-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

Ads1

» » » Seçim Anketleri

ads
ads
Bilimsel veri analizi İstatistik bilimi adı altında Matematik anabilim dallarında veya bağımsız olarak üniversitelerde eğitimi yapılan bir bilimdir. Temel olarak verilerin toplanması, toplanan ham verilerin matematiksel olarak analiz edilerek istatistik olarak anlamlı özellik gösterenlerin ise farklı alanlarda geleceğe dönük projeksiyon yapmak için işlenmiş bilgi olarak sınıflandırması ile uğraşan bu bilim dalından günlük hayatımızda pek çok alanda yararlanmaktayız.

Bunlardan en bilinen biri seçim anketi olarak belli dönemlerde kamuoyunun ve seçmen kitlelerinin siyasal algı ve yönelimlerinin ölçülmesi amacıyla güncel, ekonomik ve siyasal konularda doğrudan yada dolaylı olarak seçim anketleri yaparak bu bilgileri toplama yöntemidir.

Bu amaçla toplumsal katmanlara yönelik farklı ekonomik, sosyo-kültürel ve coğrafik dağılıma sahip denek gruplarında önceden belirlenen bir yöntemle yüz yüze veya email, telefon, posta yolu ile anket formları doldurularak en sağlıklı bilgiler toplanılmaya çalışılır.

Konu siyaset ve genel seçim anketi olunca elde edilen sonuçlar direkt olarak kamuoyunun görüşünü yansıtması yanında kamuoyunun görüşünü de doğrudan etkileyebilecek özellikte bir araç olarak daha da fazla önem kazanmaktadır. Doğrudan siyasi görüş yöneliminin irdelendiği seçim anketleri yanında, güncel gündem, ekonomik refah, geleceğe umut, bugün seçim olsa kime oy verirsiniz gibi ucu açık anketleme yöntemleri mevcuttur.

Bütün bu farklı soru sorma ve veri sorgulama yöntemi aslında en sağlıklı verilere en kısa ve doğru şekilde ulaşılarak seçmenin en uygun ve kendine göre doğru kararı vermesine bir derece yardımcı olmak amacıyla planlanmaktadır.

Seçim Anketleri


Mesela seçmen siyasi yönelimden önce istikrar yönünde bir tercihe sahipse parçaflanmış ve koalisyon ile sonuçlanacak bir seçim öncesi yönelim bu tip tercihi olan seçmene uygun olmayacağı için bu tip bir dağılımın oluşacağını gösteren seçim anketleri seçmenleri istikrarı sağlayacak bir tek parti üzerinde birleşmeye yönlendirebilir. Bir diğer tercih sebebi seçmenin genel seçim sırasında politik duruşundan hoşlanmadığı bir parti yönetimini bu seçimde cezalandırmak yönünde bir eğilime ve yönelime girerse ilgili milletvekili seçiminde o partinin ağır seçim hezimeti ile siyasal olarak diyet ödemesini sağlayabilir.

Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları gerek kendilerinin gerekse ülke gündeminde politika belirlemeleri noktasında anti tezlerinin seçim dönemlerinden önce ayrıntılı olarak anketler aracılığıyla analizlerini yaptırarak bu analiz sonuçlarına göre rakiplerinin zayıf noktalarını, başarılı ve başarısız icraatlarını, kendilerinin ve rakiplerinin halk nezdinde itibarlarını değerlendirterek elde ettikleri bu verileri analiz ve sentez yöntemleri ile hem kendilerinin projeksiyonlarını ona göre yaparlar hemde hangi konularda muhalefet etmeleri konusunda temel veriler elde ederler. Bu elde edilen verilerin en sağlıklı, ön yargı ve duygusallıktan arındırılarak değerlendirilip kullanılması ise ayrı bir bilimsel makale konusudur.

Çünkü elde edilen verilerin gerçekçiliği konusunda kuşkular veya herkes aleyhimize diyerek içine girilen umutsuzluk veya ön yargılar ise eldeki bilimsel verilerin ne kadar sağlıklı toplanırsa toplansın yanlış değerlendirilerek yanlış bir programa dönüşmesi ile kullananların mutlak başarısızlığı ile sonuçlanır.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.