-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » el-Fasih

ads
ads

el-Fasih Anlamı:

Peygamber Efendimiz  Muhammed Mustafa (sallallahu aleyhi ve sellem), insanların en fasih ve beliğ konuşanı idi Onun konuşmasındaki bu güzelliği kendindendi. Kolay anlaşılırdı. Ayrıca o, gayet fasih konuşan bir kavimden gelmişti. Konuşması gayet latifti. Özlü sözler kullanırdı. Karışık ve anlaşılması zor cümleler kullanmazdı. Sözleri daima veciz, sağlam ve kuvvetli olurdu. Pekala, açık, seçik ve ne konuşurdu. İnsanları  şüpheye sevkedecek ifadeler kullanmazdı. 

el-Fasih


O, "cevamiu'l-kelim" idi,  yani az ve öz konuşur,  sözleriyle meramını hemen ifade ederdi. Sözleri hikmetli idi. Allah (c.c) Peygamberine bütün Arapça lehçelerini öğretmişti. Her Arap kabilesine, kendi lehçeleriyle hitap ediyor, sohbetlerini onların lehçelerine göre yapıyordu. Her kavmin dilini öyle ustalıkla konuşuyordu ki sahabeler zaman zaman Resulullah'a (a.s.v) mevzubahis sözlerin ne anlama geldiğini sormak zorunda kalıyordu."


Efendimiz  (s.a.s) bir seferinde şöyle buyurmuşlardır:

"Ben Arapların en  fasih konuşayım. Şu da var ki ben Kureyş'tenim ve (bedevi) Sa'doğulları arasında büyüdüm." (60)

Kaynaklar:

60: bk. Heysemi, Mecmau'z Zevaid,  8/218

Yazar: Hüseyin Okur

Esma-i Nebi - Resûlullah'ın (sallalahu aleyhi vesellem) isimleri [ Semerkand ] - Pozitif Dağıtım

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.