-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » Elektronik Cihazlar Uyku Düzenimizii mi Bozuyor ?

ads
ads
teknoloji
ABD merkezli Rensselaer Politechnic Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, elektronik aletleri uyku evvelsinde iki saat boyunca kullanmak, uyku sorunlarına neden oluyor. Bu sorun, LED ve LCD ekranların, gövde saatini düzenleyen melatonin hormonu salgısını salgılamasından kaynaklanıyor ve gençler bu durumdan yetişkinlere göre faha çok etkileniyor.

Yatmadan evvel kullanılan tablet ve telefonların ekranlarından yayılan ışığın, hususilikle genç ıslaktaki kişilerde uyku gizasında salgılanan melatonin hormonu seviyesini düşürdüğü keşfedildi.



Dailymail’in haberine göre, yapılan deneylerde 13 kişiye hususi gözlükler giydirilerek, film izlemek, kitap okumak ve oyun oynamak dahilin kullandıkları tabletlerin ekranlarından yayılan ışığın etkisi rasatlendi. İki saat boyunca ışığa maruz kalanlarda, salgılanan melatonin hormonunun ortalkör yüzde 22 düştüğü görüldü.

Melatonin Nedir ?


Melatonin, gece saatlerinde ve sadece karanlık ortamda beyindeki epifiz bezi tarafından salgılanan, gövde saatinin düzenleyicisi olan hormon olarak biliniyor. Gece ışıklı ortamda ahenkak melatonin salgısını yavaşlatıp uyku düzenini bozarak diyabet, obezite ve göğüs kanseri gibi ağırbaşlı hastalıkların ortaya çıkma riskini mühim nispetda arkaırıyor.

Araştırmalarda elde edilen neticeler sonucunda, melatonin hormonu seviyesinin uykudan evvel vücudun maruz kaldığı ışık tarafından da etkilendiğini gösteriyor. Tabletlerin ekranlarından yayılan ışıklar, bir saatlik kullanımda hormon seviyesini çok etkiliyor.

Yazan: Bir Yazı

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.