-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads

ads
ads

Besinleri Nasıl Tüketmeli?

Anneler çocuklarının düzenli beslenmesinde en önemli aktördür. Geniş bilgiye sahip olması gerekir. ve bu konularda çokça araştırma yaparak en doğru olanı  uygulaması bir anne olarak üzerine düşen en büyük görevlerden bir tanesidir. 


Gıdalar  Nasıl Tüketilmelidir?


Sağlıklı bir çocuk yetiştirmek için besinlere dikkat etmek gerek, düzenli beslenme, zamanında beslenme, doğru beslenme ve beslenme alışkanlığı kazandırmak aynı zamanda çocukların obezite olmaması için elinden geleni yapmaya gayret etmek gerekir. Bu konumuzda o kısımdan bahsetmeyeceğiz. 

Anneler çocuklarına bol vitaminli, mineralli ve sağlıklı aynı zamanda dengeli beslenme de öncü rol oynamaktadır. 

Peki doğru beslenme nasıl olmalıdır?

  * Pişirdiğiniz yiyecekleri iyice kontrol edin tamamen pişmesi gerekir. Bazı durumlarda aslında genel olarak yemeklerin aslında  tam olarak  pişmemesidir. Yani sizlere düşen görev öncelikle besinlerin iyice pişmesini sağlamak. Aksi takdirde tam olarak pişmeyen  yiyecekler sağlığa zarar verebilir. Bu yüzden çocuklarınızı sağlıksız beslemiş olursunuz. 

  * Hemen hemen her evde  ara ara bazen sürekli olarak kızartma yapılır. Sağlık açısından uzmanlar kızartmaya pek iyi bakmıyorlar. Her ne kadar tadı da kendi de hoş olsa  sağlık açısından kızartma türlerine çok dikkat etmemiz gerekir. Bu sebeple çocuklar için kızartma türünden olan besinlere az yer verin.  Haftada veya bir kaç  haftada bir kere olabilir. Aşırıya kaçmayın. 

  *  En çok yapılan hatalardan biride yemekleri sonraya bırakmak ve bir kaç gün için de aynı  besinleri  tüketmek.  Şöyle izah edelim; bir tavuk kızartması yaptınız ve çok yaptınız yetmeyecek sandığınız dan veya daha çok yeriz diye ama bu besinden herkesin yemesine rağmen bayağı bir kısmı kaldı ve ertesi güne sakladınız ve gene bitmedi ve sonraki güne kadar böyle devam etti. Bu tür davranışlardan uzak durmanız lazım.  Yetecek kadar yapın ve aynı gün içerisinde o besini tüketin bekletmeyin. Ne kadar bekletilirse o kadar iyi olmayacağı aşikardır.  Özellikle yaz günlerinde yiyeceklerin bozulması daha kolay oluyor her ne kadar buzdolabı gibi alternatifler olsa bile bazı besinler ansızın ve aniden bozulur hiç farkına bile varamazsınız. Bunun haricinde zaten bekletilen  gıdalar zamanla  vitaminlerini kaybederler ve istenilen, sağlıklı şekilde bir beslenme elde edememiş olursunuz.

  *  Sebze ve meyve olmazsa olmazlardandır. Sağlıklı beslenmede en önemli yer edinen sebze ve meyveler çok yararlı olduğu gibi bilinçli  tüketmemiz gerekiyor.  Bu yüzden sebzeleri ve meyveleri çok iyi yıkamak gerekir. Çünkü  tarladan çıkıyor, toplanıyor, depolanıyor ve birçok el değiştiriyor, yer ve mekan, hava değişimi ile birçok biçimde tamamen ve en güzel biçimde yıkamadan tüketmek sağlığa zarar verebilir.  Bunun için yapmanız gerekenin en güzeli ise klor tabletlerinin kullanıldığı sularda yıkamanız gerekmektedir. Bunun için ise ortalama bir litre suyun içine en fazla 3 yemek kaşığı sirke koyunuz yirmi ile yirmi beş dakika bekletin sonra özenli bir şekilde yıkayın. Bu sayede çok sağlıklı şekilde bu besinleri tüketebilirsiniz.

  * Her şey zamanında güzeldir.  Ama artık neredeyse kışın bile karpuz bulabildiğimiz  gibi yazında portakal gibi meyveleri bulabiliyoruz.  Ama dediğimiz  gibi her şey zamanında iyi ve zamanına uygun olan meyve ve sebzeleri tüketmemiz gerekli. Bu yüzden zamanı geçmiş çürük, patlak, ezik, sebze ve meyveleri almayın zaten alacağınızı da hiç zannetmiyorum.   Eğer aldınız ve evde bu hale geldi ise kullanılacak gibiyse çürümemiş ie ezik veya patlak olmasında  sakınca olacağını sanmıyoruz. 

Her zaman taze olanları aynı zamanda mevsiminde olanları tercih edin. Bununla birlikte hormonlu sebze ve meyvelerden uzak durun. Sağlık yerine sağlıksız bir hayat oluşturmaya gerek yok.  Ülkemizde organik tarımla uğraşanlar var bu yüzden organik ürünleri bulmanız o kadar zor değil. 

  * Aldığınız ürünlerin ambalajlarına dikkat edin. Ambalajı bozulmuş hasar görmüş olan ürünleri almayın.  Ve son kullanım  tarihine mutlaka bakın.  Bunun yanı sıra konserve türlerinden  uzak durulması uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Özellikle uzak durmanız gereken konserve ise kapağı kabarmış olan konservelerden uzak durmanız yönündedir. 

  * Hemen hemen sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan yumurta ve oldukça iyi bir protein kaynağıdır. Genel olarak en çok  tükettiğimiz besinler arasında yerini alır. Bazen az  bazen ise  yumurtayı çok kaynatırız.  Yumurtanın kaynama süresini ne uzun ne kısa tutun. Bunun için sizlere önereceğimiz süre yalnızca on dakikadır.  Yani kısa ve net olarak söylemek gerekir 10 dakikadan fazla yumurtayı kaynatmayınız. 

  * Baharatlar olmadan yemekte pek lezzet olmaz ama insanların en fazla yaptığı yanlışlar arasında baharatları sonradan da katmalarıdır. Baharatları yemek pişerken katın ve sonradan ilave etmeyiniz. 

  * Yemekleri hazırlarken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biride mutlaka hijyenik araçlar kullanmaktır. Bunun için cam kaplar kullanılmalıdır. Ve temizliğine dikkat edin.  Tahta türünden olan yemek yapmak için kullanılan araçlar bakteri oluşumunu hızlandırır. Bu yüzden kaçınmanız gerekmektedir.

  * Teknolojik bir çağda yaşıyoruz artık, bu sebeple bulaşık yıkama olayını elle yapmayın.  Elle yıkanan bulaşıklar da biriken artıklar ve görünmeyen zararlı maddeler ne kadar iyi temizlenebilir ki. Bu yüzden yüksek ısı lazım. Şu şekilde olabilir çok sıcak suda elle yıkanabilir ama hemen hemen her evde bulaşık makinesi artık var. Eskisi gibi değil o yüzden bulaşıkları en yüksek ısıda yıkamanız önerilir bu ısı (70 C ) olmalıdır.

  * Besinleri günlük olarak almanız gerekli. Ve buna ek olarak son kullanma  tarihine mutlaka bakmanız gerekir. Bizim  toplumumuzda son kullama tarihine bakma alışkanlığı yok ne de olsa son kullanma  tarihi geçmiş olanı koymazlar diye düşünülür ancak kişiler yapmasa bile unutulabilir o şekilde zamanı geçmiş gıda olabilir.

  * Süt ürünlerine her zaman ihtiyacımız var bundan dolayı dikkat edilmesi gereken husus ise tek kullanımlık olarak alın ve  pastorize veya UHT olanları tercih edin. 

  * Gerekiyorsa  mikrodalga fırın kullanmayın. Eğer kullanacaksınız tek sefer ısıtarak  tüketin.

  * Dışarıdan açık bir şey almayınız.

Son olarak yapmamız gereken su içmektir. çok kişi bunu yapmaz ve zor gelir. Ama uzmanlar günde en az iki veya üç litre su içmemizi önermektedir. Yapılan en büyük hatalardan biride plastik şişelerden su içmektir. Mümkün mertebe suları cam şişelerden içmenizi tavsiye ediyoruz. 

Bir önceki sağlıkla ilgili konumuz olan "Şifalı Bitkiler ile Hafıza Güçlendirme" Hafıza nasıl güçlendirilir, Hafıza güçlendirme yöntemi, şifalı bitkiler ile hafızanızı güçlendirmek için önemli ipuçları veren makalemizi okumanızı öneririz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

11 yorum:

  1. Yediklerimize dikkat etmek en önemli sorun bence. Geçenlerde bozulmuş sütten az kalsın ölüyordum. Eşimin evde olmadığı bir gün evdeki sütü içtim. Bozulmuş olduğunu bilmiyordum.düşmüş bayılmışım. Evde de kimsenin olmamasından dolayı, baya bayğın kalınca doğal olarak komada kaldım. 1 haftadan fazla komada kaldım. Yediklerimize dikkat etmemiz gerek.

    YanıtlaSil
  2. Gıdaların tüketimi insanlar için olmazsa olmaz. Bu tüketim biçimide hayatımızı etkiliyor o yüzden güzel bir bilgilendirici yazı olumş

    YanıtlaSil
  3. tamamen katılıyorum gıdalar düzgün tüketilirse hastalıklar büyük olçüde azalır

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir yazı olmuş. Bunu alışkanlık hale getirmemiz lazım her şey kendi sağlımız için, sağlığımızdan daha önemli bir şey yok.

    YanıtlaSil
  5. Gıdaların tüketilmesi hakkında gerçekten bilgilendirici ve ögretici bir yazı olmus. Bir sürü yaptıgım hatayı yazınız ile fark ettim. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  6. Bazi gidalarin cok iyi pismesi onemli gercekten. Ozellikle hayvani gidalar bunun basinda gelmekte. Ornegin etler bence cok iyi pismis olmali hayvanlar tabiki gerekli denetimlerden geciyordur ancak herhangi bir hastaligin bulasmayacagi anlamina gelmez. O yuzden iyi pismesi bir nebze de olsa bunun onune gecmede yardimci olur diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel bir yazı hazırlamışsınız tebrik ediyorum.

    YanıtlaSil
  8. Sağlık için yararlı bu güzel öneriler için teşekkürler. Biraz daha araştıracağım. Bu yazıdan notlar aldım.

    YanıtlaSil
  9. Gida konusu onemli. İnsan yedigine ictigine dikkat etmeli. Yoksa solugu hastanede alirsiniz. Gida zehirlenmelerinin cogunihmalden kaynaklaniyor. Alisveris sirasinda bir cogumuz aldigi gidenkn son kullanma tarihine bakmiyor

    YanıtlaSil
  10. bir gıdanın en sağlıklı yolu dolapta sağlık koşullarına göre bulundurmaktır. buna göre de bu konuda uzman kişilerin gösterdiği yolu izlemek en doğru yolu olacaktır.

    YanıtlaSil
  11. Gıdaların tüketimi gerçekten çok önemli bu yazınızda ki bahsettiklerinizin hepsinie katılıyorum sağlıklı gıda için tüketimde önemli

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.