Herşeyin mükemmel bir intizam içinde yaratıldığı kâinatta, gezegenler arasında da âhenkli ölçülerin olmaması düşünülemez. Bu âhenkli ölçülerden birisi, zamanın gezegenlerdeki dağılışıdır. Bu konudaki bazı bilgiler aşağıda sıralanmıştır:
Bu tablodaki bilgilerden faydalanarak çok değişik yeni yorumlar çıkarmak mümkündür. Meselâ Uranüs'te bir yılın uzunluğu insan ömrüne denk olmakta ve güneş etrafındaki turunu 84.01 yılda tamamlamaktadır.
Neptün'ün bir yılı iki insan ömrüne yakın zaman alırken, Plüton'un ise üç İnsan ömrüne karşılık gelmektedir. Gezegenlere ait bu bilgilerin yanında, daha enteresanı, bazılarında günlerin yıllardan daha uzun olmasıdır. Mesela Merkür'de bir gün, iki Merkür yılına karşılık gelmektedir. Diğer bir ifade ile, Merkür güneş etrafında iki defa dönerken, kendi ekseni etrafında ancak bir kere dönebilmektedir.
Neptün'de cereyan eden dinamik faaliyet ise çok daha farklıdır. Bir Neptün yılı 88987 Neptün günüdür. Bunun açık ifadesi şöyledir: Neptün güneş etrafında bir defa dönerken, kendi etrafında ise topaçtan 88 bin kat daha hızlı dönerek 88987 defa tur atmaktadır. Tablodaki diğer bilgiler detaylı şekilde incelenirse, çok daha farklı, insanı hayrette bırakan bilgileri çıkarmak mümkündür.
Bütün bunlardan, kâinata her yönüyle hâkim, Ezelî ve Ebedî Kudret'in tezahürlerinin süslediği varlık âleminin bir sayfası olan gök âleminin de ibretlerle dolu olduğu açıkça görülür.
Jeo. Müh. Nevzat BAYHAN
ads
Hiç yorum yok: