-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » Ata sözleri ve Anlamları

ads
ads

Abanın Kadri Yağmurda Bilinir.




Aba, normal kumaşlardan daha kalındır. Aynı zamanda keçeden yapılanları da vardır. Aba genel olarak bir paltoya benzer ve suyu içe geçirmez, dayanıklı ve yağmurlu, soğuk havalarda giyen kişiyi koruyan türdendir. Bundan dolayı insanlar rahat anlarında bazı şeylerin değerini bilemezler. Ne zaman ki bir şeye ihtiyacı olur o an aradığını bulamazsa aranan şey değersiz olsa bile o zamanda çok değerli olur.


Abdal Ata Binmiş, Bey Oldum Sanmış.




Bu sözdeki "abdal" kelimesi "çingene" manasını taşımaktadır. Buradan da anlaşıldığı gibi. Eşeğe binen abdal kendini çok yükselmiş sanmaktadır. Bazı insanlarda vardır ki bir mevki veya makama geldikleri zaman kendilerini çok yüksek görürler ve insanlara yüksekten bakarlar ve başka insanları da küçük görürler. Bu gibi davranışların ne kadar yanlış olduğu herkes tarafından bilinir. Ve bu tür insanlar genel olarak sevilmezler. 


Acele İle Menzil Alınmaz.



Acele etmek insanın yapısında vardır. Fakat her insan geçerli değildir. Acele edenler gidecekleri yere varamazlar. Bir işi yapılacağı zaman acele etmemek gerekir. Nasıl yapılması gerektiğini öğrenmeli ve acele etmeden gerektiği gibi hakkını vererek yapılmalıdır.


Acı Patlıcanı Kırağı Çalmaz.




Burada anlatılmak istenen zorlukları görmüş, sıkıntılar içinde büyümüş kişiyi olumsuz olaylar pek etkilemez. 


Acıkan Doymam, Susayan Kanmam Sanır.



İnsanların ihtiyaç duyduğu eksiklikleri vardır. Bu gibi durumlarda o şeyleri gözümüzde oldukça büyütürüz. Yani o anda sanki onu hiç elde edemeyecekmiş gibi yada elimizden gidecekmiş gibi hissederiz.



Acıyan Çok Ama Ekmek Veren Yok.



Düşmüş bir kişiye denk gelince insanlar o kişiye acı ve mutsuz olur. Ancak bu acımanın üzülmenin karşı tarafa herhangi bir faydası yoktur. Burada yapılması gereken o kişiye ihtiyaçlarında yardım etmek ve sahip çıkmaktır.



Aç Gözünü Açarlar Gözünü.



Nerede olursak olalım her zaman dikkatli olmalıyız. Kendimizi korumalıyız. Cebinizde para var diyelim eğer dikkatli olmazsak, birileri tarafından o paraya çarpılır ve sonra farkına varırız. Fakat iş işten geçmiştir. 



Aç Tavuk Kendini Darı Ambarında Sanır.



Hayal, insanlarda var olan bir şey olmasına rağmen sürekli hayal içinde olmak insana zarar verir. Bazı kişiler vardır ki, hayatını hep hayal dünyasında geçirir. İstenilen yere gelinmesi için bazı yollardan gidileceğini düşünmezler. 



Açık Yaraya Tuz Ekilmez.



Kişi kendi yarasına tuz ekmez çünkü bu sebeple canı yanacağını bilir. Bundan dolayı kendini iyi hissetmeyen ve üzüntülü bir kişiye daha çok üzüntü verecek şeyler asla söylenmez. Kişinin üstüne gidilmez ve yardımcı olmaya çalışılır. 



Açın Gözü Ekmek Teknesinde Olur.



Aç olan bir kişi yemek yemediği sürece hep onu düşünür. Ne zaman karnı doyar ondan sonra yemeği düşünmez.  Kafanıza bir şey taktığınız zaman bundan kurtulmak insanlar için baya bir zaman alır.



Açın Halini Tok Bilmez Hastanın Halini Sağ Bilmez.



Tok insan herkesi kendi gibi tok sanır. Açlık çekmediği için aç insanların farkına bile varamaz. Hasta olmayan insanda hasta olan kişiyi görse bile onu sağlam sanır. Yani kısaca kendi nasılsa karşısındakini öyle görür.


Açtırma Kutuyu, Söyletme Kötüyü.

Bilindiği gibi genelde kötü kişiler ağzını bir kere açtı mı onu susturmak çok zor olur. Bu durumdan dolayı kötü kişi aklına gelen ne varsa söyler. Ne büyüğe saygısı olur ne küçüğe sevgisi olur. Bu yüzden bu tip kişilerden uzak durmak lazım.

Ada Bana, Adayım Sana.

Buradan da görüldüğü üzere her şeyin karşılıklı olduğudur. Kötü anlaşılmamalı, bir iyilik yapacaksanız karşılık için yapmayın ama zamanı gelince zor durumda kalınınca iyilik yapılan kişi size iyilik yapacaktır.

Adam "Adam" Demekle Adam Olmaz.

Bir kişiye ne derseniz diyin bu demeleriniz boşuna olur. O kişi adam demekle adam olmayacaktır. Burada ki adam kelimesi olgun insan anlamında kullanılmıştır. Bir insanın olgunlaşması zamana bağlıdır ve uzun uğraşlar, çabalar sonucu gerçekleşir.

Adam, Adam Sayesinde Adam Olur.

Büyükler yani adam olan, olgun insanların sayesinde küçükler yetişir ve olgun hale gelir. Eğer büyüklerimiz olmasaydı, bunların en başında anne ve babalarımız olmasaydı bizi doğru yola sevk edecek pek kimse bulunmazdı. Büyüklerin sözlerini dinlemeli, öğütlerine kulak vermeliyiz. Onlar bizlerden daha tecrübeli olduklarından doğru olanı söyleyeceklerdir.

Adam olana bir söz yeter.

Bu söz çok duyulan bir atasözüdür. Olgun ve kamil bir insan eleştirilere pek takılmaz eğer haksızsa kabullenir. Ve karşı tarafın ikna etmek için uzun çabalar sarf etmesine gerek kalmaz.

Adamın İyisi Alışverişte Belli olur.

Bu atasözü en meşhur atasözlerimizden biridir. Ve akıldan çıkmaması gerekendir. Bir insanı ya yolculukta yada alışverişte tanırsın. Buna örnek olarak ticaretle uğraşan bir kişi mal satacağı kişiyi aldatmaz, kötü malı kakalamaz, kazıklamaz. Bu tür davranışlarda bulunuyorsa zaten o kişi iyimi kötümü anlaşılır. 

Ağaç Yaşken Eğilir.

Herkesin de bildiği  gibi kuru bir dalı eğmek, bükmek imkansızdır. Ancak kuru dala yapılan o uygulama ile ancak dal kırılır. Ancak yaş bir dal çabucak eğilir.  Buradan anlatılmak istenen bir insanın küçükken eğitilmesi gerektiğidir. Büyüdüğü zaman kuru bir ağaç gibi olacağı için onu bükmek, yani eğitmek çok zor olacaktır.  İyi alışkanlıklar kazandırmak için küçük yaşta eğitimin verilmesi şarttır. 

Ağaç, Meyvesi Olunca Başını Aşağı Salar.

Bu her insan geçerli değildir. Genel olarak bilgili insanlar mütevazi olurlar. Bilginin verdiği bir kibir onlarda bulunmaz. Ve olgun olurlar. Bu nispetle çevresindeki insanlara yüksekten bakmaz ve gururlu olarak davranmaz.

Ağlarsa Anam Ağlar, Kalanı Yalan Ağlar.

Bu söz çok doğru bir sözdür. Kimse birini annesinin sevdiği kadar sevemez. Asla ve asla anne sevgisine kimse ulaşamaz. Anneler çocukları için her şeyi yapabilirler. Anne içten ağlar başkaları ise o ana dayalı geçici içten olmayan bir ağlamadır.

Ah Alan Onmaz.

Bir insanın yapmış olduğu kötülüklerle, başka birinin ahını alanlar, mutlu asla olamazlar. "Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste."

Akıl Akıldan Üstündür.

Birçok yerde sık sık duyduğumuz atasözüdür. Her insanda akıl vardır. Ama bazı insanlar sadece kendinin çok akıllı olduğunu düşünür ve ona göre hareket eder. Kimsede yardım almaz. Ama bilmez ki akıl akıldan üstün ve başka birinin ondan daha iyi projeler üretebileceği aklına gelmez. Bu yüzden herhangi bir sorunda başka insanlara danışmak çok yerinde davranıştır. Yani kendimizin çözüm bulamadığı bir olaya onlar çabucak çözüm bulabilirler.

Akıl Yaşta Değil Baştadır.

Genel olarak yaşlı insanlar daha akıllı olarak görülürler. Bunun nedeni uzunca seneler hayatı tecrübe etmeleridir. Bazı olaylardan ders çıkarmış ve görmüş biri olarak bizlerden daha iyi deneyimleri olduğundandır. 

Ata sözleri ve Anlamları (A)


Ancak bu her yaşlı için söylenmez, bazı yaşlılar vardır ki ne kadar uzun yaşarsa yaşasın gördüğü olayların hiç birinden ders çıkaramamış ve aynı çocuk gibi kalmış olanlardır.  Buradan anlayacağımız yaşlılıkla akıllı olmanın bir yanı yoktur. Genç ve araştırmacı aynı zamanda ders çıkaran kişiler onlardan daha akıllı olabildikleri gerçektir.

Aldatayım Diyen Aldanır.

İnsanların zayıf yönlerini kullanarak o insanlardan bir şeyler sağlamak etik davranış değildir. Bu tip insanlar kısa süre içinde tam tersi olarak tepki görürler. İnsanlar sürekli aldatılamaz bir veya iki kere sonrasında aldatmak çok zordur. Aldanan kişi bu aldanmışlıklarını sayesinde aldatmayı öğrenir ve o kişiye en zayıf noktasından kurnazca hile ile tüm aldattıklarını köşede bırakacak şekilde aldatır.

Alim Olmak İstersen Yaz, Rençber Olmak İstersen Durma Kaz.

Mesleklerin ve işlerin kendine göre işleyişleri vardır. Bilgili insan olmak için okuma ve yazma öğrenmek gerekir. Bundan sonra araştırmalar yaparak bilgisini katlar insan. Rençber çiftçiliktir. Bunun içinde tarlaya ne gerekiyorsa o yapılır. Çiftçilerde kazar, eker ve biçerler. İnsan nasıl birey olmak istiyorsa atıldığı mesleğin kuralına göre oynamalıdır.

Alim Unutmuş, Kalem Unutmamış.

İnsanlar unutkan canlılardır. Günü gelinde veya zamanla ne kadar bilgili olsa da aklında kalacağını düşünse de unutulur gider.  Belki hatırlar belki hatırlamayız. Bunun için bizler için önemli olan şeyleri not alarak yazmalıyız. 

Aman Diyene Kılıç Kalkmaz. 

Bir insan hata yapabilir ancak bu hatasını kabul etmesi lazımdır. Hatasını kabul eden kişinin üstüne gitmek iyi bir davranış değildir. Kişi zaten kabullenmiş ve bundan pişmandır.  Buna örnek olarak düşman askeri gelip teslim oluyor ve onu öldürmek savaş kurallarına zaten aykırıdır. 

Ananın Bastığı Yavru İncinmez.

Annelerimiz yaramazlık yaptığımızda veya olgunluk çağında yaptığımız hatalardan dolayı bizlere kızarlar. Bu yüzden annelerimize incinmek yerine teşekkür etmek gerekir. Bizlerin iyiliği için bunu yapmaktadır. 

Anlayana Sivrisinek Saz, Anlamayana Davul Zurna Az.

Kavrayış kabiliyeti yüksek olan insanlar çabuk anlar bir örnek veya ip ucu o kişiye yeter. Bu8 kişilere uzun uzun bir şeyler anlatmak yersizdir. Ama anlamayan bir insana ne kadar ip ucu ve örnek verirseniz verin anlamayacaktır. Bu yüzden bu kişilere de uzun uzun bir şeyler anlatmak yersizdir. İsterseniz günlerce anlatın o kendi bildiğini okuyacaktır.

Arı Kızdıranı Sokar.

Arılar dünyadaki en güzel canlılardandır. Arı kovanının yanında günlerce dursanız bile herhangi bir zarar size vermeyecektir. Gelip sebepsiz yere sokmazlar.  Ama arı kovanının yanına yaklaşıp arıları rahatsız edecek şekilde hatta zarar verecek şekilde bir çomakla kovanı alt üst ederseniz, neredeyse tüm arılar sizi kovalar ve sokmak için yakalamaya çalışırlar. İnsanlarda tıpkı bu yönüyle arılar gibidirler. Kimseye karışmazsanız gelip size genel olarak kimse karışmaz.

Armudun İyisini Ayılar Yer.

Bozuk yönetimle işlenen toplumlarda emekler, haklar hak sahibine gitmez. Yani bir çalışan gerektiği gibi hakkını alamaz ve emeğini başkaları yer. Zayıf insanlar ve güçlü insanlar her zaman dünya tarihinde olmuştur. Geçmişten bugüne kadar görmekteyiz. Zayıf insanlar güçlü insanların yanında tabiri caizse köle gibi çalışmaktadırlar. Bu kişileri zorlukla çalıştırarak büyük paralar kazanarak, patronlar, ağalar veya beyler rahat ve huzur içinde istediği her şeyden yeyip içebiliyorlar. 

Dağlarda bulunan güçlü iri ayılar diğer hayvanları kolayca korkutarak istediği gibi yaşar. Düzeni olmayan yerlerde de durum aynen böyledir. Güçlü zayıf durumudur.

Armut Ağacı Elma Vermez.

İnsanlar hangi işte başarılı ise o işte ilerlemesi lazımdır. Armut ağacının nasıl elma veremeyeceği gibi, insanlarda başarısız oldukları işte bir halt edemezler. Bu yüzden istenilen işler yarım kalır. Hiç yöneticilik yapmayan birini kalkar da şirkete müdür yaparsanız o şirket kısa zamanda batar yok olur. Çünkü bu işten anlamıyordur.  Hiç bir bilgisi olmayan birini öğrencilere ders versin diye sınıfa koyarsak, ne biigi verebilir ne öğretmenlik yapabilir. Bundan dolayı insanlardan yapamayacağı şeyleri istemek yerine yapabilecekleri şeyleri istemek daha yerinde olur.

Asılmış Adamın Evinde İpten Bahsedilmez.

Her insanın bazı konulardan rahatsızlık duyacağı yeler mutlaka vardır. Mesela bir olayı unutmak istiyor ve bizi rahatsız ediyor. Biri gelip o olay ilgili bir şey dediğinde hemen aklımıza gelir ve üzüntü duyarız.  Bundan dolayı konuşma adabına uygun hareket etmeli ve nerede ve nasıl konuşulması gerektiğini iyi bilmeliyiz.

Aslan Yatağından Belli Olur.

Aslanlar ne kadar vahşi olsalar da büyük kedilerdir aslında, kediler bildiğiniz gibi dünyadaki en temiz hayvanlardır. Aslanda böyledir temiz bir canlıdır ve yattığı yeri asla pislemez. Temiz bir kişi de tıpkı aslana benzer. Her nerede olursa olsun, işte, evde, arabada, çalıştığı ortamda vb. gibi yerleri kirletmez ve temiz tutar.

Ateş Ateşle Söndürülmez. 

Bazı durumlarda aynı şeylerle karşılık verilmez. Kavga, kavga ile son bulmaz. Daha yeni kavgaları beraberinde getirir. Şiddeti önlemek istiyorsa bir insan şiddetten uzak durmalı. Bir virüse yakalanmak istemiyorsak eğer, mikroplu veya virüslü o ortamlardan uzak durmak gerekir. 

Ateş Düştüğü Yeri Yakar.

Bir kötü olay yaşandı. Bir insan öldü  ve bu olay genel olarak herkesi etkiler ancak belli bir süre sonra unutulur gider ve acısını hissetmezler.  Aynı zamanda bir kişi size tehlikeli bir şey yapacak olsa bu tehlikeden kendisi de nasibini alabilir.

Atılan Ok Geri Dönmez.

Ok ne için atılır? Herhangi bir hedefi vurmak için. Hedefi vurabilmek için ilk önce iyi nişancı olmak lazım. Aksi takdirde hedefi vuramazsınız ve okunuz boşa gider.  Bu sebeple elimize güzel fırsatlar geçebilir ve bu fırsatlar çok iyi değerlendirilmeli,  Herhangi bir iş yapacak olursak ilk önce iyi düşünmeli ve pişmanlık meydana getirecek işlere bulaşmamalıyız.

Attan Düşen Ölmemiş, Eşekten Düşen Ölmüş.

Hayatta kimseyi ne çok büyük göreceksin nede çok küçük. Bazı durumlarda çok önemsiz görünen şeyler vardır ki, önemli olanlardan daha farklı sonuçlar meydana getirir.  Verem, kanser gibi hastalıklar gözümüzde çok tehlikelidir. Kanser genel olarak insanın hayatına neden olur. Ancak girp gibi basit bir hastalıkları küçük görerek kısa zamanda geçer diye tedavi olmazsak ileride başka hastalıklara neden olup yaşamımıza neden olabilir.

Ava Giden Avlanır. 

İnsanlar bir iş yaparken bu işlerin tehlikeli yanlarını bilmelidir. Avcılık yapan bir kişi av yapacağım derken yanlışlıkla başka birini vurabilir. Bu kişiler birbirlerini görmedikleri için ağaçların arasından gelen sesi bir hayvan sanabilir ve ateş ettiğinde o kişinin canına mal olur. Aynı bunun gibi  fırtınalı bir havada balığa çıkan kişi balık avlayacağım sanarak gider ancak hava koşulları nedeniyle teknesi alabora olur ve boğulur. Avcı iken av olur.

Ayağını Yorganına Göre Uzat.

Bu atasözü çok duyarız nedense. Her insanın farklı farklı gelirleri vardır. İnsanlar bu gelirlere göre hayatlarını idame ettirmeleri lazımdır. Eğer ay sonunu getiremeden maaşı harcarsak, diğer zamana kadar parasız kalır ve insanlara muhtaç duruma düşeriz. 

Az Söyle Öz Söyle.

Çok konuşan insanları, insanlar pek sevmezler ancak bazı durumlarda severler. Boş konuşan insanlar, lafı öyle bir uzatırlar ki, karşıda ki insanı rahatsız ediyor muyum diye hiç düşünmezler. Aslında anlatılmak istenen kısa bir kaç sözle anlatılabilir. 

Az Tamah Çok Ziyan Getirir.

İnsanlar elinde olanla yetinmelidir. Çok kazanma hırsı bence olmamalı. Bu sebeple zorluklar çeker ve çok kazanmak yerine belki hiç kazanamaz. Ticaret yapan bir kişi kısa zamanda yükselmek isteyebilir. Elinde bulunan birçok ticaret malını normalin çok çok üstünde alıcıya sunuyor.  Bundan dolayı mal geri iade edilebilir ve zararı karşılamak için diğer taraf dava açabilir veya elinde ki tüm mallar bu yüzden gidebilir.

Az Yiyen Az Uyur, Çok Yiyen Güç Uyur.

Atasözündeki "yeme" sözcüğüden haram kazanılan kazanç anlamında kullanılmıştır.  Haram paradan hayır gelmez bunu herkes bilir. Er yada geç zaten acısı o kişiden çıkacaktır. Bununla birlikte haram kazanç elde eden kişi zaten huzursuzdur. yattığı zaman başını rahat yastığa koyup uyuyamaz.  Bu yaptıkları kötülükler hep göz önüne gelir sürekli onu düşünür ve pişmanlık duyar.  Bu sayede uykusu kaçar ve saatlerce uyuyamaz olur. 

Azrail Gelince Kimin Oğlu Kimin Kızı Demez.

Her canlı ölümü tadacaktır. Bazı insanlar vardır ki, ben babamın oğluyum, ben şunun yeğeniyim, benim arkam kuvvetli gibi böbürlenirler, kibirlenirler, havalarından geçilmez sanki dünyayı kendileri yaratmış gibi bir yapısı vardır. İnsanlar er yada geç öleceklerdir.  Ancak bu tip kişiler ölüm olayını unutmuşlardır.  Bu atasözü bu tip insanlara söylenmiş çok anlamı bir sözdür. Sizlerde her insan gibi ölümlü canlılarsınız ve ölümü göreceksiniz. Fazla ileri gitmenin anlamı yok, kibre gerek yok toprak olacaksınız.  Soyu güçlü, zengin ve hakim olanlar bu gücü kötüye kullanmaları için söylenmiştir. 

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

4 yorum:

  1. e için bir öneri:
    eşek derviş olmaz taş çekmekle tekkeye, adam hacı olmaz gitmekle mekke'ye

    YanıtlaSil
  2. En güzelini en sona saklamışsınız ,ben şçu söze bayılıyorum.Her nefis bir gün ölümü tadacaktır.

    YanıtlaSil
  3. Atalarımız bir şey söylerken gerçekten düşünerek söylemişler. Şimdi bizler çok şey söylüyoruz hemde düşünmeden. Sonra söylediğimiz sözün zararları üzerinde düşünmek zorunda kalıyoruz.

    YanıtlaSil
  4. Atasözlerin birçoğunun açıklaması hep uzun oluyor. Atalarımız güzel söylemiş.

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.