Yumurtlama hakkında bildikleriniz yanlış olabilir. Bunlarla ilgili doğru bilgileri öğrenmek bazı çocuk sahibi olamayan çiftlerle ilgili nedenleri açıklayabilir veya bazı kadınların doğurgan olmadıklarına inandıkları zamanda hamile kalmalarını açıklar.
Her seferinde yumurtlama 14. günde olmaz. Bu gezegendeki tüm kadınların vücutlarının aynı işlevi gösterdiğini düşünmek saçma olur. Vücudun doğal ritmini ve döngüsünü etkileyen çok şey vardır. Kilo kaybı, kilo alımı, beslenme, seyahat, ilaç kullanımı, hormon dengesizliği ve stres adet döngüsünü etkiler. Yumurtlama bunlardan herhangi biri sebebiyle gecikebilir. Hormon dengesizliği olanlarda ise yumurtlama sandıklarından daha erken olabilir. İşin sırrı vücudun kendine özgü işaretlerine ve belirtilerine dikkat etmektir. Döngünün birinci gününden ovülasyona kadar olan foliküler fazın kısa olması östrojen seviyesinin düşük olduğuna işaret edebilir ve bu da hamile kalmayı imkansız kılabilir. Yani kısırlık meydana gelmiş olur. İyi haber olarak bu infertilite türünü tedavi etmenin çok etkili yolları vardır. Erkekler için kısırlık tedavisi bayanlara nazaran daha farklıdır.
Polikistik over sendromu kısırlık olduğu anlamına gelmez. Sadece ovülasyonu daha iyi anlamanız lazımdır ve kökendeki nedeni tedavi etmeniz gerekebilir. Polikistik over sendromu olan kadınlar bir adet döngüsünde birden çok kez yumurtlayabilirler. Hamile kalmaya çalışan kadınların potansiyel olarak doğurgan olduğu evreleri anlaması rahatlama sağlayabilir. Vücut hormonal olarak normal işlevlere sahipse infertilite görülmesi için bir sebep yoktur.
Doğum kontrol hapı alıyorsanız döngünüz doğal değildir ve yumurtlama olmaz. Adet oluyormuş gibi hissetseniz bile bu sadece sentetik hormonların geri çekilmesidir. Hap kullanmaya devam ettikçe bunu değiştirmek için bir şey yapamazsınız. Kısırlık tedavisi için ilk adım öncelikle bir doktor kontrolüne girmektir.
Eğer ovülasyon gerçekleşiyorsa adet de göreceksiniz demektir. Ancak ne zaman olacağı kafa karışıklığı yaratabilir. Doktorunuz döngünün 21. gününde bir ovülasyon testi uygulayarak yumurtlama olup olmadığını görebilir. Ancak hormon dengesizliği varsa 21. günden sonra ovülasyon olabileceğinden bu test negatif çıkabilir. Bu durumda doktor hızlıca clomid ilacı reçete edebilir halbuki hormon dengesizliği altında yatan nedeni tedavi etmek infertiliteye karşı daha etkili olacaktır.
Yumurtlamanın genellikle ağrılı olması gerektiği sanılır. Halbuki yumurtlama sırasında ağrı olması vücutta fazla östrojen olduğu anlamına gelir. Adet gibi ovülasyonun da ideal olarak belirti vermemesi gerekir. Ağrı, ağırlık hissi, asabiyet, duygusal sorunlar, baş ağrıları gibi belirtilerin tümü aşırı seviyelerde östrojene işaret eder. Mukusla ilgili doğurganlık semptomları size rehberlik edebilir.
Bunlar gibi yanlış bilinen gerçekler kişiye aslında olmadığı halde kısırlık problemi olduğunu düşündürebilir. Önemli olan her kadının vücudunun kendine özgü olduğunu ve işlediğini hatırlamaktır.

ads
Hiç yorum yok: