-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » Çocuklarımıza Karşı Sorumluluklarımız

ads
ads

Çocukların Maddi ve Manevi İhtiyaçlarını Karşılamak

Çocukların beslenme, barınma, giyim kuşam, sağlık vb. maddi ihtiyaçlarının karşılanması anne baba üzerine vazifedir. Hz. Muhammed Mustafa (sallalahu aleyhi ve sellem) bir hadis-i şeriflerinde "İnsanın aile efradını sefil olarak bırakması ona günah olarak yeter" buyurmuşlardır.


Çocuklarımıza Karşı Sorumluluklarımız


Anne baba üzerine düşen bir diğer temel vazife de evlatlara sevgi ve şefkat göstermelidir. Resûlallah (s.a.v.) çocuklara olan sevgi ve şefkati garipseyen birine, 

"Allah senin kalbinden merhameti söküp atmışsa ben sana ne yapabilirim" diye tenkitte bulunmuşlardır. (Buhari, Edeb, 18; Müslim, Fezail, 65.)

Evlatlara karşı maddi ve manevi sorumlulukları bulunan ebeveyne düşen vazifelerden bir kısmı aşağıdakilerdir:

Çocuğun doğumundan sonra yapılacaklar


Çocuklar Allah Teala'nın  anne babaya hediyesi ve evliliğin meyvesidir. Allah'ın yokluktan varlık âlemine  çıkardığı evlatlar ailenin neşe kaynağıdır. Cenâb-ı Hak dilediğine kız, dilediğine erkek evlat verir. Dilemediğine de evlet vermeyebilir. Takdir, Yüceler Yücesi olan Rabbü'l-âlemin'e aittir.

Çocuğun kız veya erkek olması değil hayırlı olması önemlidir. Bu yüzden Cenâb-ı Hak tan isterken evladın da hayırlısı istenmelidir. Nitekim âyet-i kerimede evlat istenirken çocuğun cinsiyeti değil sıfatı zikredilmiştir. Âyetteki bu istek şu şekilde ifadesi bulunmaktadır.

"  (Rahman'ın kulları), 'Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve çocuklarımızdan gözümüzün aydınlığı olacak salih evlatlat ihsan et ve bizi Allah'a karşı gelmekten sakınanlara önder yap' derler" (Furkan 25/74)

Bir çocuk dünyaya geldiğinde anne baba çok sevinir ve Allah'a şükreder. Anne babaya bu şükrün gereği denebilecek bazı sorumluluklar düşünmektedir. Bunlardan bazıları şöyledir:

Ezan ve Kamet


Yeni doğan bir çocuğa isim konmadan önce sağ kulağına ezan sol kulağına kamet okunması sünnete uygundur. Hz. Peygamber (a.s.v.) torunu Hz. Hasan'ın (r.a.) kulağına ezan okumuştur.

Güzel bir isim takılmalı


Dünyaya yeni gelen çocuğa güzel bir isim verilmesi evladın ebeveyni üzerindeki haklarındandır. İsim, dünya hayatında da ahiret aleminde de önemlidir. Nitekim Resul-i Ekrem Efendimiz (s.a.v.) bu hususta şöyle buyurdular:

"Kıyamet gününde kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse (çocuklarınıza) güzel isimler verin." (Müslim, Edeb, Ebu Davud)

"Allah katında en güzel isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır."

Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.)'in isim ve  sıfatları ad olarak konulabilir. Aynı şekilde diğer peygamberlerin isimleri de çocuklara verilebilir. Peygamber isimlerini koymak hem çocuk için hem de ailesi için hayır hayır ve bereket vesilesi olur.

Sahabenin, alim ve salih insanların, kahramanların ve sanatkarların isimleri tercih edilebilir. Ancak, anlamı güzel olmayan, söylenişi zor olan isimler değiştirilip yerine güzel isimler konulabilir.

Akika Kurbanı Kesmek ve Sadaka Vermek


Akika, yeni doğan çocuğun başındaki saç anlamına gelir. Akika kurbanı ise yeni doğan çocuk sebebiyle Allah'a şükür olarak kesilen kurbandır. Peygamber Efendimiz (a.s.v.) akika kurbanı hakkında şöyle buyurmuşlardır.

"(yeni doğan her) bebekle beraber bir akika bulunur. Öyleyse her yeni doğan çocuk için bir akika kurbanı kanı akıtınız ve kendisinden ezayı kaldırınız." (Buhari, Tirmiri.....)

Kız veya erkek çocuk için bir tane koyun kesilmesi akika için yeterli olur. Bu kurbanlarda küçük baş hayvanların kesilebilecei gibi büyük baş hayvanların hissesine girmek şeklinde de kesilebilir.

Akika kurbanı çocuğun doğumunun yedinci gününde kesilebileceği gibi daha sonra da kesilebilir. Akika kurbanını kesmek çocuğun babasına ait bir vazifedir. Akika kurbanı kesmek sünnettir. İmkan bulunmayanların kesmeleri gerekmez.

Çocuk yedi günlük olduğunda çocuğun saçını kesip kesilen saçın ağırlığında altın veya gümüş sadaka vermek sünnete uygundur. Ancak bu saç kesme olayı çocuğa zarar verecekse terkedilir. Akika kurbanında olduğu gibi sadaka vermek de imkanlara bağlıdır. Bu dünnetleri yerine getirmeyenler günahkar olmazlar. Ancak ebeveynlerinin çocuk için az da olsa sadaka vermeleri güzel olur.

Ayrımcılık yapılmaması lazım


"Allah'tan korkunuz ve evlatlarınız arasında adaletle muamele ediniz."

Yukarıdaki hadisten de açıkça anlaşılacağı gibi ebeveynin evlatları arasında birini diğerine tercih etmesi ayrımcılık yapması Allah Teala'nın razı olacağı bir davranış değildir.

Güzel Ahlak

Bütün anne babalar evlatlarına en güzel hediyeleri almak ister. Ancak herkesin imkanlarına göre hediye çeşitleri değişebilir. Babanın alesine ve evlatlarına yaptıkları harcamalar sadaka hükmünde ve sevabında olduğu için onlara aldığı hediyeler de bu minvaldedir. Fakat burada da israfa kaçmamak ve ölçülü olmak gerekir.

Dinimiz çocuklara hediye almayı güzel görmekle birlikte çocuklara verilecek ve sermayesi hiç bitmeyecek hediye, güzel ahlaktır. Ne mutlu bu terbiyeden nasibi olanlara! 

Yazar: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ayhan

Yararlanılan kaynak: Efendimizin (s.a.v.) İzinde Günlük Hayat (Semerkand)

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

5 yorum:

  1. cocuklarımızdan sevgi ve hürmet bekliyorsak, onlara karşı görevlerimizi yerine getirelim.

    YanıtlaSil
  2. çok önem arzeden bir konu riayet edilmesi Rabbimizin bize emrettiği şekilde uygulanması kulları selamete götürecek rehberdir.

    YanıtlaSil
  3. çocuklarımıza iyi örnek olarak onlardan beklenen hareket ve davranışları görebiliriz.Bide gerçekten güzel anlam taşıyan isimler takılmalı çocuklara.

    YanıtlaSil
  4. çocuklarımıza artık iyi örnek olamıyoruz malesef devir çok değişti..

    YanıtlaSil
  5. Her ne kadar biz evlerimizde örnek olmaya çalışsakta çocuklarımız okulda, sokakta, dışarıda bozuluyorlar ve bundan haberdar bile olamıyoruz. Zaman ne yazık ki çok değişti dostlar...

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.