-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Afyon Bolvadin Müzesi

ads
ads
Afyon Bolvadin Müzesi, Afyonun Bolvadin ilçesinde arsa düzlük hem arkeolojik, hem etnografik eserlerin sergilendiği belediyeye ait kompozit bir müzedir. 687 m² kapalı, 232 m² sarih yer ehil iki bükülmüş müze binası, şehremaneti sineması (Işık Sineması) olarak yapılmış, daha sonra şehremaneti hars merkezi olarak müstamel ve son 1987 yılında uray tarafından alınan kararla müze haline getirilmiştir. Binanın müzeye dönüştürülmesinin ardından o zamana kadar Bolvadin Lisesinin bahçesinde ve Alkoloid Fabrikasında toplanan arkeolojik asar müzeye getirilmiş ve müze koleksiyonunun temelini oluşturmuştur.



Müzede er tunç Çağı, antika Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet altını dönemine ilgilendiren buluntular ile mahallî gelenek ve görenekleri yansıtan etnoğrafik malzemeler sergilenmektedir. Sergilenen malzemeler ortada Bolvadindeki haşhaş üretimi ve kullanımına, Eber Gölü yöresindeki kamıştan hasır üretimine merbut fotoğraf ve malzemeler; kavaflık, koşumculuk, marangozluk, berberlik, çiftçilik, demircilik kabil mesleklere ait malzemeler; pekmez imalathanesi malzemeleri, inmek imalat malzemeleri ile mamullerinin figürleri;çeşitli aşhane malzemeleri, elbiseler, ağırlık-tartı malzemeleri, ateşin ve ateşsiz silahlar, Roma ve Bizans ağırlıklı, Beylik, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti sikke ve mangır koleksiyonları vardır (Sikke koleksiyonlarının derlenip düzenlenmesinde zamanın Afyon Müze Müdürü arkeolog Ahmet TOPBAŞın çalışma ve enerjisi bile vardır). Müze bünyesindeki 200 yabanlık konferans salonu, ilçenin ekin ve zanaat etkilinliklerinde önemli rol oynar.

Konferans salonu, gösterme salonlarından birisi, Bolvadin elkızı odası, Bolvadin istikrar odası müzenin ilk katında yer alır. İkinci katta bir öteki teşhir salonu ile uzmanlık kütüphanesi vardır. Müzenin bahçe kısmında Roma, Bizans lahit parçaları ve steller, Osmanlı metfen taşları ve arkeolojik eserler konum almaktadır. Bolvadin Müzesi, uray basın Müşaviri konuşma Tarihçisi Nurettin Özkana Bolvadin şehremaneti Meclisi kararı ile 15 nisan 1987de kurucu müze müdürü olarak müzeyi inşa görevi verilmiş, 15 kasım 1987de açılışı yapılmıştır.

Yetki veren belediye Başkanı Hasan Basri yazar olup bütün uran hazırlık, proje ve planlama, açma ruhsatı, yapıt toplama, vitrinleme ve ekspozisyon Nurettin Özkana aittir. kurucu milletvekili yöneten sıfatıyla Nurettin Özkana resmi bir yer olarak Bolvadin Belediyesince maruz bu düzentileme kaza MEGS Müdürü müverrih Fevzi GÜMÜŞ, Bolvadin İHL öğretmeni ilahiyatçı A. iyilik MURADOĞLUnun katkılarıyla gerçekleşmiştir. Müzenin çekirdeği olan 50 dolayında gayrimenkul parçası veya taşınır ekin varlığı da Bolvadin Lisesi bahçesinden, Alkoloid Fabrikasından getirilmiştir. Mevcudu 2.500ü aşan im sayısına belediye bünyesinde kurulan ekiple ulaşılmıştır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.