-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » scroll lock tuşu

ads
ads

Scroll lock tuşunun görevi nedir?

Scroll lock tuşu nerede,  Scroll lock ışığı yanıyor?,  Scroll lock tuşu kapatma, Scroll lock tuşu önemli mi? scroll lock nasıl kapatılır? 


Bilgisayar artık  hepimiz kullanmaktayız. Ama mobil,  akıllı telefonlar çıktıktan sonra artık  masa üstü bilgisayar kullanımı normal bireyler için tarih oldu  gibi bir şey. Ancak kamuda çalışanlar için  ve masaüstü bilgisayardan vazgeçemeyenler için büyük bir nimet. Bu sebepten dolayı klavyede birçok  tuş bulunmaktadır. Ama normal kullanıcılar bu  tuşların varlığını bile dahi bilmezler. Bazı durumlar hariç. Bir bakmışsınız klavyeniz de "scroll lock tuşu" ışığı yanık kalmış. O zaman o tuşun varlığından haberdar olursunuz. 

Bu konuyu bu tuşu bilmeyenler ve ne işe yaradığına dair hiçbir bilgisi olmayanlar için yazıyorum. 

Scroll lock tuşu,  klavyeniz de herhangi bir yerde olur. Bu sizin kullandığınız klavye ile alakalıdır. Ancak genel olarak bu tuş "Num Lock" "Caps Lock" tuşları ile hizalı şekilde yan yana olduğu genel olarak bulunmaktadır. ve yatay olan sayıların değil en sağ tarafta bulunan sayıların üstünde bulunur genelde. 


Scroll lock tuşu ne işe yarar?


Ben genel olarak o  tuşu açıp kapatmaktan başka herhangi bir işe yaramadığını söyleyebilirim.  Şuanın teknoloji ile önemsiz durumdadır. 

Ancak, Uzaktan yardım programları yahut bu ve benzeri bir programla bir bilgisayara girdiğinizde mesela Google Chrome giriş yaptınız ve ibrahimfirat.net sitesine girişinizi yaptınız,siteyi mousenin tekeri ile aşağı indirmeye çalışıyorsunuz ancak bir türlü sayfa aşağı doğru kaymıyor,işte bu sırada scroll lock ismindeki bu tuşa basarsınız ve ışık yanar haliyle. Böylece scroll lock tuşunun ışığı yandı,artık siteyi mousenin tekerleği ile aşağı indirebilmeniz için olanak tanınmış oluyor. 

Bunun haricinde bazı görevleri de var. Ama bu görevler pek önem arz etmiyor. Örnek olarak:  Bunun dahilinde scroll Lock Windows Logo tuşu ile beraber kullanıldığında; şayet var ise her iki monitör arasında geçiş görevini de üstlenmektedir.


scroll lock tuşu


Baktınız ki bu tuş klavyeniz de bu tuşun  ışığı yanıyor ve daha önce görmediğinizi var sayarsak bunu kapatmanın yolu oldukça  basit. Num Lock tuşunu kapatmak gibi. Mesela Num Lock sayıların hemen üstünde ve ona bastığınızda açılır. Açık değilse zaten o kısımdan sayı girmeniz mümkün olmayacaktır. Ancak yatay olan sayıların  olduğu bölüm  (en üst bölüm)'den sayı girmeniz mümkündür. Num Lock ile o kısmın alakası yoktur. 

Scroll lock tuşunuz yanıyorsa bunu kapatmak için klavyeniz de biraz göz gezdirin, kolay şekilde bulacaksınız. Dediğimiz gibi her klavye farklı olduğundan tam olarak sizin ki hangi kısımda bilemem ama genel olarak üst kısımlarda olmaktadır. Yön tuşlarının üst bölümüne göz atmanız yeterli olacaktır. Yani tam klavyenin orta bölümünün üst bölgesine doğru bakınız. Oralarda bir yerde olma ihtimali çok yüksek.  Bastığınızda sönecek, tekrar bastığınızda ise yanacaktır. herhangi bir sakıncası yoktur açık kalmasında ama bazı insanlar bu ufak ışık yanmasından rahatsız olabilir veya bilmeyenler açık oluşundan endişe edebilir.


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

1 yorum:

  1. klavye kısayol tuşlarının çoğunu biliyordum ancak bu scroll lock tuşunu hiç kullanmıyordum aslında gerek duymuyordum fareden aşağıya inmek daha kolay çünkü bu tuş yerine keşke başka bir kısayol ekleseler

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.