-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » Balık Eti Neden Beyazdır ?

ads
ads
Etlerin al ve ak rengini saptataraf eleman 'miyoglobin' denilen proteinlerdir.Bunlar kanda,alyuvarlarda bulunurlar ve adalelara gerekli olan oksijeni sağlarlar.Beyaz ette miyoglobin miktarı çok azdır. Balık eti başka yürüyen,uçan,sürünen hayvanların etlerinden birçok yönden ayrımlıdır.Bir filin tonlarca ağırlığını,yer çekimine karşı taşıması ve devinim ettirebilmesi dahilin muazzam bir adale sistemine ihtiyacı vardır.Bu nedenle filin vücudunda 50 bin adale vardır. Balıklar ise neredeyse ağırlıksız bir ortamda ıslakarlar. Onun dahilin türli gövde organlarını anne iskeletlerine bağlayacak,kıkırdak,kiriş ve bağ dokuları gibi dokulara çok gereksinimlerı yoktur.


Balıklar suda düşmanlarından kaçabilmek dahilin çok ani ve hızli devinim etmek güçundadırlar.Bu nedenle adalelarındaki lifler acele açılıp kapanabilen tipte liflerdir.Çok ani devinimlere gereksinim duymataraf kara hayvanlarındakilere nispetla balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler.Kolayca birbirlerinden ayrılabililer.Onun dahilin balık etini yerken çiğnemesi basitdır,ağızda dağılır.Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir. Balığın adalelarındaki bu acele açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları dahilin çok enerji tarafi oksijen depolamalarına gerek yoktur.Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı çok değildir.Olanlar da ekseriyetla solungaçların yöreında toplanmışlardır. Görüldüğü gibi bir etin renginin allığı miyoglobin miktarına,miyoglobin miktarı kan miktarına,o da adaleların ne kadar kan ihtiyacı olduğuna bağlıdır.Çok aktif ve hızlı yüzen bir balık olan Orkidos (Ton) balığının etinin rengi,sakin bir balık olan Dilbalığı'na göre daha almsıdır.

Yazan: Bir Yazı

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.