-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » » » » » » » » » Videodaki sesi yazıya çevirme

ads
ads

Videodaki sesi yazıya çevirme işlemi nasıl yapılır?

Program kullanmadan videoda ki konuşmaları yazıya çevirmek..

Sesi yazıya çevirme programsız....


Herhangi bir videoda ki konuşmaları özellikle yapılan röportajlar var ise bunları yazıya dökmeniz gerekiyorsa sürekli aç kapa dinle şeklinde bunu yapmak sizin çok büyük zamanınızı alacaktır ve aynı zamanda çok zorlanacaksınız. Normal yoldan sesi yazıya çevirme ortalama  30 dakikalık bir konuşmayı  bir kaç saat içinde çevirebilirsiniz yani metin haline getirebilirsiniz. Buda oldukça zorlu bir işlem. 

İnternet ortamında birçok  program var ancak bunlar tam olarak istenildiği gibi olmuyor nedense. Bu yüzden programsız bir şekilde sesi yazıya çevirme işlemini anlatacağım oldukça işinize yarayacaktır. Aşağıdaki anlattığım yöntemler ile  video veya sesi  metin haline getirmek oldukça kolay ama tam olarak % 100 çevirme olmuyor ancak doğru ayarlamalar ve sesin kalitesi, netliği ile bu % 70 oranında ses yazıya çeviriliyor ve aynı zamanda mikrofondan konuşmanızı da yazıya çevirebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları eksiksiz yerine  getirmeniz yeterlidir. 

Gereksinimler:


  1.  Mikrofonlu Kulaklık,
  2.  Sürücünüzün güncel olması lazım. Bazı işletim sistemlerinde bu sürücüler  güncellenmiyor bunun için bir çok yöntem ile bunu  halledebilirsiniz. Ben uzun uzun anlatmayacağım araştırma sonucunda bulmanız mümkün. ( Realtek High Definition Audio Driver )
  3. Stereo Karışımı ayarlı olması mutlaka gerekli..  Bunun için aşağıda ki adımları takip ediniz.

Sesi yazıya çevirme Windows İle...

  • Bilgisayarınızın  sağ alt köşede bulunan ses simgesine sağ tıklayın. Buradan 'Kayıt Aygıtları' olana tıklayın. Aşağıdaki resimdeki gibi pencere açılacak 'Kayıttan Yürüt' kısmındaki hoparlör etkin olması lazım etkin değilse etkin hale getirin. Hemen sağ tarafta 'Kayıt' kısmına gelin ve burada mikrofon yada herhangi birine sağ tıklayın aşağıdaki gibi yerleri işaretleyin. 
Videodaki sesi yazıya çevirme


  • Görüldüğü gibi bende "Stereo Karışımı" var sizin bilgisayarınızda muhtemelen olmayacaktır. Bunun için  hangi sürücü  kullanıyorsanız onu güncellemeniz gerekir. Sonrasında Stereo Karışımı karşınıza çıkacak ve onu da etkin hale getiriniz.  Bunlar tamam olmadan çok sağlıklı bir sesi yazıya çevirme işlemi olmaz. 
  • Mikrofonun da etkin olmasına dikkat ediniz. Değilse etkin hale getirin. 
Size iki yöntem göstereceğim ikisi de işe yarar nitelikte ilk olarak Google Drive üzerinden nasıl videodaki sesi yazı çevirebilirsiniz adımları takip ediniz.

  1.  Google Drive hesabınız olması lazım yoksa hesap açınız 3 dakikanızı almaz. Google Drive giriş yapın.
  2. Tarayıcınızdan  Driviniz'ınıza gidin butonuna tıklayın drive açılacak.
  3. Sol üst bölümde "Yeni" butonunu göreceksiniz tıkayın bu kısımdan "Google Dökümanlar" sekmesine  tıklayın yeni bir sayfada açılacak.. Aşağıdaki Görseli İnceleyiniz.
Videodaki sesi yazıya çevirme 1

Hemen ardından 'Araçlar' sekmesine  tıklayın buradan da "Sesle Yazma" bölümüne  tıklayın. Ve sonrasında herhangi bir video açın ve sonra sesle yazma kısmının açık olduğu sayfanın solunda konuşmak için tıklayın yazısı var ona tıklayın ve kırmızı olacak kayıt esnasında çember büyüyecektir.  Aşağıdaki resme bakınız. 

Videodaki sesi yazıya çevirme

Bazı bilmeniz gerekenler ise; sesi yazıya çevirme yaparken tam olarak bazı kelimeleri algılayamıyor ve başka kelimeler türetebiliyor. Bu yüzden daha sonrasında buraları düzeltmeniz gerekecek aynı zamanda youtube üzerinden bir videodan ses kaydını yazıya çeviriyorsanız hızlı konuşan bir kişi ise hız ayarlarından konuşmayı yavaşlatıp hızlandırma yapabilirsiniz. 

2. Yöntem ile Videodaki Sesi Yazıya Çevirme İşlemi


Bu işlem öncekinden daha kolay sadece aşağıdaki bağlantıya gidiniz.

https://www.google.com/chrome/demos/speech.html

Dil seçimi var dili Türkçe olarak ayarlayın ve aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kırmızı olan alan var. Herhangi bir ses açıp buraya tıklayın  ve kırmızı yanacaktır. Ben bastığım için kırmızı gözüküyor normalde genel renktedir. Kırmızı olması kayıt yapmaya hazır olduğu anlamına gelmektedir. Ve ben bu yöntemi tavsiye ederim hem kolay hem daha iyi. 

Videodaki sesi yazıya çevirme 3

Not: Ne olursa olsun bu yöntemler tam olarak sesi net şekilde doğru biçimde yazıya çevirmez yani % 100 çevirme imkanı yok. Belki bunun için çok iyi programlar vardır ancak onlarda ücretlidir mutlaka. Ücretsiz şekilde faydalanmak için bu yöntemleri kullanabilir kayıttaki kelime hatalarını düzelterek yaparsanız sorun teşkil etmez ve zamandan kazanmış olursunuz. Bu satıra kadar işlemleri yapamadıysanız aşağıdaki videoyu izleyiniz.  

Kaynak: iF ailesi


ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

3 yorum:

  1. Bunun programsız yapılabiliyor olduğunu ögrenmem iyi oldu. Biraz çetrefilli ama yine de yararlı bir bilgi ioldu benim için. Teşekkürler admin

    YanıtlaSil
  2. teknoloji ne hale gelmiş. gerçekten şaşırtıcı bir uygulama

    YanıtlaSil
  3. çOK İYİ Bir içerik. teşekkürler

    YanıtlaSil

Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.