-->

Sponsor Alanı

Slider

İlgi Çeken Videolar

Sağlık

Teknoloji

Sinema

Televizyon

Ne Nedir?

En5 Konular

ads
» » Zorunlu Enerji Kimlik Belgesi Nedir Nasıl Alınır?

ads
ads
Enerji tasarrufu kapsamında, binaların ihtiyaç duyduğu ısı yalıtımları kanun kapsamında yeniden düzenleniyor. Buna göre binaların ısı kaybetmesinin engellenmesi ve dolayısıyla enerjiden tasarrufa gidilmesi planlandı. 5627 Sayılı Enerji Verimliliği kanunu kapsamında, her binanın EKB olarak adlandırılan Enerji Kimlik Belgesi’ ne sahip olmaları zorunlu hale getirildi. EKB, binaların ısı yalıtımı düzeylerini belirleyen ve belirli standartların altındaysa yükseltilmesini zorunlu kılan bir belirteç işlevi görüyor. Binaların Enerji Kimlik Belgesi’ ni bu belgeyi verebilme yetkisine sahip uzman kuruluşlar aracılığıyla alması gerekiyor.

Enerji Kimlik Belgesi


Hangi Binalar Enerji Kimlik Kartı Almalıdır?

Enerji Kimlik Belgesi her bina için zorunluluk kapsamındadır. Bununla birlikte 2011 yılı öncesinde yapılanlar ve sonrasında yapılanlar olmak üzere ikiye ayrılmış olan binaların, ihtiyaç duyduğu ısı yalıtımı düzeyi değişkenlik gösteriyor. Ancak bir binanın Enerji Kimlik Belgesi alabilmesi için en az C sınıfında ısı yalıtımına sahip olması gerekiyor. Enerjide yakalanan tasarruf düzeyinin, harcanan enerji miktarının ve enerji sağlayan ham madde miktarlarının azalmasını sağladığı gibi, ekonomik anlamda da enerjiye harcanan paradan da tasarruf edilmesi  ve daha yüksek standartlı yaşam koşullarının oluşması anlamlarını taşıdığı unutulmamalıdır.

Enerji Kimlik Belgesi Nereden Alınıyor?

Yeni ve eski olmak üzere her binanın enerji Kimlik Belgesi sahibi olabilmesi için, gerekli yalıtım koşullarını sağlaması gerekiyor. Yeni binalar Enerji Kimlik Belgesi’ ne sahip değilse iskan çıkaramıyor. Eski binalar ise EKB yoksa çeşitli yaptırımlara uğruyor. Bu nedenle her binanın EKB almak için, bu belgeyi vermeye yetkilendirilmiş kuruluşlara başvurması gerekiyor. Alanında uzmanlaşmış geniş bir teknik kadroyla hizmet sunan Semtrio, her bina için Enerji Kimlik Belgesi verme yetkisine sahip. Yaşam alanlarının yalıtım koşullarının üst düzeyde teknik muayene ve analizlerden geçirilmesi sonucu hazırlanan bina ısı yalıtım puanları, binaların yalıtım düzeyine sınıflandırıyor. Sınıflandırma sonucunda en az C sınıfı yalıtıma sahip olan binalar EKB alabiliyor. C sınıfının altında kalan yalıtımlara sahip binaların ise en az C sınıfı yalıtım düzeyine yükseltilmesini sağlayacak öneriler hazırlanıyor. Genel ve bireysel ekonomi açısından büyük bir önem taşıyan enerji harcamalarının azalması açısından bu tedbirlerin alınması, kanun çerçevesinde zorunlu olarak gerçekleştiriliyor.

ads

FacebookTwitterPinterestTumblrYazdır
«
Next
Sonraki Kayıt
»
Previous
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Yorum Yazmak İçin Aşağıdaki Seçenekleri Kullanınız


Lütfen konuyla alakasız yorumlardan kaçının. Sadece link almak amaçlı ( spam ) yorumlar yazmayınız. ( anında silinir ). Argo, küfür, siyasi vb. içerik barındıran yorumlar yazmayınız.

Not: Yorum yapabilmek için (yorumlama biçiminden) Anonim ( isimsiz olarak ) veya Adı/URL'yi ( Adı ( gerekli ) / URL ( kısmını boş bırakınız ), fonksiyonlarından seçim yaparak yorumlarınızı yazabilirsiniz.

Ancak Google + profili ile yapılan yorumları onaylamıyorum bilginize. Yorum yaparken Adı/URL kısmından yaparsanız sadece isim yazmanız yeterli. Site adresi, URL eklerseniz yorumunuz onaylanmaz.