-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » SIla-i Rahim

ads
ads

Akrabaları Gözetmek

Dinimiz açısından akrabaları ziyaret etmek, onları gözetmek, sıla-i rahim çok önemlidir. Bunda dolayı Peygamber Efendimiz (s.a.) şöyle buyurmuşlardır:

"Allah'a ve ahiret gününe iman eden akrabasını gözetsin."

Aslına bakarsak sıla-i rahim sadece akraba ziyareti demek değildir. Bunun yanı sıra onların  kötü hallerinde yardımcı olmak, ihtiaçlarını gidermek için gerekenleri yapmaktır. Bu nispetle insanlara düşen sorumluluk ise elinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışmaktır.


SIla-i Rahim


Eğer imkanınız varsa bununla birlikte düşkün yardıma muhtaç yakınınız veya akrabanız varsa yukarıda zikredilen hadisin tehdidi altına girilir. 

En azından bir selam vermek dahi onları mutlu etmeye yetebilecektir. Efendimiz Muhammed Mustafa (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Sıla-i Rahim Hakkında:

"Akrabalık ilişkilerini devam ettirmeyen (sıla-i rahimi kesen) cennete giremez" buyurmuşlardır.

Akraba ile ilişkileri tamamen kesenler, onların durumlarıyla ilgilenmeyenler bu hadiste bildirilen tehlikeyle karşı karşıya kalabilirler. Bunan dolayı en yakınlarımız olarak görülen akrabalarımızla  ilgi ve alakayı mümkün mertebe kesmemeli, ara sıra  ziyaret edip halini hatırını sorarak ihtiyaçlarını gidermeliyiz.

Ancak kişinin ziyaret edebilme imkanı yoksa en azından bir selam göndermesi gerekmektedir.  Bununla birlikte zaten teknoloji çağındayız. Türlü türlü cihazlar var, telefonla, veya başka iletişim araçlarıyla irtibat devam ettirilebilir.

Akrabaları gözetmek, ziyaret etmek, halini hatırını sormak ve onlara zor zamanlarında yardımcı olmak insanın rızkının bol olmasına ve ömrünün bereketlenmesine vesile olur. Bu konu hakkında   Kainatın Efendimiz Muhamed Mustafa (a.s.v.) şöyle buyurmuşlardır:

"Rızkının bollaştırılmasını ve ömrünün uzamasını (ve bereketlenmesini) isteyen kimse sıla-i rahimde bulunsun." ( Buhari, Edeb, 12, 13; Müslim, Birr ve Sıla,20)

İslam dinini yaşamak için her bir Müslüman dinini tamamı ile öğrenmesi gerekir. Bu sayede güzelce dinini yaşamış olur.  Konumuz  gereği  nasıl din yaşanılması için  öğrenilmesi gerekiyorsa akraba ziyareti  sıla-i rahim için içinde aynı durum geçerlidir. Akrabalarımızı gözetmek için onları tanımak lazım. Durumlarını bilme lazım. 


İlk olarak en yakınlarından başlanılması gerekir. 1. derece dediğimiz hısımla ve akrabalarını öğrenmesi gerekir.  Ancak bu zamanda insanlar köylerden uzaklaşıp büyük şehirlere göç etmişlerdir. Her biri bir yana dağılmış  aralarda mesafeler daha fazla çoğalmıştır. Bundan dolayı sürekli olarak yakınınızda olmadığı için akrabanızı tanımanızda zorlaşacaktır.  Bunun için görev anne ve babalara düşmektedir. Yeni nesil  gençlerimize yardımcı olmak için yakınlarımızı tanıtmak için anne ve babalar çocuklarına   akrabalarını tanıtması lazımdır.

Bir Hadis-i Şerifte şöyle buyrulmaktadır:

"Sıla-i rahim yapacağınız, görüp gözeteceğiniz akrabanızı öğreniniz. Zira akrabayı gözetmek ailede muhabbete sebep olur."

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.