-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » Vücut Geliştirmede Sakatlıkları Nasıl Önlenebilir?

ads
ads
Spor yaralanmaları, bireyin spor esnasında çoğunlukla kendi hatasından dolayı meydana gelen çeşitli yaralanmalara denir.  Normal hayatta meydana gelen yaralanmalar genellikle dış etkenlere bağlı olarak meydana gelir. Fakat spor yaralanmaları hem dış etkenlere hem de iç etkenlerle meydana gelen yaralanmalardır.

Sporcuların Sakatlanma Nedenleri Nelerdir?
Sporcu yaralanmalarında birçok kişisel faktör rol oynamaktadır. Özellikle vücut geliştirme sporu yapan insanlarda çeşitli kas gruplarında çeşitli sakatlanmalar görülebilir. Vücut geliştirme sporu yapan bireyler çeşitli kas gruplarını çeşitli hareketlerle belirli ölçülerde çalıştırır. Fakat kas gruplarını çalıştırmak için yaptığımız hareketlerin hepsi doğru bir şekilde yapılmalıdır. Doğru bir şekilde yapılmadığı taktirde çeşitli sakatlanma belirtileri görülebilir. Vücut geliştirme sporunda amaç en yüksek kiloyu kaldırmak değildir. Vücut geliştirme sporunda amaç en yüksek kiloyu doğru bir şekilde kaldırmaktır. Sporcuların sakatlanma nedenlerinden biri de ısınmadan gerçekleştirilen antrenmanlardır. Her antrenmandan önce kesinlikle iyi bir ısınma dönemi geçirilmelidir. Ağır çalışmadan önce ısınma dönemini iyi bir şekilde geçirmek sizlerin daha iyi bir antrenman çıkarmanıza yardımcı olur. Isınma hareketlerinin doğru ve zamanında yapılması  sporcuların sakatlanma riskini minimum düzeye indirir. Sporcuların alkol ve sigara kullanımını minimize etmesi gerekir. Yeteri kadar dinlenilmeden kesinlikle antrenman yapılmamalıdır. Yeteri kadar dinlenilmeden antrenman yapmak ciddi sakatlıklara yol açabilir.  Spor sakatlanmaları genellikle kişinin kendi hatasından dolayı meydana gelir. Sporcu antrenman esnasından kesinlikle stres altında olmamalıdır. Stres altında olan sporcuların antrenman esnasında sakatlanma ihtimali zirveye çıkar. Sakatlanmadan iyi bir antrenman süreci geçirmek isteyen sporcular kesinlikle stresten uzak durmalıdırlar.

Sporcu Yaralanmalarında Dış Etkenler Nelerdir?
Sporcu yaralanmalarında dış etkenlerden biri spor yapılan ortamın yetersiz olmasıdır. Yetersiz bir alanda spor yapmak sporcuların antrenman esnasında sakatlanma riskini maksimum seviyeye ulaştırır. Spor malzemelerini kullanmadan önce bilen bir kişiye sormanız sizler için çok faydalı olacaktır. Her hareketin nasıl yapıldığını tam anlamıyla öğrenmeden kesinlikle o hareketi yapmayın. Özellikle vücut geliştirme sporunda teknik çok önemlidir. Her hareketin tekniğini kapın ve en ince ayrıntısına kadar öğrenin.

Spor Yaralanmaları Nasıl Önlenir?
Profesyonel sporcular  veya sporu hobi olarak yapan insanlar senede en az bir kere doktor kontrolünden geçmelidir. Bu sporcu sağlığı için çok büyük bir önem teşkil eder. Sporcular senede en az bir kere doktor kontrolünden geçtiği taktirde spor yaralanmaları ciddi oranda önlenebilir. Spor yaparken ani ölümler gerçekleşebiliyor. Bunun sebebi birçok sebebi olabilir. Spor yapılma esnasında ani ölümlerin gerçekleşmesinin temel nedeni spor yapan bireylerin senelik doktor kontrollerini aksatmasıdır.
Spor yaralanmalarında ısınma egzersizlerinin önemi nedir? Antrenman öncesinde iyi bir ısınma süreci geçirmek antrenman esnasında sporcuların sakatlanma ihtimalini minimum düzeye getirir. İyi bir ısınma dönemi geçirmek vücudun ve kas gruplarının antrenman için hazır hale gelmesini sağlar. Isınma sürecinde nabız yükselir ve vücudumuzda bulunan laktik asit oranı antrenman yapmaya uygun hale gelir.
Vücut geliştirmede sakatlıkların dışında yoğun antrenman sonrasında oluşan (1-2 gün içinde) kas ağrıları da sporcuların korkulu rüyasıdır. Bu yüzden genellikle ağırlık çalışanlar birer gün arayla çalışırlar veya o aradaki güne ağırlık değil sadece kardiyo egzersizleri sıkıştırırlar. Çünkü kasların büyümesi için dinlenmeye de ihtiyacı vardır. Antrenman sonrası bu tür kas ağrılarının önlenmesi için 2 türlü yöntem mevcuttur.

Vücut Geliştirmede Sakatlıkları Nasıl Önlenebilir?

Birincisi; hangi kas grubunu çalıştırdıysanız eve gittiğinizde 3-5 saat sonra aynı kas grubunu hafifçe tekrar çalıştırın. Örneğin; göğüs egzersizi yapan birisi eve gittiğinde akşam yatmadan 2-3 set şınav çekerek o bölgeyi tekrar çalıştırırsa o bölgedeki biriken laktik asitleri dağıtmış ve ertesi gün çekeceği kas ağrısını minimum seviyeye indirgemiş olur.
İkincisi ise; antrenman sonrasında sporcuların kullandığı BCAA besin takviyeleridir. Bu takviye, yoğun antrenman sonrasında kasların onarılma sürecini hızlandırdığı için ağrıları da minimum seviyeye indirgeyecektir. Genellikle tadı protein tozları gibi güzel olmadığı için daha az tercih edilse de etkileri bakımından olumlu özelliklere sahiptir. Piyasada birçok BCAA takviyesi olmakla birlikte, kullanmayı düşünenler için fitness hocanızdan bilgi alarak en doğru takviyeyi seçmeniz için yardım almanız önerilir.  BCAA bazında Olimp markası öne çıkan bir takviye olarak göze çarpmaktadır. Olimp BCAA fiyatı şeklinde internette aratarak uygun fiyatlı ve güvendiğiniz yerlerden alabilirsiniz.

Spor Yaralanmalarında Soğuma Egzersizinin Önemi Nedir?
Sporcular için ısınma egzersizlerinin önemi kadar soğuma egzersizlerinin de  önemi de çok fazladır.  Yorgun bir haldeyken antrenman yapmak sakatlanma riskini arttırır. İyi bir soğuma süreci geçirmek sizlerin yorgunluktan kurtulma sürenizi azaltır. Böylece bir sonraki antrenmana daha dinç bir şekilde çıkma şansı bulursunuz.  Spor yaralanmalarında esneme egzersizlerinin önemi nedir? Spor yaralanmalarında esneme egzersizleri çok önemlidir. Düzenli esneme hareketleri sayesinde sporcuların esnekliği ve aynı zamanda performansında ciddi artışlar meydana gelir. Esneme hareketleri sayesinde tek yönlü kas yükünden kaçınmanız sağlanır. Böylece sakatlanma riskiniz azalır.

Sporcuların Kullandığı Spor Malzemelerinin Spor Yaralanmalarındaki Önemi Nedir?
İyi  ve aynı zamanda kaliteli spor malzemesi kullanmak spor yaparken çok önemlidir. Eğer kaliteli spor malzemeleri kullanırsanız sakatlanma riskiniz doğal olarak artmış olacaktır. Bu sebeple imkanınız doğrultusunda spor yaparken kaliteli ve aynı zamanda yaptığınız spora uygun olan malzemeleri kullanmaya özen gösterin. Mutlaka yaptığınız sporla doğru orantılı olarak koruyucu malzemelerinizi gözden geçirin. Yaptığınız spora ait olan koruyucu malzemeleri mutlaka kullanın. Koruyucu malzemeler sizleri olağan ve olağanüstü sakatlanmaların birçoğundan koruyacak ve böylece sakatlanma riskinizi büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.
Sporcuların Spor Yaptıkları Alan Nasıl Olmalıdır?
Sporcuların spor yaptığı alan sakatlanma ihtimaliyle doğrudan ilişkilendirilebilir. Örnek vermek gerekirse vücut geliştirme sporuyla uğraşan sporcular geniş alanda çalışmalıdırlar. Geniş alanda yapılan antrenmanlar sakatlanma riskini büyük ölçüde ortadan kaldırır. Eğer yaz aylarında antrenman yapıyorsanız antrenman yaptığınız ortamın serin olmasına özen gösterin. Sıcak havalarda enerji kullanımı maksimum seviyeye ulaştığından dolayı ani bayılmalar görülebilir. Spor ile ilgili mekan seçimlerinizde havanın durumuna göre kara vermeniz sizler için büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Sporcu yaralanmalarından kurtulmak için yaptırmanız gereken düzenli doktor kontrollerini aksatmayın. Mutlaka yediğinize ve içtiğinize dikkat edin[bkz]. Antrenman öncesinde ve sonrasında beslenme programı çok önemlidir. İlgili diyetisyen hekimlerden  yardım alarak sağlıklı ve aynı zamanda düzenli bir beslenme programının sahibi olabilirsiniz.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.