-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » İyiliği Emretmek

ads
ads
İyiliği Emretmek
"Sizden kim bir kötülük görürse onu eliyle değiştirsin; buna da gücü yetmezse kalbiyle ona buğzetsin. Bu ise imanın en zayıf derecesidir."

İyilik, dinin emrettiği; kötülük de dinin yasakladığı şeydir. Başka bir ifade ile iyilik, Kur'an ve Sünnet'e uygun düşen şeylerdir; kötülük ise Allah'ın razı olmadığı, haram ve günah olan şeylerdir.

Hadis-i Şerif, dünya üzerinde müminin her zaman görevinin ve sorumluluğun olduğunu bize hatırlatır. Zira mümin, iyiliği emir, kötü işlerden sakındırmakla sorumnlu tutulmuştur. iyiliği emir ve kötü işlerden sakındırmak farz-ı kifayedir. Müslümanların bir kısmı bu farzı yapmakla diğer müslümanlardan bu farziyet düşer. Ancak kimse bunu yapmazsa o zaman bütün müslümanlar günaha girer. Bütün peygamberler bu vazifeyi yerine getirmek için gönderilmiştir. Allah Teala, "İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülükten sakındıran bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır" (Al-i İmran 3/104) emrini vermektedir.


İslam ümmeti, insanlık için en hayırlı topluluktur. Çünkü fertleri birbirlerinin bütün dertleriyle ilgilenen kişilerden meydana gelir. Oysa diğer toplumlarda iyilik ve kötülük her ferdin kendi sorunu ve kendi meselesidir. Bu sebeple bu şerefli görev, Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem)'in ümmetine verilmiştir.

"Siz insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten vazgeçirmeye çalışırsınız" (Al-i İmran 3/110).

Her şeyden önce, iyiliği emreden, kötülüklerden sakındıran kişi ilim sahibi olmalıdır, konu ile ilgili ahlak ilmini iyi bilmeli ve bilmediklerini ise öğrenmelidir. 

İyiliği yapmak ve kötülüğü ortadan kaldırmak doğrudan doğruya Allah rızası için olmalıdır. Bu işi Allah rızasını kazanmak için yapmalıdır. İslam'a davet eden, başkalarına iyiliği emreden kişi güzel ahlak sahibi olmalıdır. Sabırlı ve yumuşak huylu olmalıdır. Hiçbir zaman sert ve kaba davranmamalıdır. Sonra zan ve tahminle hareket etmemlidir. Daima şefkat ve merhametle yaklaşmalıdır. En önemliside kendi nefsini unutmamalıdır. Sözlerinden çok haliyle, ahlakıyla örnek olmalıdır.

"Himket ve güzel öğütle Rabb'inin yoluna çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et!" (Nahl 16/125 Taha 20/43)




Yazar: Siraceddin Önlüer

Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.