
Rai, " bir şeyi gören, gözeten, koruyan ve kollayan" demektir. Çobana "rai" denilmesinin sebebi, kendine emanet edilen hayvanları emin yerlere götürmesi, en uygun yerlerde otlatması, sürüsünü tehlikelerden koruması, sürüsüne özenle bakması gibi hususlardan dolayıdır.
Hadis-i şerifte çoban-sürü benzetmesiyle insanın sorumluluğuna vurgu yapılmıştır. Dolayısıyla devlet reisi ve yöneticileri, yönettikleri kişilerden sorumludurlar. Bu sorumluluk, idaresi altında bulunanları tüm tehlikelerden korumak, onlara güvenli bir ortam hazırlamak ve iyi günde kötü günde de idarecinin onların yanında olmasını gerektirir.
Yine aile reisi kendi ailesinin barınması, geçimi, giyim kuşamı, terbiyesi ve ahlakından birinci derecede sorumludur. Aynı şekilde kadın evinin işlerini evirip çevirmekten, kocasının malını, ırz ve namusunu muhafaza etmekten sorumludur. Yine işçi, işverenin malını korumaktan, işini güzel ve sağlam yapmaktan sorumludur.
Ayrıca her fert kendi nefsinden sorumludur; nefsini, aklını ve duygularını, organlarını birer emanet gibi koruyup kollama mecburiyetindendir.
Görüldüğü gibi insan sorumlu tutulmuştur. Onun bu sorumluluğu akıl baliğ olduğu andan iribaren başlar ve ölünceye kadar devam edere. Bu sebeple her insan bir çobandır ve sürüsünden sorumludur. Yaptığı işden dolayı mutlaka sorguya çekilecektir. Cenab-ı Hak şöyle buyuruyor: "Yaptıklarınızdan mutlaka sorumlu tutulacaksınız" ( Nahl 16/93 )
"Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun" (Tahrim 66/6)
Yazar: Siraceddin Önlüer
Kaynak >> Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]
ads
Hiç yorum yok: