-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » Kimler Şefaat Edebilir?

ads
ads
Kimler Şefaat Edebilir?
Dinimizde şefaat dendiğinde, daha ziyade mahşerde kurtulmak için inanalardan izin verilenlere, yine izin verilenler tarafından yapılacak yardım, vesilelik ve aracılık akla gelir. Bu vesilelerin neler ve aracıların kimler olacağı konusunda Kur'an ve Sünnet'e baktığımızda çok geniş bir yelpaze buluruz. Peygamberimiz (s.a.v.) başta olmak üzere, diğer peygamberler, melekler, sahabiler, veliler, alimler, hafızlar, sıddıklar, şehidler, salihler, çocuklar, müttaki müminler, Kur'an-ı Kerim, Kur'an-ı Kerim'den bazı süreler, ameller ve Allah'ın izin verdiği daha başkaları.... Şu ayetler bu konuya işaret etmektedir:

"O gün, Rahman'ın izin verdiği ve sözünden razı olduğu kimseden başkasının şefaati fayda vermez" (Taha 20/109); "Allah katında, O'nun izin verdiği kimselerden başkasının şefaati fayda vermez"(Sebe 34/23); "Göklerde nice melekler vardır ki onların şefaatleri, ancak Allah'ın izniyle, dilediği ve hoşnut olduğu kimselere yarar sağlar" (Necm 53/26); "Onlar, Allah'ın razı olduğu kimselerden başkasına şefaat etmezler" (Enbiya 21/28);  "O'nu bırakıp taptıkları şeyler şefaat edemezler. Ancak bilerek hakka şahitlik edenler şefaat edebilirler" (Zuhruf 43/86).

Gördüğümüz gibi ayet-i kerimeler, yardım etmek anlamında, ilahi izin ve rızadan sonra meleklerden ve insanlardan bazı kimselerin şefaatte bulunacaklarını vurgulamaktadır. Şu halde şefaat, mülk ve emir yetkisi kendisine özgü olan yüce Allah'ın bazı kimselere tanıdığı bir yetkidir.



Yazar: Siraceddin Önlüer

Şefaat Ya Resulallah (sallallahu aleyhi vesellem) - Delilleri ve Hikmetleriyle ŞefaatSemerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.