-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerden Dualar

ads
ads

Allah Teala, yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de mealen şöyle buyuruyor: 


Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerden Dualar
"(Ey Muhammed) De ki: Duanız Olmazsa Rabbim size ne diye değer versin!" (Furkan,77) Dua kulluğun ve acizliğin her yönüyle hissedilip itiraf edildiği ibadetin adıdır. Dua, Cenab-ı Mevla'nın fıtratımıza koyduğu bir hakikattir.

Mümin kimsenin üzüntü, darlık ve çaresizlik karşısında sığındığı kapıdır dua. Bu yüzden kulun manevi silahı olarak tarif edilmiştir. Aynı zamanda Allah Teala'nın katında kulluğun değer ölçüsü ve rahmet kapılarının anahtarıdır.

Dua, sözlükte "çağırmak, istemek, yardım talep etmek" manalarına gelir. Dini bir terim olarak ise Allah'ın Yüceliği karşısında kulun aczini itiraf etmesi, sevgi ve tazim duyguları içinde lütuf ve yardımını dilemesidir. Yani kulun bütün benliğiyle, dünyevi sebepleri aradan çıkartıp doğrudan Yaratıcısına yönelerek ondan istemesidir. Dua halinin çokluğu, hakiki kulluğun idrak edilmesiyle eş değerdir. Çünkü duasızlık Allah'tan uzaklaşmaya başlamaktır. Cenab-ı Mevla mealen şöyle buyurur: "Gerçek şu ki, insan kendini kendine yeterli görerek azar." (Alak,6-7)

Dua kul ile Rabbi arasında irtibatı sağlayan bir ibadettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in "Dua ibadetin özüdür" hadis-i şerifleri de bunu işaret etmektedir.

Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de geçmiş peygamberlerin dua ile Hakk'ın kapısına varışları anlatılmaktadır. Yine Efendimiz (s.a.v.)'den rivayet edilmiş yüzlerce hadis-i şerif O'nun hayatının her anında duanın nasıl yer edindiğini göstermektedir.

Günümüzde gelişen teknolojiye, kısalan mesafelere rağmen insan daha yalnız ve sahipsizdir. Dua bu anlamda her zaman olduğundan daha fazla sığınılacak bir vesile, gönlü rahata kavuşturacak dermandır.

İslam'ın  ilk asrından itibaren Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerdeki duaları bir araya getirip, yerine ve edebine göre tasnif eden birçok alimimiz vardır. Hadis alimlerimizin bu konudaki eserleri özellikle en önemli kaynakları oluşturur. Bu eserlerden istifade edilerek birçok yeni tasnif yapılmıştır. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan "Kur'an-ı Kerim ve Hadis-i Şeriflerden Dualar" da bunların en yeni olanı Hüseyin Okur tarafından hazırlanan eser geniş bir içerik sunuyor. 

Duanın ne olduğu, edepleri ve dua hakkında bazı hükümlerin anlatıldığı ilk bölümden sonra, Esma-i Hüsna ile dua ve salavat okumanın fazileti anlatılıyor. Sonra, sırasıyla günlük hayatta dua, abdest, ezan-kamet, tesbihat ve namaz duaları veriliyor. Ondan sonra da bazı sureleri okumanın faziletleri, sabah ve akşam okunacak dualar, afet-musibet halinde okunacak dualar ve şifa duaları anlatılıyor. Sonra istihare, hacet ve tespih namazı geliyor. Bu bölümden sonra da tabiat hadiseleri, yolculuk, yeme içme esnasında okunacak dualar; evlilik, cenaze duaları ve namazı, kabir ziyaretinde okunacak dualar, kurban duaları, Kur'an'da geçen dualar, istiğfar duaları, müminlerin çeşitli duaları, rüya ile ilgili dualar şeklinde devam etmektedir.

Yazar (Hüseyin Okur)  her bir bahsi kaynaklardan titizce araştırıp okura sunarken, konuyla ilgili detaylı bilgileri de güzel bir üslupla okura aktarmış. Bu haliyle kitabın, alanında hazırlanmış en iyi eserlerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yazan: Abdullah Can

Bizi dua haline yakınlaştıracak, duaları öğretecek güzel bir eser. 




{Semerkand} Aylık tasavvufi dergi - yıl 17 - sayı 201 - Eylül 2015

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. Allah (cc) kimseyi inancsiz etmesin insallah dini vecibeleri yerine getiripte huzur bulmayan varmidir acaba

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.