-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Mümin Sadıktır

ads
ads
mümin
"Size sıdkı/doğruluğu emrederim, sakın ondan ayrılmayın! Zira doğruluk sizi birre (Allah'ı razı edecek iyiliğe), o da sizi cennete ulaştırır. Kişi doğruyu söyleye söyleye ve daima doğruyu araştıra araştıra nihayet Allah katında sıddıklardan yazılır."

Yalandan da sakının! Zira yalan insanı fücura (günaha) , o da cehenneme götürür. Kişi durmadan yalan söyleye söyleye ve yalanı araştıra araştıra sonunda Allah katında yalancılardan yazılırlar.

Sıdk, kizbin/yalanın zıddıdır; "doğru ve dürüst olmak, doğruyu düşünmek ve söylemek, her hususta doğru ve itidalli davranmak" gibi anlamlara gelmektedir.

Kizb/yalan ne kadar çirkin ve sahibini zelil eden kötü bir haslet ise sıdk/doğruluk da o nisbette güzel ve sahibini aziz eden muazzam bir haslettir. Çünkü her şey zıddı ile bilinir. İki zıttan biri ne kadar kötü ise mukabili de o derece iyidir.

Allah Resulü yalanı mümin insanlara yakıştırmaz. Mümin hakkında günahın en ağırını bile "olabilir" demiş, fakat "yalan ve ihanet" karşısında şiddetle tepki göstermiş ve, "Kesinlikle olamaz!" demiş ve peşinden şu ayeti okumuş:


"Allah'ın ayetlerine inanmayanlar ancak yalan uydudurlar. İşte onlar yalancıların ta kendileridir" (Nahl 16/105)

Mümin, söz ve işiyle amel ve muamelesiyle, hal ve hareketleriyle, niyet ve düşüncesiyle sadık olmalıdır. Hak ile muamalesinde ve halkla münasebetlerinde dürüst olmalıdır. Her daim iyinin, güzelin ve doğruluğun temsilcisi olmalıdır. Arkadaş, dost ve yakın çevresini bu tür insanlardan seçmelidir. 

Sadakat yoldur,i metottur. Sıdk da ulaşılması gereken yüce bir hedeftir. Her özellik ve güzellik sıdktadır. Hak ve hakikat ondadır. İmam Gazali hazretlerinin buyurduğu gibi kulun Allah'a yaptığı ibadetlerin en güzeli sadakat, en çirkini de yalancılıktır.


Dünyada da ahirette de kurtuluş ve necat doğruluktadır. İnsan doğrulukla ölse bile bir kere ölür; halbuki her yalan ayrı bir ölümdür. Bunun içindir ki Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem), "Daima doğruluğu araştırın! Helakinizi doğrulukta görseniz bile ondan ayrılmayın, muhakkak doğrulukta sizin kurtuluşunuz vardır" buyrulmuştur.

Yazar: Siraceddin Önlüer

Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.