-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Mümin Hizmetkardır

ads
ads
Mümin Hizmetkardır
"Bir kavmin efendisi onlara hizmetkar olandır."

Hizmet, "çalışmak, iş görmek, başkaısna ait işleri yapmak bir şeyin olması için yardım etmek, yapılması gereken görevi üstlenmektir. Bir diğer ifade ile Allah rızası için yapılan tüm iyilikler hizmet kapsamına girer. 

Hatta hayvanları himaye etmek, eziyet veren bir şeyi yoldan kaldırmak hizmettir. Hiç kuşkusuz en büyük hizmet, bir insanın Rabb'ini tanımasını, O'na yönelmesini sağlamaktır. Hizmetçi veya hizmetkar ise "işi üstlenen kişi" demektir.

Hadiste de ifade edildiği gibi bir toplumun efendisi, Allah için onlara hizmet edendir. Hizmet, bir taraftan başkalarına faydalı olmaya vesile olurken, diğer taraftan da gayret ve ihlasları nisbetinde hizmet edenlerin feyiz alıp yükselmelerini sağlar. Böylece belki de hizmet sebebiyle kazandıkları fayda hizmetlerinde bulundukları kişilerden daha fazladır.

Evet, Allah rızası için bir hizmetin içinde bulunmak kadar kazançlı bir iş yoktur. Hz. Muhammed (s.a.v.) hizmet ehli için buyurduğu şu hadis bu hususu ifade etmektedir. 

"Kim müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümanı bir sıkıntıdan kurtarırsa Allah da onu kıyamet günü sıkıntılarının birinden kurtarır. Kim Müslümanın ayıbını örterse Allah da onun ahiretteki ayıplarını örter. Bir kul din kardeşinin yardımında bulunduğu sürece, Allah da ona yardım eder."

Bunun için sahabiler hizmeti ganimet bilirlerdi, hiç bir hizmetten heri kalmazlardı. Onlar hizmeti şerefli ve üstün amel sayarlardı. Hatta nafile ibadetlerden daha faziletli  addederlerdi. Bunun için hizmetin kendilerine verilmesini isterlerdi. Onlar bu konudaki hadisleri kendilerine düstur edinmişlerdi. 

Bu, büyük bir müjdedir. Bunun için her mümin Allah yolundaki hizmetlere bir şekilde katılmalıdır. Malı ve canı ile bizzat hizmetin içinde yer almalıdır. En azından gönlü ile duası ile, niyetiyle destek vermelidir. Allah için yapılan hizmetlere engel olmamalı, hizmet ehli hakkında ileri geri konuşmamalıdır.

Unutmamak gerekir ki hizmet büyük bir ameldir. Bunun için hizmet ehli, Allah rızası için niyet etmeli, edebe riayet etmeli, kimseyi incitmemeli, rencide etmemeli, kibir ve gururdan uzak durmalı, ben ettim ben yaptım dememeli, belki de hizmeti kendi kurtuluşu için bir vesile bilmelidir.

Yazar: Siraceddin Önlüer

Kırk Hadiste Müslüman Şahsiyeti [ Semerkand ]

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.