak O'nun sünnetlerini, yaptıklarını, yapmadıklarını tamamiyle örnek almak.
Günahkar olsanız bile, dünyalar, dağlar, yıldızlar kadar günahlarınız olsa bile samimi, gerçek, içten ve gerçekten bir daha günah işlememek üzere halis bir tövbe ile doğru yolu bulabilir. Fakat tövbe etmek, sadece dil ile tevbe etmenin ötesinde, kalp ile düşünce ile gerçekten ama gerçekten bütün benliği ile pişman olup Allah'a yalvarmak. Af dilemek, günahlarından dolayı üzülmek, bir daha yapmamak, halis bir tövbe ile Allah (c.c.) kulunu affeder. Yerki kul yüzünü Allah'a yönelsin, atsın bir adım atsın Yaratıcısına. Allah (c.c.) buyuruyor ki: "Kulum bana bir adım gelirse ben ona koşarak gelirim" Evet, isteyin gerçek bir niyetle isteyin, dua edin, af dileyin, yalvarın ve Allah'a yüzünüzü çevirin. Bir adım atın, sağlam bir adım geriye gitmemek üzere sapa sağlam bir adım atın, Allah yolunda sadece bir adım atın. Koşarak gelsin Allah'ımız. ( buradaki koşarak sözünü gerçek anlamda bir koşmak olarak algılanmaması gerekir ). Buradaki yaklaşmak, Allah'ın hidayetine erebilmek, Allah'ın kulu sevmeye başlaması, Bu yolda yürümesi için kolaylıklar, güzellikler sağlaması, sevaplara nail olması vb.
ads
Hiç yorum yok: