-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Ekidne

ads
ads
hayvanlar

Ekidne Nedir?

Ekidne asıl anavatanı Avusturalya olarak bilinmektedir. Ayrıca Yeni Gine’de yaşayan dikenli karıncayiyenler grubuna ait bir memeli hayvandır.


Son zamanlarda bulmacalarda da sık sık çıkan "kirpiye benzer hayvan" ismi ile aslında tam bu ekidne isimli canlıdan bahsdediliyor. Ekidne isimli hayvanın diğer bir ismi ise dikenli karınca yiyen’dir. İkinci isminden de anlaşıldığı gibi bu hayvan müdafaya geçtiği zaman dikenleri ile biraz tehlikeli ve korkunç bir görüntü sergiliyor. Tüm bunlarada rağmen ekidne’nin düşmanlarına karşı dövüşme veya boğuşma gibi bir derdi yoktur. Bu hayvanın en önemli özelliği ise gözlerinize inanamayacağınıuz şekilde toprağı hızla kazması ve bir anda gözden kaybolmasıdır.

Yetişkin bir ekidne (uzun gagalılar) ortalama 60-100 cm aralığında olup, ortalama 16 kg'a kadar büyürler. Küçük ekidneler (kısa gagalılar) 35-53 cn uzunluğunda olurlar ve 2,5 ile 7 kg ortalaması ile yaşarlar. Diğer memeli hayvanlara göre kıyaslandığında vücut sıcaklıkları 30 ile 32 derece civarındadır ki bu çok düşük bir değerdir. Oksijen oranının düşük olduğu ortamlarda yaşayabilmektedirler. Ter beslerinin olmadığı gibi metabolizmları oldukça yavaştır. Ufak kuyrukları bulunmaktadır. Dişleri yoktur ve bu yüzden hep yumuşak şeyler yerler. Gagaya benzer bir burun yapıları olup burunlarının ucunda ağız deliği vardır. Başlaca beslenme kaynakları karıncalardır. Dişleri yoktur. Etoburdurlar. Ekidneler çok sık avlanmaya çıkmazlar. Uzun gagalarının uçlarında 400'e yakın elektriksel hareketleri algılayan elektrosensörler bulunmaktadır. Bu özellik ise canlılarda çok nadir görünen bir olaydır.

Ekidne acıktığı zaman, karınca yuvasını sert pençeleri ile kaldırarak, ince ve uzun ağızı ile karıncaları yakalamaktadır. Karıncaları damağına bastırarak ezip beslenmesini tamamlamış olur. Bu işlemi genellikle gece yaparlar. Ekidne’ler uyanık hayvanlardır gece saklanırlar.

Ekidne’lerin üremeleri çok yavaştır. Dişi bir ekidne yılda ortalama bir yumurta yumurtlar. Memeli olmalarına rağmen yumurtlayarak çoğalırlar. En önemli özelliklerinden biri ise bu hayvanlar kuluçkaya oturmazlar. Karınlarının üzerinde, kanguruların kesesine benzer derin bir cep bulunmaktadır. Yavrular anne ekidnelerin kesesinde anne ekidne rahatsız olana kadar orada büyürler.

Yazar: srcncan

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.