-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Kars Müzesi

ads
ads
Kars Müzesi, Kars´ın en kebir müzesi. Birçok uygarlığa binlerce yıldan bu yana evsahipliği fail Kars´ta ilk olarak 1959 yılında müze memurluğu kurulmuştur. elan sonra, arkeolojik kazıların arkası sıra işaret sayısının çoğalmasıyla müşterek kümbet Cami (Havariler Kilisesi) müzeye dönüştürüldü. 1978 yılında henüz büyük bir müzeye ihtiyaç duyularak 1981´de açılışı yapılan çağdaş Kars Müzesi günümüzdeki arkeolojik, etnografik ve taş eserlerin sergilendiği mühim müzeler beyninde önem almaktadır.


Müze 1981 yılında açılan çağcıl Kars Müzesi'nde, objeler iki yan üzerinde sergilenmektedir. Müzenin dünya katında turfa eser Deposu, Bürolar ve arkeolojik yayın Salonu; birinci katta ise Etnografik sergi Salonu ve Lojman bölümleri vardır. Ayrıca, müze bahçesinde de tarihi eserler vaziyet almaktadır. arkeoloji Salonu Paleolitik zaman Eserleri Müzenin temel katındaki salonda Paleolitik fasıl eserlerine tesadüf etmek mümkündür.

1971 yılında dile destan Türk arkeolog Prof. Dr. kılıç köklü aracılığıyla Kağızman´da yapılan kazılarda ortaya sâdır taş yabancı baltaları, çakmaktaşı, mikrolitler, kazıyıcı ve stoper aletler bulunarak sergilenmektedir. M.Ö 13. bin yılda iskân gören Kağızman´daki mağarada Anadolu´daki en emektar yerleşim merkezlerinden birisi olduğu belirleme edilmiştir. Bunun yanı sıra, buzul Çağı´nın ahir yani iki milyon sene evvela canlı dinozorlara ilgilendiren bir bukağılık kemiği bile bu seksiyonda bulunmaktadır.

Eski bronz asar M.Ö 3 bin yılında yani yıprak tunç Çağı´nda Kafkaslardan Anadolu´ya mevrut Hurriler´e ilişik yağız perdahlı kiremit olarak bilenen pişmiş bölge asar anı ören Kenti´nde bulunarak müzede sergilenmeye başlanmıştır. Ayrıca, yine bire bir döneme ait baltalar, iğneler, fibulolar, yüzükler, delici aletler ve ağırşaklarda bu salonda sergilenmektedir.

Urartu Dönemi Eserleri Van Gölü´nden, Çıldır Gölü´ne kadar heybetli bir alanda kraliyet kuran Urartular döneminden kalma Sarıkamış-Micingirt Köyü´nde bulunan dü sayı tunç Urartu kılıcı ile bir tunç koçaklama kemeri, bronz bilezikler, akik boncuklar ve pişmiş arazi boyalı vazolar bu salonun en önemli eserlerindendir. Sikkeler Müzede sergilenen sikkeler, Grekler, Romalılar, Partlar, Bizans İmparatorluğu, küçük asya selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine aittir. Altın, gümüş, bakır, kurşun madeninden yapılan sikkeler zaman bilimsel olarak sergilenmektedir. diğer asar Bu eserlerin yanı aralık müzenin bu salonunda, zahire küpler, Romalılar, Bizanslılar, Geç hristiyan Dönemleri ve Selçuklulara ilişik birçok nesne ziyaretçilerin en dikkat duydukları eserler beyninde mahal almaktadırlar. Müzede taştan yapılma birçok im de mevcuttur.

Bu asar arasındaki efsanevi şekilleri ve dü aslanı kollarının arasına almış vaziyette canlandırılmış selçuki devrine ilgili taştan mitolojik resim bulunmaktadır. Ayrıca, çeşitli uygarlıklara ilişkin sin taşları da uyanıklık çekicidir. selçuki ve Osmanlı dönemlerine ilişkin çoğunluğu mimarî yapılar olduğu sanılan yazılı sınav kitabeler de müzedeki o devir yaşantısından izleri günümüze taşımaktadır. etnografya Salonu Müzenin bir numara katında sergilenen etnografik eserler, 18 ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Dönemine ilişik yöresel giysiler, aşhane kapları, halı-kilimler, silahlar ve aşiret yazması Kuran-ı Kerimlerden oluşmaktadır.

Bunun yanı sıra, berenarı servet sahibi bir kolleksiyon da vardır. Etnografik Eşyalar Kars ve çevresinden derlenmiş olan dokuma örneklerinden halı, kilim, heybe, at çulu, farma halı, yastık yüzleri, seccadeler ile yıpranmamış ve tunçtan yapılmış kazanlar, siniler, tepsiler, taslar, ibrikler, yamaklar (küçük kulaklı yahut asistan kap), debbeler (kavurma kabı), kevgir leğeni, sahan, havan topu ve [[kaşık] kadar ocaklık eşyaları, değerli ve gümüş işlemeli hançer, kama ve kılıç filintalar, çakmaklı ve tıknaz tabancalar, güçlü ve tunç baltalar ile barutluklar üzere silahlar, yönetim ve basılı baskılı kadim kitap fermanlar (vesika), gazeteler, çanta ve yazı takımı kadar nominal eserler; çadırların ortamında bölmeler oluşturmak için çubuklar üzerinde derece derece renklerde iplikler sarılarak sergi kadar desenlendirilmiş otağ çıtı, yöreye ilişkin kaftan, cepken, üç etek, bel kuşağı, esas örtüsü, göğüslük (tor), favori ipi, saç bağı, tabut jenerasyon ve çoraplar kadar muhtıra giysiler; sim işlemeli eyer takımı, deve çakları, baston, sopa, gümüş, kırbaç, fayton fenerleri, gümüş işlemeli saatler ve sim köstekleri, sim muskalıklar, gümüş tabakalar, sim kehrubar, oltu taşı, koka mercan, sedef hastalığı yürütmek neredeyse benzetme ve ağızlıklar, nargile, şamdanlar, lambalar, semaverler, mazot takımı, şekerlik, maşa, gümüş kemerler, sim bilezikler, tepelikler gerdanlıklar ve başlıklardan (kofik) oluşmaktadır.

Müze Bahçesi Müzenin esas caddeye vekil tarafındaki bahçede ise; türlü Türk boylarının Kars ve çevresinde kullanmış oldukları koç, koyun, kuzu ve atları betim eden taş eserler ile selçuklu ve Osmanlılar´a ilişik mukayyet kitabeler ve mimari parçalar mevcuttur. Müzenin yıldız tarafında ise; Kâzım Karabekir Paşaya 1921 Kars Antlaşması sırasında bir esen kuvve jesti olarak Ruslar tarafından armağan edilen tarihi parafin Vagon bulunmaktadır. Kazım Karabekir, o dönemlerde çalışmalarını bu vagonun içinde yapardı. Kendisi elan sonra bu vagonu Kars Vilayeti´ne bırakmıştır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.