-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Ölü piksel nedir?

ads
ads

Ölü piksel ne anlama gelir? Ölü pikseli nasıl anlarız?

Görüntü algılayıcısının SSD sensörününün görüntüyü meydana getiren piksel noktalarının işlevini kaybetmesine ölü piksel denilmektedir. 

Cihazınızda ki ölü pikseli anlamak aslında oldukça basittir. Ölü piksel var mı yok mu anlamak için herhangi bir resme baktığınızda hep aynı bölgesinde siyah veya beyaz nokta veya noktacıklar görünür. Fakat Sensör veya ekran kirlenmesi ile bu karıştırılmamalı. Çünkü ölü piksel de görüntüde ki noktacıklar bembeyaz veya simsiyah olarak gözükmektedir. 

Ölü piksel nedir?

Ölü pikseli aslında  fazla kafaya takmamak gerekir. Genel olarak birçok cihazda bu gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Uzun süre cihazın kullanımı sonucunda, artık cihazda ölü piksel durumu artacaktır. Bu noktacılar ilk başlarda bir veya 2 tane iken pek rahatsız edici olmaya bilir. 4 veya 5 sene sonra noktacılar 50- 100 ve daha fazla olduğunda artık rahatsız edici bir konuma gelmiş demektir. Zaten  bu şekilde kendini net şekilde belli edecektir. 

Bununla birlikte  fotoğraflarla ilgili işler yapıyorsanız ölü piksellerin yoğunluğu nedeniyle resim düzenleme araçları ile bunları tek tek düzeltmeniz gerekecektir. Buda hayli bir zaman alacağından cihazı değiştirmek daha uygun olacaktır. 

Günümüzde artık yeni makinelerde sensör temizleme ototmatik olarak yapılmaktadır. Eski cihazlarda bu temizleme işlemi otomatik olarak yapılamadığı için bu yüzden bazı aralıklarla eski dijital makinelerinizi temizletmeniz gerekmektedir.


Ölü Piksel Testi Yap


Bu testi yapmak için aşağıdaki videoyu tam ekran yaparak izleyin. İçinde belirli renkler aralıklarla geçecektir. Eğer renk geçişlerinde ekranın herhangi bir tarafında simsiyah veya bembeyaz noktacılar görüyorsanız ölü piksel var demektir. Ancak dediğimiz gibi bir kaç tane olması muhtemeldir. Bu yüzden az miktarda olması sorun teşkil etmeyecektir. 




Bir önceki ne nedir konumuzda "Romatizma Nedir?" adlı konumuzu ele aldık. Romatizma kimlerde görülür?, romatizma tedavisi, romatizma hastalığı hakkında detaylı bilgiler içeren konumuza göz atabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

4 yorum:

  1. Varlığı zarar olan ekranı kırma hissiyatı yaratan şeydir :)
    Şaka bir yana allahtan ölü pikselim yokmuş test sayesinde öğrendim

    YanıtlaSil
  2. En sinir bozucu sorun. Alip geliyorsun noktalar var cok degilse degismiyorlar

    YanıtlaSil
  3. Dikkatlice baktım ve sonuç temiz :) Telefonu yeni olup ölü pikseli olanlarda sorun daha üzücü oluyordur herhalde

    YanıtlaSil
  4. koca tv ekranında görmeye çabalayarak kendini heba etmemek lazım.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.