-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Mümin Güzel Ahlak Sahibidir

ads
ads
"Müminler arasında imanca en kamil olanı, ahlakça en güzel olanıdır"


Mümin Güzel Ahlak Sahibidir
Ahlak, "huy, seciye, mizaç" anlamında kullanılan bir kavramdır. Güzel ahlak da en kısa tanımla Hakk'ın ve halkın haklarını yerine getirmenin adıdır.

Hadiste de ifade edildiği gibi iman ila ahlak arasında kuvvetli bir bağ vardır. Onu imandan ayırmak mümkün değildir. Ahlak, imanın göstergesidir. Güzel ahlak imanın olgunluğunu gösterdiği gibi, kötü ahlak da imandaki eksikliğin işaretidir.

İslam dini, baştan sona güzel ahlaktan ibarettir. İslam'ın nihai gayesi ise insanları güzel ahlak sahibi yaparak dünyada ve ahirette mutlu olmalarını sağlamaktır. Peygamberlerin gönderiliş sebebi de budur. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v.),

"Ben ancak güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim" buyurmuştur. Kur'an-ı Kerim onun hakkında,

"Sen yüce bir ahlak üzeresin" (Kalem 68/4) buyurmaktadır.

Evet, güzel ahlak, Allah'ın çok sevdiği hasletlerden biridir. Peygamberlerin mesleğidir. Yakınlık vesilesidir. Sevabı büyük, ecri sonsuzdur. Nitekim Resulullah Efendimiz şöyle buyurmaktadır:

"Güzel ahlak, kişinin saadetindendir; Sizin bana en yakınınız, Allah katında ahlakça en güzel olanınızdır, Kıyamet gününde mizana konacak şeylerin en ağırı güzel ahlaktır."

Sonuç olarak insan yüce dinimizin emrettiği güzel ahlaka, iyiliğe yönelir ve yeteneklerini o yönde geliştirirse güzel ahlaklı olur; fakat kötülüğü seçer ve kendini o yönde yetiştirirse kötü ahlaklı olarak nitelendirilir. Allah korusun.


Yazar: Siraceddin Önlüer

Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.