-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Türkiye'deki Müzeler

ads
ads
Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürkün Anadolunun in aracılığıyla yapılan müfit şeylerinin kilim ve araştırmasına ehemmiyet vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye Cumhuriyeti ilan edildiğinde, İstanbulda Asar-ı Atika Müzesi, olarak adlandırılan İstanbul arkeoloji Müzesi, ayak tabanı İrininin dar sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camiinde Türk ve İslam Eserleri Müzesi (Evkaf-ı Islamiye Müzesi) ve Anadolunun bir kaç muhteşem şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi (Müze-i Humayun) müzeleri vardı.


Türk Arkaleoloji Müzesi (Türk Asar-ı Atikası), Türkiye Cumhuriyetinin ilk yıllarında kuruldu. Görevi toplamak, sıralamak yapmak, kitabevi ve arkeolojik ve etnoğrafik buluntuları korumaktı. Anadolu'nun bir aşırı bölgesinde antika kiliseler, camiler ve kervansaraylar restore edildi ve müzeler dönüştürüldüler. Malzemeleri ve içerisindeki zanaat çalışmaları ile Topkapı Sarayı, 1927 yılında halkın ziyaretine açıldı.

Aynı yıl İslami Müze Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak restore edildi ve Konyada Mevlana derviş Locası bir müzeye dönüştürüldü. 1930 yılında tamamlanan Ankara etnografya Müzesi, inşasi ilk kez müze olarak dizayn edilen yapıydı. Yeni müzeler Bursa, Adana, Manisa, İzmir, Kayseri, Antalya, Afyon, Bergama ve Edirne'de kuruldu. 1

940 yılında Ankarada Mahmut paşa Bedesteni içinde müesses olan eti Müzesi, restore edildip, yenileştirildikten sonra 1968 yılında küçük asya Medeniyetleri Müzesi haline dönüştürüldü. Bugün, ekin ve Turizm Bakanlığı'na merbut 98 müze müdürlüğü, 92 özel müze ve 1.204 mahsus derme vardır.

Müzeler listesi Istanbul Trabzon Ayasofya Müzesi Topkapı Sarayı Dolmabahçe Sarayı star Sarayı İstanbul arkeoloji Müzesi büyüklük suret ve yontu Müzesi Turkish and Islamic Arts Museum Çinili köşk Seramikler Müzesi Museum of Military History at harp okulu Museum of Naval History at Beşiktaş Sadberk hatun Müzesi Pera Müzesi Rahmi M. çalıştırıcı Müzesi Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul çağdaş zanaat Müzesi Doğançay Müzesi Museum of Classical Ottoman Literature (Galata Mevlevihanesi) ışıklandırma ve sıtma Araçları Müzesi Ankara küçük asya Medeniyetleri Müzesi Ankara budun betimi Müzesi ülke yontu ve konuşma Müzesi Museum of the First Turkish National Assembly Museum of the Second Turkish National Assembly çalıştırıcı teknoloji Müzesi The TCDD Locomotive Museum MTA Museum of Natural History İzmir, İzmir kazı bilimi Müzesi Konya Mevlana Müzesi.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.