-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » Abdurrahim Zapsu

ads
ads
Abdurrahim Zapsu
Oniki Eylül ihtilaninden o gün kadar evveldi. Kur'an'a hizmet yolunda Nazım Gökçek ile beraber adımadım bütün Doğu Anadolu'yu dolaşıyorduk. 1957 senesinden beri ve beraber olmanın mutluluğu içinde sevgili vatanımızın acıklı günlerinde Doğubeyazıt'tan Beytüşşebab'a, Cizre'den Zap Suyu vadilerine kadar  dolaşıyorduk. Müslüman Türkiye'nin en asil evlatlarından olan Nur Telabelerinin misafiri olarak, Nurlu Üstad Bediüzzaman'ın harikalarla dolu hayatının levhalarını tesbite çalışıyorduk.

Zapsuyunun gürleyen güzellikleri, bana Merhum Pertev ve pederi Abdürrahim Zapsu'yu düşündürmüştü. İstanbul Kabataş'taki iş yerinde yıllarca çok görüşmelerimiz olan Pertev Bey, ciddi hamiyet ehli bir İstanbul Efendisiydi. Üstad Bediüzzaman'ın hayatıyla olan çalışmalarıma çok sevgi ve alakası olmuştu. Rahmetliyi her zaman dualarımla anmaktayım.

Pertev Beyefendi'nin pederi Abdürrahim Zapsu ile alakalı olarak, belki on .çeşit Ansiklopediye müracaat ettim. Maalesef, alim-fazıl-edip-şair-avukat-kahraman gazi olan böyle zat hakkında tek satır da olsa bulamadım.

Mağfur Zapsunun İslami sahada iril ufaklı bir çok eseri bulunmaktadır. Büyük eserlerinden önceleri iki cilt halinde yayınlanan Büyük İslam tarihi'ni Pertev bey merhumun iş ortağı olan dayım Kurmay Albay Mehmed Ali Tokatlı'dan almıştım. Bu güzel kitabı 1975'lerde mert insanlardan Kadir Mısıroğlu tek cilt halinde, sekiz yüz kırk altı sayfalık birinci hamur kağıda basarak neşretmişti.

Büyük İslam Tarihi ismindeki cidden değerli eserin "Sebil Yayınevi" imzalı takdim yazısının Mısıroğlunun çoşkun kaleminden çıkmıştır.

Rahmetli nur avukatı Bekir Berk'in 1962'de yayınladığı "Risale-i Nur ve Bediüzzaman hakkında Türk hakiminin millet adına verdiği kararlar Ehl-i vukuf raporları" ismindeki masum müslümanların masumiyetlerinin mahkeme kaarıyla dolu eserin 92'inci beraat kararı Isparta sorgu hakimliği tarafından 1954 senesinde açılmıştı. Üstad bediüzzaman'ın en başta sanık olarak bulunduğu bu mahkemede Necip Fazıl Kısakürek ve Eşref Edip Fergan'ın bulunduğu sanıklar listesinde Abdürrahim Zapsuda bulunuyordu. Seksenaltıncı sanık sırasındaki kayıtlarda şunları okuyorduk:

"İstanbul Üsküdar nüfusunda kayıtlı, Laleli yeşil tulumba sokak, yirmi altı nolu evde oturan Pertev oğlu Emriye'den doğma 1309 doğumlu, evli dört çocuklu, okur yazar, Ehl-i Sünnet mecmuası sahibi Abdürrahim Zapsu."

Abdürrahim Zapsu, 1980 yılında Van ilimizin Başkale kazasında dünyaya gelmişti. Babası Abdülkadir Geylani Hazretlerinin soyundan gelen Seyyid Mehmed Pertev Bey, annesi ise Abbasi neslinden H.Tayyar Bey'in kızı Emetullah Hanım'dır. Anneannesi ise Seyyid Muhiddin Arvasi'nin kızıdır.

Merhum zapsu ilk tahsilini Başkale'de, ortayı ise Van Darülmualliminde yapmıştı. Seyyid Abdülhakim Hazretlerinin küçük kardeşi Seyyid Taha Hazretlerinden maarifçe tasdikli icazetname almıştı. Ayrıca Ankara maliye meslek mekketinden de mezun olmuştu. İstanbul İlahiyat fakültesinin ise en son mezunlarındandır.


Yazar: Necmeddin Şahiner

Hatıralarda Bediüzzaman - Vural Yayıncılık

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.